Savunma sanayiinde yerli teknoloji kullanımı için büyük önem taşıyan Altay tankına motor üretecek olan TÜMOSAN, Savunma Sanayi Müsteşarlığı ile sözleşme imzaladı. Türkiye’nin önde gelen traktör ve dizel motor üreticisi TÜMOSAN, milli tankımız Altay’ın motor üretimine resmen başlıyor. Savunma Sanayi Müsteşarlığı (SSM) ile TÜMOSAN arasında sözleşme dün imzalandı. Sözleşmeye, SSM adına Müsteşar İsmail Demir, TÜMOSAN adına da Yönetim Kurulu Başkanı Nuri Albayrak imza koydu. Törene Albayrak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Albayrak da katıldı.

MİLLİ İMKANLA TASARIM

Güç Grubu Geliştirilmesi Projesi, kapsamında şirket ile 190 milyon euro bedelle sözleşme imzalandı. ALTAY tankında kullanılması planlanan güç grubunun tüm hakları Türkiye’ye ait olacak şekilde özgün olarak tasarlanması, geliştirilmesi, prototip üretimi, test ve kalifikasyonu planlanıyor. 54 ay sürecek proje kapsamında kazanılacak tecrübeler ışığında ileride Türk Silahlı Kuvvetleri envanterinde yer alan diğer kara ve deniz platformları için ihtiyaç duyulan güç gruplarının da milli imkanlarla tasarım, geliştirme ve üretimi hedefleniyor.

HEDEF YURT DIŞINA AÇILMAK

İmza töreni öncesinde konuşma yapan TÜMOSAN Yönetim Kurulu Başkanı Nuri Albayrak, Türkiye’nin kendi tankını, tank motorunu ve transmisyonunu üreteceğini belirterek, “Tanklar ve üretilecek aksamlar yurt dışına da satılabilecek. Bu karar Milli Savunma Bakanlığı'nın uhdesinde olacak, Traktör üreten bir şirket kamyon da otomobil de üretebilir. Sonuçta bu işin altyapısını, fizibilitesini hazırladıktan sonra bunlar değerlendirilir” dedi.

SERİ ÜRETİM BEŞ YIL SONRA

Projeyle, Türkiye’de üretilen Altay tanklarının motor ve transmisyonunun beş yıllık dönem sonunda yerli olarak kullanıma sunulacağını dile getiren Albayrak, "İlk yıl için yaklaşık 30 tank motoru ve şanzuman üretimi öngörülüyor. Daha sonraki yıllar için bu sayı yükseltilecek” dedi. Albayrak ayrıca, yerli savunma sanayii ürünlerinin ihracatının da gündeme geleceğini ifade etti. “Bu amaçla şirketimiz ve grubumuz hiçbir fedakarlıktan kaçınmayacaktır” diyen Nuri Albayrak, sözlerine şöyle devam etti: "Projenin sonuçlandırılması sonrasında sadece TÜMOSAN değil, Türkiye, dizel motor ve transmisyon geliştirilmesi ve üretiminde onur duyulacak bir seviyede olacaktır. Kazanılacak tecrübeler kapsamında Türk Silahlı Kuvvetleri'nin gelecekte ihtiyaç duyacağı diğer güç grupları başta olmak üzere ticari alanda benzer ihtiyaçların da karşılanmasına olanak sağlanmış olacaktır.”

Dışa bağımlılık dönemi bitiyor

Savunma Sanayii Müsteşarı İsmail Demir, Güç Grubu Geliştirilmesi Projesi sonunda hiçbir yabancı bağımlılık istemediklerini belirtti. İsmail Demir törende yaptığı konuşmada, Türkiye’nin içerisinde bulunduğu coğrafya itibariyle silahlı kuvvetlerin ihtiyaçlarının yurt içi imkanlarla karşılanmaya çalışıldığını belirtti. Demir, artık dışarıdan alma döneminin geçtiğini, dışa bağımlılığı sonlandırmayla ilgili çok güçlü bir iradeyle bu yönde yol alma zamanının geldiğini ifade etti.

YOLU BİRLİKTE AŞACAĞIZ

Demir, bu projeye çok önem verdiklerini ifade ederek, Türkiye’nin bu alandaki bağımlılığını kıracak önemli bir adım olduğunu söyledi. “Dağ ne kadar yüksek olursa aşacak bir yol bulunur” sözünü hatırlatan Demir, bu yolu aşmakta kararlı olduklarını, şirketin yöneticilerinde de bu kararlılığı gördüklerini bildirerek şunları kaydetti: "Biz bütünüyle bütün detaylarıyla bağımsız bir sistem istiyoruz. Günün sonunda elimizde tamamen hakim olduğumuz, bütün hakların bizim olduğu, önümüzde hiçbir kısıtın olmadığı bir sistem istiyoruz."

Projenin test aşamaları hazır

Savunma sanayii için ilk yerli tank güç grubunu geliştirecek şirket olma onuruna eriştiğimiz için çok mutluyuz” diyen TÜMOSAN Genel Müdürü Kurtuluş Öğün ise şu bilgileri verdi: “Sözleşme uyarınca 54 ayda güç grubunun tasarlanması, geliştirilmesi, prototiplerinin üretilmesi ve ALTAY tankına entegre ile kalifiye edilmesi faaliyetlerini yürüteceğiz. Tasarım ve simülasyon faaliyetleri sonrası parçaları azami seviyede Türkiye’de üreteceğiz. Üreteceğimiz prototipler TÜMOSAN tesislerinde, sonrasında da tank üzerinde düzenli olarak test edilecek. Proje kapsamında ilk prototip teslimatı 2020 yılı başı olarak gerçekleştirmeyi planlıyoruz. TÜMOSAN olarak Türkiye’deki imalat sanayiine mühendislik bilgi gereksinimi sağlayarak yüksek parçalar üretebilme kabiliyeti kazandırmak bizim için gurur verici bir gelişme.”

SİSTEMİN ÖZELLİKLERİ

- V-12 yapısında ve ~26 litre hacminde olması

- Transmisyon ile birlikte toplam 5,5 metreküplük hacim

- 2 adet yüksek basınçlı turbo şarj ile beslenmesi

- Common-Rail enjeksiyon sisteminin kullanılması

- 5 ileri 3 geri vites geçişine sahip olması

- Tankın kendi ekseninde her iki yöne de 360° nokta dönüşüne imkan

- Fikri ve sınai mülkiyet hakları SSM’ye ait olacak

- Üçüncü ülkelere satışta herhangi bir kısıtlama olmayacak.