TBMM Çevre Komisyonu Başkanı ve AK Parti Trabzon Milletvekili Muhammet Balta, Trabzon'un fethinin 559. yıl dönümü dolayısıyla mesaj yayımladı. Balta mesajında; "Trabzon'un fethi, milli tarihimiz için adeta bir dönüm noktası teşkil etmiştir. Trabzon'un fethedilmesinden sonra Karadeniz bir Türk gölü haline gelmiştir. Yüzyıllarca imparatorluk başkenti olmuş bu kadim şehir, Fatih Sultan Mehmet önderliğinde gerçekleşen fethin ardından köklü bir medeniyetin merkezi haline gelmiştir. Görkemli mazisine uygun olarak günümüzde de birçok alanda önemli misyonlar üstlenmiş bir şehirdir. Bu topraklarda cihan padişahları yetişmiştir." ifadelerini kullandı.

Balta, özellikle genç kuşakları bu tarih bilinciyle yetiştirmek zorunda olunduğuna da işaret ederek, şunları kaydetti: "Trabzon'umuzun tarihi dokusunu, kültürel birikimini korumak, uzun yıllar bilim ve kültür merkezi olarak yaşatmak hepimizin ortak sorumluluğudur. Bu toprakları bize vatan olarak bırakanları rahmetle anmak ve bıraktıkları mirasa sahip çıkarak onu gelecek kuşaklara aktarmak başlıca görev ve sorumluluğumuzdur. Fatih Sultan Mehmet ve kahraman askerlerinin Trabzon’u fethederken sahip olduğu inanç, kararlılık ve azim, bugün Türkiye'yi 2023 hedeflerine, 2053'e, 2071'e taşıma yolunda bizlere ilham vermektedir."

Bu duygu ve düşüncülerle Fethin 559'nci yılını en samimi hislerimle kutluyor, Trabzon'u fethederek bütün bir insanlığın yararına olmak üzere bizlere emanet bırakan fethin büyük komutanı Fatih Sultan Mehmet Han'ı, onun arkadaşlarını, rahmet ve minnetle anıyorum. Bu güzide şehrimize hizmet eden fetih ruhuna ve manasına vakıf herkese şükranlarımı sunuyorum."