61SAAT HABER SERVİSİ

Trabzon’da bir süre önce heyelan nedeniyle kapanan Karadeniz Sahil Yolunun Akyazı geçişiyle ilgili dikkat çeken bir karar alındı. Bölgede heyelana neden olduğu kaydedilen duvarın yıkılması için binanın da kamulaştırılmasına karar verildi. 

Trabzon’da bir süre önce meydana gelen heyecan nedeniyle kapanan Akyazı’da ki yolun kapanması ile ilgili Ortahisar Belediyesinden dikkat çeken bir karar geldi. Burada ruhsatsız olarak yapıldığı kaydedilen istinat duvarı nedeniyle meydana gelen heyecanın Karadeniz Sahil Yolu’nun Akyazı geçişi tehlikeli olduğu gerekçesi ile kapatılmış ve trafik Akyazı Dolgu Alanından verilmişti. 
Yaklaşık 1 aydır yolun kapalı olması bugün Ortahisar Belediye Meclisinde gündeme geldi. Konuyla ilgili CHP’li Belediye Meclis Üyesi Turgay Şahin “Yol kapalı. Vatandaş bize bunu çok soruyor. Karayollarından irtibatlı halindesiniz. Orada bir risk hala devam ediyor. Orası şuan da Ortahisar Belediyesinin imara açılmasında bir suçu olmamasına rağmen oraya ne gibi önlem alıyorsunuz? Yol ne zaman açılacak?” diye sordu. 
DUVARI YIKMAK İÇİN BİNA KAMULAŞTIRILMALI
Bu soru üzerine bölgeyle ilgili konuşan Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, heyelana neden olduğu kaydedilen istinat duvarının yıkımı için mal sahibine yazı yazıldığını ancak bu yıkımın gerçekleştirmediğini kaydetti. Bunun üzerine belediye olarak harekete geçtiklerini ifade eden Genç, Geçen süre içinde yıkım yapılmadığı için yıkımı yapmaya biz karar verdik. Fen işlerine talimat verdik. Fen işlerinin orada yaptığı incelemede duvarın yıkılması durumunda binanın da bölgede risk teşkil edeceğini gördük. Bina can ve mal güvenliğini tehdit eder durumunda arz ediyorsa,  gerek Ortahisar gerek valilik Çevre Müdürlüğünün, gerek adliye yönünden soruşturma konusu oldu” dedi. 
FEN İŞLERİNDEN GELEN RAPOR SÜRECİ DEĞİŞTİRDİ
Genç, sözlerine şu şekilde devam etti: Fen İşlerinden gelen raporda duvarı yıktığımızda bina risk altına gireceğinden hareketle binayla ilgili bir karar verilmesi ve bize gönderilmesini böyle bir karar gelmesini yazıldı. Bizde onun üzerine encümende bina ruhsatlı olduğu için bina ile ilgili kamulaştırılarak yıkım kararı aldık. Yapacağımız bu çünkü. En doğru karar. Ruhsatlı olduğu için mülk haline getirmemiz lazım. Ama ruhsatsız duvarı yıkmak için böyle bir karar aldık” 
KARAYOLLARI MÜDAHALE ETMELİ
Ancak bölgede imar haklarının bulunduğuna  dikkat çeken Genç, “Ancak bence sayın Valime de ifade ettim, devlet var. Bu karayolunu tehdit ediyor. Bu bina karayolun tehdit ediyorsa karayollarını bu binayı aceleye koyması lazım. Böyle güvenlik tehditi olduğu için aceleye koyarak 24 saatte kamulaştırması lazım. Bizim görev alanımızda olduğu için kamulaştırma kararı aldık. Yarın imar hakları var orada. O binayı risk aldık kamulaştırdık yıktık. Yarın vatandaş geldiğinde bina istediğinde inşaat hakkı olduğu için vermek zorundayız. Karayolları bütün taşınmazları orada onların görev alanı itibariyle işe daha ciddi bakması lazım” dedi. 
BÖLGE KAMULAŞTIRILMALI
MHP Grup Başkanı Davut Çakıroğlu ise , “Bütün bölgenin kamulaştırılması gerekiyor. Orada can ve mal güvenliği ile ilgili alınması gereken önlemler alınmalı. Burada kamu yararı var. Mesele bir duvarı yapmak için yıkmak gerekiyor. Ama onu yıkmak için kamulaştırmak gerek. 2 sene 3 sene sonra orada ne olacağı belli değil. Hakkını da gasp edemeyiz. O zaman yerinin de kamulaştırılmasılazım. Karayolları devleti temsil eden kurum olarak, devlet ciddiyetini ortaya koyup otoritenin gücüyle bu işi çözmek lazım” dedi.