Kars'ta bulunan Ani Harabeleri, UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesine dahil edildi. Böylece, Türkiye'den listeye dahil edilen alan sayısı 16 oldu. Sırada ise Sümela Manastırının olduğu kaydedildi. Trabzon'da ki Sümela Manastırı'da bilindiği gibi UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesine dahil olmak için başvuruda bulunulmuştu. 

 İstanbul Kongre Merkezi'nde düzenlenen UNESCO Dünya Miras Komitesi 40.  Toplantısı'nın bugünkü oturumunda, Komite Başkanı Büyükelçi Lale Ülker'in  yönetiminde süren görüşmelerde, dünyanın çeşitli bölgelerindeki bazı "Dünya  Kültür Mirası" alanlarının son durumu masaya yatırıldı.

Bölgelerin temsilcileri, çalışmaların yapıldığı alanlardaki son durumu  anlattı. Söz konusu bölgelerdeki sorunlar ve gelişmeler ele alınarak, bundan  sonrası için yapılması gerekenler konuşuldu.Komite, yapılan görüşme ve tartışmalar sonucunda ilk defa aday olan  Ani Harabeleri'nin Dünya Miras Listesi'ne dahil edilmesini onadı.  Kars'ta bulunan Ani Harabeleri'nin listeye dahil edilmesiyle,  Türkiye’nin Dünya Miras Listesi'ndeki alan sayısı 16'ya çıktı.

 Uluslararası Anıtlar ve Sitler Konseyi Türkiye Milli Komitesi (ICOMOS)  ile ülke temsilcileri, Ani Harabelerinin İslam ve Hristiyan kültürünün buluşma  noktası, kültürel çeşitliliğin sembolü olduğunu dile getirdi.UNESCO Daimi Temsilcisi Hüseyin Avni Botsalı, kararın Türkiye  tarafından memnuniyetle karşılandığını söyledi.

 "UNESCO'nun artık geleceğe bakma zamanı gelmiştir." diyen Botsalı,  şunları kaydetti: "Dünyanın artık medeniyetler çatışmasını sona erdirmesinin vakti  gelmiştir. İnsanlık adına, medeniyet adına hepimizin bir araya gelmesinin vakti  gelmiştir. Anadolu, kültür ve medeniyetler mezarlığı değil, kültür ve  medeniyetler müzesidir. Biz de bundan gurur duyuyoruz. Gelecek kuşaklara umut  verdik. Ermenistan Büyükelçisi bizi kutladı. Çok güzel bir hareketti. Artık bu  vizyon ve kararlılıkla dünyaya bakmalıyız."

  Ermenistan UNESCO Temsilcisi Büyükelçisi Vahram Kazhoyan ise, kültürel  miraslarının yüzde 70'inin komşu ülkelerde bulunduğunu belirterek, "Komşu  ülkelerin bu değerlere sahip çıkması bizi mutlu etmiştir" dedi.  Kazhoyan, "Bizim için çok önemli bir adaylıktı. Bizim mimarimizin bir  mücevheriydi. Bu, bir ulusa ait olamaz, tüm dünyaya ait olmalıdır. Listeye dahil  edilmesinden dolayı çok mutluyuz." ifadesini kullandı.

 Bugünkü oturumda ayrıca, Yunanistan'daki Philippi Arkeolojik Sit  Alanı, İspanya'daki Antequera Dolmens (Dolmen de Menga) Sit Alanı, İran'daki Pers  Kanatları (Kehrizleri) ve Hindistan'daki Khangechendzonga Milli Parkı Dünya Miras  Listesi'ne dahil edildi.