61SAAT HABER SERVİSİ

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğliu, Akçaabat Dolmuş Duraklarının Dönüşümü ile ilgili bugün bir basın toplantısı düzenledi. Koronavirüs Pandemisi nedeniyle sosyal mesafe dikkate alınarak yapılan basın toplantısında Başkan Murat Zorluoğlu ilk olarak Akçaabat’ta yapılacak dolmuş dönüşümünün nasıl olacağını tarif etti. Grafiklerle yapılan dönüşümün nasıl yapılacağını anlatan Başkan Zorluoğlu, ardından ise gelen soruları yanıtladı. Toplantıya Başkan Murat Zorluoğlu’nun yanı sıra, Akçaabat Belediye Başkanı Osman Nuri Ekim, Trabzon Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Ahmet Adanur, AK Parti İl Başkanı Haydar Revi, MHP Trabzon İl Başkanı Bekir Sıtkı Tarım, Trazon Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Hakan Usta, Akçaabat-Trabzon-Söğütlü-Mersin Minibüsçüleri 1 Nolu Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi Başkanı Abdullah Sevim, Trabzon Büyükşehir Belediyesinin ilgili daire başkanları ve belediyeden yetkililer katıldı.

Konuşmasında ilk olarak Ortahisar’da ki dolmuşların dönüşümü ile ilgili konuşan Başkan Zorluoğlu, “Birkaç aylık gecikmeden sonra yeni bir revizyonla, merkezdeki Ortahisar’daki dönüşümü gerçekleştiriyoruz. Bu konuda herhangi bir şekilde geriye dönüş söz konusu değildir. Trabzon Ortahisar, Şoförler Cemiyetimiz başta olmak üzere taraflarla yaptığımız istişare neticesinde kurduğumuz yeni sistem, kendi süreci içinde hayata geçecektir. Trabzonu hemşerilerimiz çok daha konforlu arzu ettikleri temiz dolmuşlarla seyahat etme imkanına kavuşacaktır” dedi.

Akçaabat Dolmuşlarının dönüşümü ile ilgili konuşan Başkan Zoruloğlu, özetle şu ifadeleri kullandı: “Akçaabat’ta tabandan bize talep geldi. Akçaabat’ta kooperatif var. Dolmuş minibüs sahipleri, bu kooperatifin üyesi. Kooperatif başkanımız vasıtasıyla, kooperatif yönetimi bize göreve başladığımızdan hemen sonra talep getirdi. Dediler ki, “Biz Akçaabat - Trabzon arası dolmuşlar olarak Halk otobüsleri modeline dönüşmek istiyoruz. Büyükşehir Belediyesinin ulaşım sistemine dahil olmak istiyoruz” o tarihten bu tarafa bu talebi ayrıntılı değerlendirdik. Kooperatif Başkanı ve yönetimiyle bir araya geldik. Orada ki Şoförler Cemiyeti Başkanıyla bir çok kere görüştük. Esnafımızla, siyasi partilerimizle, diğer meslek odalarıyla, sayın milletvekilleriyle bu konuyu tartıştık. Geldiğimiz noktada şöyle bir sistem ön görüldü: Akçaabat’ta toplam 583 plaka var. Bu 583 tane plakanın 385 tane sahibi var. Yani bazı kişiler birden fazla plakaya sahip. Ama bu 583 adet plakanın yarısı çalışıyor. Şimdi, bize getirilen teklifte ve görümeler neticesinde şöyle bir yeni sistem kuralım istedik. Düzenli denetlenebilir, engelli erişimine uygun bir yapı. Bu bizim için çok önemli. Diğer taraftan Mersin, Akçaabat, Trabzon arasında hizmet vermekte olan 291 adet minibüsün, 25 + 1 oturan 30 ayakta olan 55 + 1 kapasiteli 40 otobüse dönüşmesi.. İki ayakta ise, Akçaabat içerisinde var olan ve bizim yeni oluşturduğumuz mahallere giden hatlar var. Oralarda da ihtiyaca binaen 17 + 1, 3 ayakta yolcu kapasiteli minibüs.. 291 adet dolmuşun 40 tanesi otobüs, 25 tanesi minibüs toplam 65 taneye dönüşüyor. Dönüşüm kapsamında Büyükşehir Belediyesinin akıllı kart sistemi olacak. Trabzon’da vatandaşlarımız belediye otobüslerine hangi kartla biniyorsa, Akçaabat arasına aynı kartla binebilecek. Dönüşüm kapsamında olacak tüm araçlar 0 - 3 arası olacak. Bu araçların tamamı yenileniyor. Mahalle aralarında çalışan araçlar içinde geçerli olacak. Mersin, Akçaabat, Trabzon hattı ve daha önce verilmiş mahalle hatları dışında yeni hatlar oluşturuyoruz. Tüm araçlarda merkezi takip, kamera sistemi olacak. Vatandaşa olumsuz davranışı olan şoför esnafı ve hat sahiplerine ihtiyaç duyulduğuna göre müeyyideler uygulanabilecek. Bu araçlara çalışma belgesi düzenlenecek. bizim koyduğumuz standartları taşımayanlar trafiğe çıkma imkanı olmayacak. Temmuz ayında yönetmelik geçti. Bu yönetmelik hem dolmuş ve otobüsler için ciddi denetim sistemi ortaya koyuldu.

ŞOFÖRLER ODASI BAŞKANINI SÖZLERİNİ HATIRLATTI

Biz bu sistemi kurduğumuzda kooperatif tarafında yer aldı. Ancak Akçaabat Şoförler Odası ve bir kısım hat sahibi karşısında oldu. Taraflar şunda mutabakata vardı. İki tane sistem. Bunları hat sahiplerinin onayına sunalım. Çoğunluk ne isterse onu yapalım. Biz vatandaşımızın, halkımızın isteği neyse onu tarafındayız. Yüzde 51 fazlasını hangisi istiyorsa o modeli uygulayalım. O çerçevede kendimize de bırakmadık. Noterin tasdikine sunduk. Dedik ki Noter’den mavafakat getirerek bu sisteme taraf olanlar belli olsun. 

TOPAM SAYININ YÜZDE 62’Sİ ONAY VERDİ

Şu ana kadar toplam sayının yüzde 62’si Halk Otobüsü Modeline onay verdi. Buna muhalif olan arkadaşların başında ki Şoförler Cemiyeti Başkanımızda o zaman burada herkesin içinde, herkes şahitti, “Bu önerilen sisteme yüzde 50’nin üzerinde tamam densin, mülakat edilsin bende tamam diyorum” Şimdi biz buradan o arkadaşamıza sözünü hatırlatıyoruz.

ÜCRETLERİ BÜYÜKŞEHİR HAT SAHİPLERİNE DAĞITACAK

Kurulan bu sitemin sahibi garantörü Trabzon Büyükşehir Belediyesidir. Mart ücretleri, Trabzon Büyükşehir Belediyesinde açılacak ayrı hesapta toplanacak, bizim denetimimiz altında hat sahiplerine aktarılacak. Hiç bir esnafımızın, paramızı alabilir miyiz, alamaz mıyız diye endişeye kapılmasına mahal yok. Bunun garantörü Trabzon Büyükşehir Belediyesi.. Şöyle bir şey konuşuldu: 

TAHDİTLİ PLAKLAR NE OLACAK

Bizim tahditli plakamız ne olacak? Biz tahditli plakaları iptal etmiyoruz. Tahditli plakalar askıda korunuyor. Bu sistem çoğunluğunun iradesiyle kuruldu. Yarın çoğunluk başka irade ortaya koyar, yine herkes tahditli plakası ile işini görmeye devam eder. 
Biz seçimle gelmiş insanlarız. Yarın bizim yerimize seçimle birileri gelecek. Hiç bir seçilmiş belediye başkanı, çoğunluğun iradesine karşı durması zaten mümkün değil. Burada bu sisteme dahil olan esnafımız için her hangi bir risk endişe etmelerine gerek durum söz konusu değildir. 583 tane tahditli plaka hiç bir şekilde iptal edilmiyor. Zaten Büyükşehir Belediyesinin iptal etme yetkisi yoktur. Bunlar ancak Cumhuraşkanlığı kararıyla iptal edilebilir. Bizim bunları iptal etme imkanı yoktur. 
Biz plaka tahsis edebiliyoruz. Tahsis işlemini de yapıyoruz. Yarın başka bir durum ortaya çıkarda, ihtiyaç ortaya çıkarsa o zaman kim varsa oturulup bunlar konuşulur hiç bir hak kaybı söz konusu değildir. 

ZAMAN İÇİNDE BELEDİYE OTOBÜSLERİNİN BİR KISMINI ÇEKECEK

Burada bu sistemi kurduğumuz işlediğinde, biz ondan sonra ihtiyaç durumuna göre çaıştırdığımız belediye otobüslerinin bir kısmını başka hatlara, başka bölgelere sevk etmek üzere buradan çekeceğiz. Hemen ilk başta yapmayacağız. Kooperatif olarak bu kurulan sistem layıkıyla işletildiğinde vatandaş memnuniyeti sağlandığında Trabzon Akçaabat arasında çalışılan otobüslerin bir bölümü çekilecek ve ihtiyaç duyulan başka noktalara sevk edilecek. Biz bu sistemi sahipleniyoruz ve iyi bir şekilde işlemesini arzu ediyoruz.

SİSTEME DAHİL OLMAYANLAR, İÇ HATLARDA ÇALIŞACAK.. TRABZON - AKÇAABAT ARASI ÇALIŞAMAYACAKLAR

Güzergahları belirlemek yetkisi büyükşehir belediyesine aittir. Israrla bu sisteme dahil olmak istemeyen hat sahiplerimizde iç hatlarda olacak. Onlarda biz Akçaabat, Trabzon arası olalım deniyor. Bu kaos olur. Trabzon Akçaabat arasında yeni oluşturduğumuz halk otobüsleri çalışacak. Trabzon Akçaabat arasında M plaka çalışması hukuken ortadan kalkmıştır. M plakalar bizim gösterdiğimiz hatlarda çalışacaklar.

AKÇAABAT’TA DÖNÜŞÜM KISA SÜREDE YAPILACAK

Akçaabat’ta arzu edilen sonuç tamamlandı. Bunun için dönüşümü tarihlendireceğiz. Kooperatifee hat sahiplerine iş düşüyor. Uygun süre ön göreceğiz. Ancak çok uzun süre olmayacak. Kısa süreden araçlar dönüşecek ve tamamlanacak. 

ORTAHİSAR, 1 MART’A KADAR UZATILDI

Ortahisar ile ilgili Pandemi nedeniyle dolmuşlarımız epey süre çalışamadı. Şu anda bile yüzde yüz kapasiteye ulaştıklarını söyleyemeyiz. Ona bağlı olarak biz yıl sonuydu sürecimiz. Bunu 1 Mart 2021 olarak revize ettik. 1 Mart 2021’e kadar dolmuşların standartlara uygun hale gelmesi gerekiyor. 1 Mart itibariyle mevcut dolmuşların trafikte olmasına müsade etmeyeceğiz. 

AKÇAABAT’TA Kİ DÖNÜŞÜM İL MERKEZİ İÇİN DE TEŞVİK EDİLECEK

Bu İl Merkezine de örnek olacak bir uygulamadır. Bunu teşvik edeceğiz. 

Biz bugün itibaren Akçaabat’ta sistemi uygulayacağımızı palaşıyoruz. Yüzde 38’lik sistem içinde kalanlara da süre vereceğiz. EİBu sisteme dahil olmak isteyenler dahil olacak. Tıpkı yüzde 62 gibi. Ben büyük çoğunluğun bu sisteme dahil olacağını düşünüyorum. Sadece esnafımızın değil vatandaşlarımızın da menfaatine olacak. 

HİSSESİ ORANINDA ARAÇLARA AKÇAABAT’TA ORTAK OLACAK

Herkes bu araçların tamamına hissesi oranında ortak olacak. Bazı kişilerde 2 tane var, bazılarında 3 tane var. Bazılarında bir tane hisse var. Herkes hissesi oranında bu 65 aracın ortağı olacak. Burada şöyle bir şey var. SAyının ortağın çok olmasının sıkıntısı olmaz. Sistem elektronik ve büyükşehire bağlı. Ücret aldı almadı, verdi vermedi sıkıntıları olmayacak. Hepsi büyükşehirin hesabına gelecek, kendi denetiminde onların hesaplarına bizim denetim ve gözetimimizde aktarılacak.

ORTAHİSAR’DA Kİ DOLMUŞLARIN RENGİ

Ortahisar’da anket yaptık. Ankette vatandaşlarımızın kahir ekseriyeti mavi. Ona küçük bordo dokunacak ve bordo mavi olacak. Mavisi vatandaşımızdan bordosu büyükşehirden.. Merkezde ki dolmuşlarımız bordo -mavi olacak. Model, marka tarif etmeyiz. Bahsettiğimiz standartlara sahip bütün markalar gelebilir. Akçaabat içinde marka ön görmüyoruz. Standart koyduk. 25 oturan, 30 ayakta.. onun standartlarını da koyduk.