61SAAT HABER SERVİSİ - Akçaabat Belediye Başkanı Osman Nuri Ekim,  1 Yıllık Değerlendirme Toplantısı düzenledi. 2019 yılı Mahalli İdareler Genel Seçimleri ile göreve geldiklerine dikkat çeken ve bugün görevde ki 444’üncü gün olduğunu kaydeden Ekim, “Halkımızın teveccühüne layık olmak için şevkle ve azimle çalışıyoruz. Amacımız, çağdaş belediyecilik ile planlı kentleşmeyi sağlamak ve Akçaabat’ımızı marka bir şehir haline getirmektir. Yola çıkarken “Niyet hayır, akıbet hayır” dedik ve işe koyulduk. 

Seçildiğimiz gün itibarıyla bize oy versin vermesin, şehrimizdeki herkesin Belediye Başkanı olarak görev yaptığımı buradan ifade etmek istiyorum. “Her şey Akçaabat’ımız için” sloganıyla gece gündüz demeden, mesai kavramı gözetmeksizin çalışmalarımızı sürdürüyoruz” dedi. 

YEMYEŞİL AKÇAABAT İÇİN YENİ ALANLAR OLUŞTURMAK

Ekim, sözlerine şu şekilde devam etti: “Güven vermek değerlidir, güven kazanmak değerlidir ama güveni boşa çıkarmamak daha değerlidir. Halkımızın güveniyle işe başlarken kendime verdiğim bir söz vardı: 

Dürüst, adil, üreten ve cesur bir anlayışla çalışmak, 

Alt yapısı, üst yapısı, imarı, cadde ve meydan düzenlemeleriyle kentimizin tüm yapısal problemlerini çözmek, 

İlçemizin ekonomik faaliyetlerini destekleyip canlandırmak, 

Tarihi dokunun restorasyonu ile geçmişimize sahip çıkmak, 

Yemyeşil bir Akçaabat için yeni alanlar oluşturmak, 

Tertemiz çevre dostu projeler üretmek, 

Halkımızın yaşam kalitesini arttırmak, 

Sporu sanatı ve festivalleriyle canlı bir kent yaşamı sunmak, 

Sosyal sorumluluk projeleri ile halkımızın her zaman yanında olmak. 

Bugün bu sözlerimi büyük ölçüde yerine getirmenin haklı gururunu yaşıyorum. Kentleşme adına çok önemli aşama kaydettik. Akçaabat değişiyor, Akçaabat gelişiyor ve daha yapacak çok işimiz var. 

Yaşadığımız bu güzel şehrin insanını, coğrafyasını, her gün ayak bastığımız toprağını, toplumsal değerlerini, geleneklerini, beklentilerini, sorunlarını çok iyi biliyorum. Akçaabat gibi bir şehrin sorumluluğunun ne kadar ağır olduğunun bilinci içerisindeyim. Biz Akçaabat’ın geleceğini planlamak ve yenilemek iddiasındayız. Elimizdeki en yakın ve kolay kullanabileceğimiz olanak turizmdir” 

AKÇAABAT’TA BÜYÜK BİR DEĞİŞİM

Akçaabat’ta büyük bir değişim oluşturmak hedefi olduğunu kaydeden Ekim, “İçinde yaşayanların huzurlu yaşayacağı, Dışardan bakanların gıpta edeceği, 

Sokaklarıyla, parkıyla yeşil alanlarıyla, bütün tarihi değerleriyle herkesin gurur duyacağı bir Akçaabat yaratmaktır.

Bu duygu ve düşüncelerle sözlerime söz verirken sizleri projelerimizi ve çalışmalarımızı içeren video ile baş başa bırakıyorum” diye konuştu. 

PROJELER: 
Teleferik projemizin çalışmaları sonuçlandı. Artık yatırımcısını bekliyoruz. Yatırımcısını bulduğumuzda Meydan’dan Ortamahalle’ye, Oradan da Akçatepe’ye giden teleferik projemiz olacak. Bunun hayata geçmesiyle Akçaabat turizmi değer kazanmış olacak. 

Akçaabat’tan başlayıp, Yıldızlı, Akyazı Stadına kadar devam edecek kesintisiz yol projemiz var. Bunun çalışmalarını verdik. 6 ay için de proje çalışmaları neticelendirdikten sonra hem Millet Bahçesiyle uyumlu projemizi gerçekleştirmiş olacağız. 

Akçaabat sahilinin yenilenmesi ile ilgili proje var. Bunun da projesi tamamlandı. Maliyetleri belirlendi, ilerleyen günlerde ihale edeceğiz. 

Sokak Sağlıklaştırma Projesi, İstiklal Caddesi ve Milli Egemenlik Cadesinin cephelerinin düzenlenmesi işidir. Maliyetleri hazırlandı. Çevre ve Şehircilik Bakanımız geldiğinde kendisini arz ettik. Destekleri var. Bu projeyi de mevcut durumu esnaflarla istişare ettikten sonra ihale edeceğiz. 

Akçaabat Millet Bahçesi tamamlandı. Çevre Düzenlemelerini gerçekleştirdiğimiz çalışmalar var. Onları yapıyoruz. 5 - 10 gün içinde bittiğinde Milet Bahçesi tamamen nihai durumuna gelmiş olacak. 

Akçaabat Küçük Sanayi Projesi. TOKİ ile protokol imzaladık. Bunun kamulaştırma işlemlerine başlayıp nihayetlendirmesini sağlayacağız. 

Tekel Binasının otele dönüştümesi projesinin sunumları hazırlandı. Pandemi nedeniyle aksamalar yaşıyoruz. 

Akçaabat Katlı Otopark ve Pazar yeri  projesinin geçen hafta stattını verdik. 

Hıdırnebi Yaylası Turizm Planı.. Yayla turizmine dönük, yaylaların yapılaşması ile ilgili pilot proje. Bununla ilgili çalışmalarımız İmar Planı, Turizm Bakanlığında onaylandı. Çalışmalarımızın daha kıymetli olması için KTÜ ve DOKA ile yaptığımız proje çalışmalarını bu yıl sonuna kadar tamamlamış olacağız. Ondan sonra uygulaması gerçekleşecek... 

Fen İşleri Şantiyemiz önemli. Şehrin göbeğinde kaldı. Bunu da buradan taşıyoruz. Yaylacık’ta, Söğütlü Deresi kenarında bölgeye taşıyoruz. Büyükşehir Belediyesinden aldığımız bir araziye getiriyoruz. 

Ortamahalle’de Sokak Sağlıklaştırma Projemiz. Bununla ilgili ihalesi bir iki hafta içinde gerçekleşir. Turizm Bakanlığının desteği var. 14 tane binanın cephesini yenileyeceğiz. O bölgede ki sokakların sağlıklaştırması ile ilgili proje. Sene sonuna kadar gerçekleştirmiş olacağız. 

KAPALI OLAN İŞLETMELERDEN 3 AY KİRA ALMAYACAĞIZ

Bizim gelir getirici olarak planladığımız bütün işletmelerden kapalı olanlardan 3 aylık ertelememiz var. Bunlardan kiri alınmayacak. Zaten bu kanunla beraber belirlenmiş. Bizde buna uyacağız yani almayacağız.

VAKIF BAŞKANI İLE GÖRÜŞÜYORUZ

Akçaabatlılar Vakfının, Eğitim Temalı vakıf olması konusunda gayretlerimiz var. Devam ediyor. Bu gayretleri de inşallah vakıf başkanı ile de görüşüyoruz.  

TEKEL BİNASININ MAHKEME SÜRECİ

Tekel Binasının mahkemelik durumuyla ilgili süreç o firmayı ilgilendiriyor. Biz şu anda o binamızı hukuki açıdan belediye etkilenmeden, en elverişli şekilde nasıl kullanırız, nasıl değerlendiririzdeyiz.Bunun için geçmişte mevcut firmayla görüşmelerimiz oldu. Bir süre tanındı. Taahhütnameler alındı. Sözleşme revize edildi. Bu süreci takip ediyoruz. Biz belediyenin yararına olan hususları değerlendiriyoruz ve bu şekilde devam edeceğiz. Oranın bir şekilde Akçaabat’a kazandırılması gerekiyor. Mahkeme süreçlerinden etkilenip değersiz yapı olmasını arzu etmiyoruz. 

KAMULAŞTIRMA MALİYETİLRİ AZALTMAK İÇİN YOL DEPLASE EDİLDİ

Benim kendi rahmetli dedemin yeri var. Özel idare zamanında mazotunu köylünün verdiği, makinesini özel idarenin verdiği açmasıyla geliyor o yol. Vatandaşın isteğiyle açıldı o yol. Burada aki hak sahipleri mahkemeye giderek kamulaştırılsın taleplerinde bulundular. Bu konuyla ilgili Tarım İl Müdürlüğü üzerinden buranın mera olduğu tespitleri yapıldı. Belediye bunun dışında. Biz bu süreçlerde kamulaştırmasız el atmalarla ilgili süreci takip ederken alternatif yol üreterek burda ki kamulaştırma maliyetinden belediyemizi kurtarma cihetine gittik. Burada milleti temsil ediyoruz. Milletin parasını kollamak zorundayız. Yaptığımız işte budur. Burada ki yolun deplasesinin amacı tamamen orada ki kamulaştırma maliyetlerinden belediyemizi kurtarmak. Hedefimiz bu. Çalışmamızı neticelendirdik, deplasemizi yaptık. Orada ki hak sahipleri ile görüşmelerimiz oldu. Bunu yapmam gerektiğini onlara a9nlattık. Bunu da bundan sonra gelenlerin hepsine bizzat yüz yüze anlatacağız. Orada ki mevcut yolun durumuyla alakalı istenirse açık kalabileceğini kendilerine beyan ettim. Ama bu yol belediyenin bir yolu değil, şahsa özel bir yol olarak artık değerlendirmiş olacak. 

TELEFERİK PROJESİ…
(Beşikdüzü’nde yapılan teleferiğin incelemesi yapıldı mı, kabinler kaç kişilik olacak. Fizibilet çalışması yapıldı mı?)
Ortamahalle’nin tarihini daha ön plana çıkarmak, orada ki kültürü insanlara aktarmak adına teleferik burada bir aracı. Meydan’dan kalkıp, Ortamahalle oradan da Siviri Burna hareket edecek. Kabinler 8 - 10 kişilik olacak. Buna göre fizibilite hazırlandı. Bekleme olmadan hızlı bir şekilde hareket edebilecek bir proje olacak.

Diğer tarafla ilgili fizibilite çalışmalarını bilmiyorum. Araştırmadım. Ama burada yapılan çalışmada, Ortamahalle’ye giden turist sayısından, gelecekte ki hesaplamalar, değerini arttırma adına bu teleferiğin işleyeceğini ön görüyoruz. Bunu devlet eliyle yapma taraftarı değilim. Yatırımcı bulduğumuzda gerçekleştireceğimiz proje. Biz alt yapısını hazırladık. Bütün tahsis ve kamulaştırmasını çözdük. Hazır proje. Özel sektör finansmanını sağladığında para kazanabileceği iş. Bu şekilde de yönetilmesini arzu eden belediye başkanıyım. 

PARASI OLMAYAN HİÇ BİR İŞ İHALE EDİLMEYECEK!

Biz belediye olarak bugüne kadar ödemesini vaktinde yapan, maaşını vaktinde ödeyen belediyeyiz. Bundan sonra da böyle olmaya devam edeceğiz. Yatırımları yaparken, planlayarak, alt yapısını hazırlayarak, finansmanını hazırlayarak ilerliyoruz. Sayın Bakanın geldiği zaman, bu konuyla ilgili Akçaabat içinde yapılacak Sokak Sağlıklaştırma Projesi için kendisinden destek aldık. İstiklal ve Milli Egemenlik Caddesinin sokak sağlıklaştırması adına güzel proje olacak. Burada ki esnafı da unutmamak gerek. Ticaretin olmadığı düzenleme yapmama adına, orada ki esnafımızla bu hususları paylaşacağız. 

Akçaabat Belediye geçmişte olduğu gibi şimdi de güçlü belediye. Bu gücüyle hareket etme devam edecek. Parasını olmayan hiç bir işi ihale etme taraftarı değilim. Parası olacak, finansmanı sağlanacak, getirisi olacak ve biz de o getiriyle belediyemizi yöneteceğiz. 

ET KOMBİNESİNİN DURUMU

Et kombinesinin geçen hafta perşembe günü 10 günlük süreci dolacaktı. İtiraz oldu. 20 günlük süresi daha var. 20 günlük süresi neticelendiğinde aksilik olmazsa sözleşmesi imzalanmış olacak. Et Kombinesine kazanan müteahhit başlayacak. 

DOĞALGAZ ÇALIŞMALARI

Pandemi süreci girmemiş olsaydı şehrin içinde 40 bin hat döşemesi yapılacaktı. Ama bu yıl Pandemi kaynaklı aksamaları şu anda kestiremiyoruz. değerlendirme yapmak lazım. Bölge Müdürüyle görüştüğümüzde bu hafta içinde Söğütlü Bölgesinde ki dere geçişi yapılacağı, Yıldızlı Söğütlü Sahil Kesiminde yatay kesimde başlayacağı yönünde telefon görüşmemiz oldu. Takip ediyoruz. Bu yıl içinde en azından Yaylacık ve Merkeze kadar gazın gelmesini hatta Akçaabat’ta Sokak Sağlıklaştırma Projesinde doğalgaz hatları döşendikten sonra cepheleri düzenleyeceğiz. Bununla ilgili gaz firmasıyla görüşmelerimizi yaptık. 

KAYABAŞI MESİRA ALANI… 

Kayabaşı Mesire alanında günü birlik tesisler var. Onla ilgili çalışmalarımızı DOKA’ya sunduk. Destek bekliyoruz. Bir aksilik olmazsa 1 ay içinde neticelenecek. O desteklerle orada ki projemizi düzenlemiş olacağız. 

ÇEVRE YOLU
Karaolları ve Ulaştırma Bakanlığı ile görüşmelerimizde sahilden geçen yol vardı onu kurtardık. Polathane Bulvarının bir an önce tamamlanmasını istiyoruz. Çevre Yolunun projesinin bir an önce başlaması için görümelerimiz var. Çevre yolları Ulaşım Mastır Planı ile değerlendirecek husus..