Pandemi sürecinin her kesimi etkilediğine dikkat çeken Cora, “Üretim çarklarının hemen hemen her birinin tahrip gördüğü bir dönemdi ama böyle bir dönemde ülkemiz attığı adımlarla çok güvenli bir tedarikçi ülke olduğunu ortaya koymuştur. Ülkemiz bu dönemde, Cumhurbaşkanlığı hükûmet sisteminin ortaya koyduğu avantajları en iyi şekilde değerlendirdi.” dedi.

TÜRKİYE 33. SIRAYA YÜKSELDİ

İş Yapma Kolaylığı Endeksi verilerine değinen Cora, Türkiye’nin yükselişine dikkat çekti. “Türkiye önceden 155 ülke arasında 93. sıradayken şu anda 190 ülke arasında 33. sıraya yükseldi.” diyen Cora, “Bu önemli bir göstergedir. İhracatla alakalı olarak şu kadarını söylüyorum: AK Parti döneminde hem ihracat oranlarımız arttı hem ihracatçı sayımız arttı hem ihracat yapan sektörlerin çeşitliliği arttı, ihracat yaptığımız ülkelerin sayısı arttı. Bu önemli bir durumdur.” diye konuştu. 

TÜRKİYE’NİN DÜNYADAKİ İHRACAT PAYI ARTTI

Cora, “Aynı zamanda, orta-yüksek ve yüksek teknoloji sektörünün ihracattaki payında da ciddi bir artış yaşandı. Yani genel makro değerlere baktığım zaman, ihracatın ithalatı karşılama oranının şu anda yüzde 85'in üzerinde bir seviyede gerçekleşmesi önemli bir durumdur. Yine, Dünya Ticaret Örgütü verilerine baktığımızda, Türkiye'nin dünyadaki toplam ihracattan aldığı pay da yüzde 0,55'lerden yüzde 1'lere çıkmıştır. Bu da önemlidir.” değerlendirmesinde bulundu.

ESNAFIMIZI YALNIZ BIRAKMADIK

Pandemi sürecinde esnafı yalnız bırakmadıklarını söyleyen Cora, AK Parti döneminde esnafın sorunlarının çözüme kavuştuğunu söyledi.

Cora, “Esnafımızın karşılaştığı en önemli sorun, kredi finansmanına erişimde yaşadığı zorluktu. AK Parti'den önce yüzde 47'lerde olan kredi finansman faiz oranı AK Parti döneminde yüzde 4-5 dilimine, bazı kredilerde de yüzde sıfır dilimine çekilmiştir. Burada güzel bir veri de bu kredilerin geri dönüş oranlarının yüksek olmasıdır. Bu durum ticari hareketliliğin olduğunu göstermektedir. Ayrıca, esnafımıza KOSGEB'den de destekler sağlanmaktadır. Pandemi sürecinde esnafımızı yalnız bırakmadık. Siciline bakılmaksızın her bir esnafımıza 25 bin TL kredi desteği sağladık. Kredi taksitleri mevcutta 6 ay ertelendi, 6 ay ertelemede devlet bankaları tarafından yine kredi imkânları oluşturuldu. Yani biz esnafımız ne talep etmişse anında çözdük.” Şeklinde konuştu.

AÇILAN İŞ YERLERİNİ KİMSE KONUŞMUYOR

“Esnafımıza, yine AK Parti döneminde, vergi mevzuatında lehe önemli düzenlemeler yaptık. Vergiden istisna kazanç bedelini 11 bin TL'ye çıkardık. Vergisini düzenli ödeyen esnafımıza 5 puanlık indirim sağladık. Sicil affından taşınır rehinine, enerji desteğinden yeni iş yerlerine prim desteğine, ilave istihdam desteğine kadar birçok düzenlemeyi hayata geçirdik. E-ticareti yaygınlaştırdık.” ifadelerini kullanan Cora, sürekli olarak esnafın kapanan iş yerlerinden bahsedildiğini, açılan iş yerlerini kimsenin dile getirmediğini vurguladı. 

Cora, “Açılan iş yeri sayıları, kapanan iş yeri sayılarının 2, 3 katıdır. Bunu iyi bilmemiz gerekiyor. Şirket kuruluşlarını kolaylaştırdık, aylarca süren işlemler bir güne sığdırılmaktadır. Daha önce emekli esnafımızda kesinti vardı, şimdi onu kaldırdık. Esnafımız prim borcundan dolayı sağlık hizmetlerinden, tedavi hizmetlerinden yararlanamıyordu, bunları engelleyici düzenlemeler yaptık.” dedi. 

ZİNCİR MARKET KONUSU GÜNDEME GELDİ

Cora, küçük esnafın korunması için Zincir marketlere yönelik düzenlemelerin olması gerektiğine dikkat çekti. “Zincir marketler hususu artık bir millî güvenlik sorununa doğru gitmektedir. Ürünlerin temin edilmesinden pazarına, fiyatlarının belirlenmesinden oluşturdukları zincirlere kadar bunu esaslı bir şekilde ele almamız gerekiyor.” diyen Cora, “En azından küçük ilçelerimizde, belirli nüfusun altındaki ilçelerde zincir marketlerin açılmaması gerektiğini düşünüyorum.” şeklinde konuştu.