Trabzon muhtarlar federasyonu genel başkanı ve Türkiye Muhtarlar Konfederasyon Başkan Yardımcısı Bekir Aktürk 19 ekim muhtarlar günü dolayısıyla mesaj yayınladı.

Açıklamasında muhtarlık kurumunun tarihine değinen Aktürk, “Muhtarlık 19 Ekim 1829 tarihinde 2. Mahmut tarafından yayınlanan bir fermanla İstanbul Üsküdar, Eyüp ve Galata kadılıklarında daha sonra 2 Aralık 1833 tarihinde Anadolu'da Kastamonu Taşköprü'de kurulan muhtarlık müessesesi 187 yıldır bu topraklarda varlığını sürdürmektedir. Muhtarlık Müessesesi her ne kadar 1913 ve 1933 tarihlerinde iki defa hukuki olarak kesintiye uğrasa da o dönemler de dahi varlığını devam ettirmiştir.

Muhtarlık, Osmanlıdan Cumhuriyete taşınan ender kanunlardan biridir.

Muhtarlarımız bir yandan Köy ve Mahalle sakinlerinin devlet kurumlarıyla ilişkilerinde aracı bir rol oynarken, diğer yandan da çağdaş kamu yönetimi anlayışının en temel gereksinimlerinden biri olan katılımcılığın sağlanmasında önemli bir görevi yerine getirmektedir” ifadelerini kullandı.
 
Bugünün muhtarlık müessesinin sorunlarının konuşulduğu bir gün olduğunu ifade eden Aktürk, “Bugün muhtarlarımızın ve muhtarlık müessesinin içinde bulunmuş olduğu sorunların konuşulması geleceğe taşınacak muhtarlık vizyonunun aynası olacaktır. Bugün ülkemizde 31.963 Mahalle ve 18.229 Köy olmak üzere 50.292 muhtar görev yapmaktadır. Kuruluşundan bu yana 187 yıllık tarihi olan muhtarlık müessesesi 21. Yüzyıla yakışır koşullarda hizmet etmesi için yeni bir Köy ve Mahalle kanununa ihtiyaç duymaktadır.

Bu nedendir ki; seçmen muhtarının 24 saat kapısını çalabileceği, ''siyasal'' değil çözüm merkezi olduğunu bildiği bu kurumu kendisine daima yakın hissetmektedir. Keza bizlere göre dünyada örneği olmayan en önemli işlevi de, genel/yerel idare arasındaki, iş yükünü çoğaltacak ve zaman zaman çatışma yaratacak ortamlardan uzak, vatandaşla devlet kurumlarını karşı karşıya getirmeyen aracı kurum olarak bu sistemde yerini almıştır. Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün dediği gibi ''Muhtar, demokrasinin temel taşıdır.''

Bu günü bizlere ''Muhtarlar Günü'' olarak ilan eden başta Cumhurbaşkanımıza, Hükümetimize ve Gazi Meclisimize, İçişleri Bakanlığımıza ve genelgenin yayınlanmasında büyük emek veren Türkiye Muhtarlar Konfederasyonumuza teşekkürlerimizi sunuyor, tüm muhtarlarımızın 19 Ekim Muhtarlar Günü kutlu olsun” şeklinde açıklamasını bitirdi.