Özellikle ekip ruhu ve oynadıkları müthiş oyunla iki kez Türkiye’ye Dünya Şampiyonluğunu da getiren ekip daha sonradan farklı nedenlerden dolayı faaliyetlerini askıya almış, horondan da uzaklaşmıştı. 

Erkeklerin tahtına göz diktiler..
Birkaç yıl önce yeniden yakılan kıvılcım derneğin o eski şaşalı günlerine dönmesine vesile oldu. Efsane veteranlar adı altında her hafta Çarşamba günü dernekte bir araya gelen horoncular hem stres atıyor hem de gelen davetleri değerlendiriyor. Efsanelerinde aralarında bulunduğu ekip son zamanlarda adından sıkça söz ettirmeye başladı. Şimdi o dernekte bir de kız folklor ekibi kuruldu. İki yıl önce faaliyetlerine başlayan ekipte daha çok gençler, üniversite öğrencileri ve Halk Eğitime bağlı çalışan antrenörler yer alıyor. 
Karadeniz ve Akçaabat Kültürüne sahip çıkıyorlar..
Dernek bünyesinde kız folklor ekibi ise iki yıl önce kuruldu. 80’li yılların sonlarına doğru Akçaabat Folklor Derneği içerisinden bir eğitimcinin çalıştırdığı Sağlık Meslek Lisesi kız öğrencilerinden oluşan bir ekip kısa süreli folklor çalışması yapmıştı. Dernek sorumlusu Ali Nihat Yazıcı ilk kez kız ekibini hayata geçirdiklerini belirterek “Akçaabat’ta ikinci kademe Halkoyunları Antrenörlük intibak kursu açılmıştı. Onların derslerini ben veriyordum. Gelen arkadaşlarla iyi bir dostluk bağı oluşmuştu. Kurslar neticesinde ekip kurma fikri burada ortaya çıktı. Hep konuşulurdu ancak kimse gereken adımı atamadı ya da ilgiyi gösteremedi. Biz elimizi taşın altına koyduk. Birken üç, üçken beş, beşken on derken sayı bir hayli arttı. Burada güzel bir aile ortamımız var. Baba-kız, abi kardeş ilişkisi içerisinde karşılıklı sevgi-saygı çerçevesinde çalışmalarımızı yürütüyoruz. Ben Karadeniz ve Akçaabat Kültürüne sahip çıktıkları için bu arkadaşlarımızın hepsini yürekten tebrik ediyorum. ” Dedi.
Halk Eğitim Müdürlükleri bünyesinde okullarda açılan halkoyunları kurslarında eğitim veren antrenör kursiyerlerinin de bulunduğunu ifade eden Yazıcı “Arkadaşlarımız bu anlamda bir misyon üstlenmiş durumdalar. Çocuklara halkoyunlarını öğretiyorlar. İnşallah bu oluşumumuz devam edecek. Belki ileride minik, yıldız, genç kız ekiplerinin yetişmesine vesile olacaklar. Bizlerde onlarla gurur duymaya devam edeceğiz” diye konuştu. 

Çalışmalar Salı ve Cuma akşamları..
Ekipbaşı Elif Kubaliç de halkoyunları ile lise yıllarında tanıştığını ancak erken yaşta yaptığı evlilikle uzun bir süre ara vermek zorunda kaldığını belirterek “İçimde birikmiş bir sevgiydi. Antrenör olduktan sonra böyle bir ekip kurulması fikri gelişti. Ali Nihat hocamızın da teşvikiyle bu grubun içinde olmak istedim. Çok da mutluyum. İki yıldır güzel bir ekibimiz var. Çeşitli etkinlikler ve festivallerde oynadık. Hem stres atıyoruz hem de genç arkadaşlarımıza yardımcı oluyoruz” dedi. 
Haftada iki gün (Salı ve Cuma akşamları) dernek binasında çalışmalarını yürüten Akçaabat Folklor Derneği Kız ekibinde okullardaki öğrenci grupları hariç 20 kişi yer alıyor.