Büyük bir bölümü 1988'de kentsel sit alanı olarak ilan edilen Ortamahalle, tarihi karakterlerini günümüze aktarabilmiş nadir yerleşim yerleri arasında yer alıyor.
Tarihi dokusunu tek tek evler olarak değil, sokak ve mahalle ölçeğinde bir bütün olarak göstermesi ile ön plana çıkan Ortamahalle, ilk günkü cazibesini koruyarak hem yerli ve yabancı turistlerin, hem de ilçeye gelen fotoğraf sanatçılarının ilk adresi oluyor.

Akçaabat Belediye Başkanı Şefik Türkmen, Trabzon'un en büyük ikinci ilçesi olan Akçaabat'ın, Karadeniz'in en önemli yerleşim yerlerinden olduğunu söyledi.

Akçaabat'ın doğal güzellikleri, yaylaları ve yemek kültürünün yanında tarihi yapısıyla da ön plana çıktığını vurgulayan Türkmen, "Bu kapsamda da tarihi Ortamahalle evleri dikkati çekiyor. Akçaabat'ın Ortamahallesi, Türkiye'de mahalle ölçeğinde korunarak bugünlere gelebilmiş ender yerlerdendir. Biz de yerli ve yabancı turistlerin gözdesi olan Ortamahalle'nin, eski canlılığını kazanması için çalışmalar yapıyoruz. Amacımız hem kendi insanımıza hem de dışarıdan gelen ziyaretçilerimize hizmet ederek, herkesin bu güzelliklerden istifade etmesini sağlamak" diye konuştu.

- "Ortamahalle'nin tarihi mirasını korumaya çalışıyoruz"

Türkmen, Ortamahalle'deki tarihi binaları aslına uygun restore ettiklerini anlatarak, "Ortamahalle'de belediyemize ait 6 konak satın aldık. Onları da restore ederek, turizme kazandırdık. Bunların birini belediyeye ait kullanıyoruz, diğerlerini ise kiraya verdik. İç ve çevre düzenlemesi yapılan konakları restore ederek, yöresel lezzetlerin yer aldığı yeme, içme, oturma alanları, konaklama ve yöresel hediyelik eşyaların satıldığı mekanlar olarak turizme kazandırdık" dedi.

Ortamahalle'nin tarihi mirasını korumaya çalıştıklarını vurgulayan Türkmen, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bölgeye gelen ziyaretçilerin ilgisini eski tarihi dokuların korunması çekiyor. O nedenle Ortamahalle, bölgeye gelen turistlerin ilk ziyaret ettiği mekanların başında yer alıyor. Ziyaretçilerimize Osmanlı mimarisini görme, yöre kültürü yaşayarak, yöresel lezzetleri tatma yanında farklı alternatif imkanlar da sunuyoruz. Bu sayede de ilçemize gelen gerek yerli gerekse yabancı konuklarımız, ilçemizden memnun ayrılıyor. Bu durum da bizleri ayrıca mutlu ediyor. Ziyaretçi sayımız da her geçen gün artıyor."

Türkmen, Ortamahalle'de konaklar dışında sokakların, dinlenme alanlarının ve çay ocaklarının da dikkati çektiğini işaret ederek, şöyle konuştu:

"Ortamahalle'yi yerli ve yabancı turistler dışında akademisyenler, fotoğraf sanatçıları ve çok sayıda öğrenci de ziyaret ediyor. Son zamanlarda Akçaabat ve tarihi Ortamahalle her alanda dikkati çekiyor. Ortamahalle'deki yeni yapılan mekanlar, Türk filmleri, diziler ve yöre sanatçılarının klip çekmeleri için aranan yerlerden birisi haline geldi. Bu ilginin artarak devam edeceğini düşünüyorum. O nedenle de bu kapsamda turizme dönük çalışmalarımız devam ediyor."