Trabzon'un elektrik dağıtımını yapan Çoruh Elektrik Dağıtım A.Ş.'nin (ÇEDAŞ) kentin en işlek yollarından birinde bulunan alt geçidin elektriklerini kesmesi Ak Partili Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu'nu kızdırdı. Gümrükçüoğlu, gerekirse sorunun çözümü için konuyu Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a kadar taşıyacağını kaydetti.

Trabzon'un sahil kesimi ile Erdoğdu Mahallesi'ni birbirine bağlayan ve kentin en işlek yollarından birisi olan Atapark araç ve yaya alt geçidindeki aydınlatma lambaları, yaklaşık 20 gün önce söndü. Karanlıkta geçilmesi sürücüler ve Yayalar için büyük tehlike oluşturan alt geçidin aydınlatmasını sağlayan ÇEDAŞ'ın, Trabzon Belediyesi'nden elektrik ücreti istediği, belediyenin buna yanaşmaması üzerine de alt geçidin elektriğini kestiği öğrenildi.

HAZİNE MÜFETTİŞLERİ İSTEDİ

ÇEDAŞ Bölge Koordinatörü Muharrem Emral, "Sokak aydınlatmalarını biz sağlarız, parasını da Hazine'den temin ederiz. Hazine müfettişleri Trabzon'u denetime geldi. Alt geçit ve viyadüklerin 'sokak' tanımına uymadığı gerekçesiyle söz konusu elektriğin parasını Hazine'nin ödeyemeyeceğini ve elektriği kesmemizi söylediler. Sokaklar lambaları hava karardığında yanar. Alt geçit 24 saat yanmak zorunda. Bu nedenle belediyenin alt geçitin ışıkları için abone olması gerek. Belediye başkanlığına bu durumu bizzat ilettim. Lamba yanıyor parasını birisi verecek. Şu ana kadar bu alanda harcanan elektrik bedeli için belediyeden her hangi bir ücret alınmayacak. Ancak abone olana kadar da alt geçitlere elektrik verilmeyecek" dedi.

"DİREK DİKTİKLERİ YERLERİN KİRASINI İSTEYECEĞİM"

Trabzon Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu ise, ÇEDAŞ tarafından kolaylık sağlanmaması halinde belediye olarak kendilerinin de bazı yaptırımlar uygulayacağını kaydederek, "Alt geçitlerin lambaları söndürüldü. Belediye olarak bize 'abone ol' deniliyor. Bu Hazine, EPDK ve elektrik enerjisi sunucularının birlikte vereceği bir karardır. Önümüzdeki hafta randevu alıp bu kurumların hepsiyle konuşacağım. Açık söyleyeyim. Bize bu kolaylık sağlanmazsa ben de gerekeni yapacağım. Elektrik lambalarının açılması için ÇEDAŞ'ın elektrik direklerini diktiği yerlerin kirasını verin bana diyeceğim. Madem abone olacaksam masrafımı bir yerden çıkartmasını da bilirim. Eğer yasal olarak vermeyiz diyorlarsa 'buyurun mahkemeye gidelim' diyeceğim" diye konuştu.

Gümrükçüoğlu, Türkiye Belediyeler Birliği ile ilgili tüm makamlarla konuyu paylaşacağının da altını çizerek, "Çözüm konusunda problemlerle karşılaşırsak sorunu Başbakan'a arz etmek niyetindeyiz. Belediyeler kısıtlı imkanlarla finansman darlığıyla hizmet vermeye çalışan kurumlardır. Bizim kentimiz için de diğer kentler için de aynı şey söz konusudur. Araçların, yayaların, geceleri güvenlikli sağlıklı seyahat edebilmeleri için kamu aydınlatmasıyla devam edilmesini istiyoruz. Belediyelerin baş edemediği giderlerinin artmasının da doğru olmadığı düşüncesindeyiz. Alt geçitlere dair bu görüşmelerin neticesini beklemekten başka çaremiz yok" dedi