61SAAT HABER SERVİSİ -  Belediyenin toplantı salonunda yapılan tanıtım toplantısına Trabzon Valisi A. Celil Öz, AK Parti Trabzon Milletvekili Ayşe Sula Köseoğlu, Salih Cora,  Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Eski Devlet Bakanı Faruk Özak ile ilçe Belediye Başkanları, AK Parti İl Başkanı Haydar Revi, çeşitli STK temsilcileri ile belediye meclis üyeleri katıldı. 

Bir hayli yoğun katılımın gerçekleştiği tanıtım toplantısında ilk olarak Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu konuştu.

78 MİLYONUN BARIŞ VE KARDEŞLİĞİNDE BÜYÜK ROL OYNADI
Gümrükçüoğlu, “Trabzon’un tüm paydaşlarının ülkemizin başkenti Ankara’da 9 yıl önce başlattığı çok önemli bir etkinlik vardı. Bu kültürel ve sosyal etkinlik Trabzon tanıtım günleri olarak başlamıştı. O zaman bu etkinliğin başlamasında Trabzon Vakfımız, şehrimizin bakanlığın yapmış olan ağabeyimiz Faruk Özak, büyük gayretlerle birlikte bir öncülük yapmışlardı. Bu öncülük bütün kentlere örnek teşkil etti. Ülkemizin bütün değerli kentleri, folklorunu, ticaretini sanatını, kültürel özelliklerini bütün ülkeye tanıtır oldular. Bu da 78 milyonun barış ve kardeşliğine büyük rol oynadı.

Ülke dışında 10. Trabzon tanıtım Günleri ve Etkinliklerini Avrupa’da yapma kararını uygulamaya koyduk. Bu uygulama için tüm paydaşlarımız, ülke ve şehir araştırmaları görüşmeleri neticesinde 2014 yılında daha önce ki 7/8 yıl boyunca birlikte projeler gerçekleştirdiğimiz, kardeş şehrimiz Almanya’nın Dortmund kenti seçilmiş oldu.


DORTMUND NEDEN SEÇİLDİ?
Bu kentin seçilmesinde ora ile yürüttüğümüz bütün sosyal etkininkiler bütün projeler önemli bir karar faktörü gerçekleştirdi. Bu yıl Trabzon’un 1461’de Fethinin, önümüzde ki yıl 555. Yıl dönümü. Türkiye’de ki insanlarımızın Avrupa’ya iş sosyal hayat olarak adım attıkları 55.’yılı.. Trabzon etkinliklerinin 10. Yılı. Bu güzel rakamların bir araya gelmesi ile birlikte oranın Fuar alanlarında ilk defa Trabzon’un Avrupa’da bir ön adım alarak bütün Avrupa’ya bütün dünyaya ortak ve tarihi karakterimiz olan insan sevgisi ve uygarlık anlayışı ile bu kardeşliği pekiştirecek şekilde tanıtma kararını uygulamaya koyuyoruz.

2016’non 24-28 Şubatında Dortmund’da buluşuyoruz. Bütün Türkiye, bütün insan sevgisin taşıyan uluslar, Dortmund’da Trabzon etkinliğinde buluşacaklar. Yine bir büyük adımı Trabzon gerçekleştirecek” dedi.

ANKARA’DA YAKILAN MEŞALE, AVRUPA’DA YANACAK
Avrupa Trabzon Dernekler Federasyonu Başkanı Salih Altınışık, “Göçün 2016 yılında 55. Yılında yaşayacağız. Mevcut olarak Avrupalı Türkler olarak atfettiğimiz bir kitle orada söz konusu. Şuan da yurt dışında yaşayan vatandaşlarımızın seviyesi 5 milyon… Bunun büyük çoğunluğu batı Avrupa’da yaşıyor. Batı Avrupa’da Trabzon nüfusuna kayıtlı 250 bin kişi var.
Hedeflediğimiz kitle 300 bir kişi.. Bunun yüzde 20 ve 25’lik kesimini yabancı kökenli olmasını arzu ediyoruz. Orada ki meslek odaları ve kuruluşlar ciddi menada efor sarf ediyor. Biz yapacağımız etkinlikte, bir ilki gerçekleştireceğiz. Trabzonlunun Avrupa’da yaktığı meşaleyi, Avrupa’ya taşımak olacak” dedi.


SİERAU: BÜYÜK MUTLULUK DUYDUK
Toplantıda Dortmund Belediye Başkanı Ullrich Sierau’in mesajı da sinevizyon olarak gösterildi. Video mesajında Sierau, “Farklı kültürleri bir araya getirmenin mutluluğunu yaşayacağız. Trabzon fuarı ile ilişkilerimiz belli bir noktaya ulaşacak. Trabzon Vakfının bu fuar için pek çok önemli merkez arasından Dortmund’u seçim  olmasından dolayı büyük mutluluk duyuyoruz” ifadelerini kullandı. 

TTSO Başkanı Suat Hacısalihoğlu, “Daha fazla turist çekme bakımından bizim i in önemli bir adım olacaktır. Avrupa’da ki bir çok oda ile işbirliği yaparak şehrimize bir çok yatırımcı çekme bakımında faaliyetlerimizi sürdüreceğiz. Dortmund’da ki her yönüyle Trabzon günleri her bakımdan bizim için önemlidir. Ankara tecrübemizi hepimiz biliyoruz. Hazırlıklarımızı rahatlıkla sürdürebiliriz. Hep birlikte güzel bir sonuç alacağımıza inanıyorum” dedi.

AK Parti Trabzon Milletvekilli Salih Cora,  “Biz Trabzon olarak bütün belediyelerimizle buna en iyi şekilde hazırlanmalıyız. Çok güçlü bir görüntü vermeliyiz. Hepimize büyük sorumluluk düşmektedir. Orada Trabzon’un birliğini ve beraberliğini hep birlikte yansıtacağız” dedi.

AK Parti Trabzon Milletvekili Ayşe Sula Köseoğlu, “ İlk olması noktasında önem arz ediyor. Ben Trabzon etkinliklerine Ankara’da katıldım. Son derece ihtişamlı bir rol üstlendi. Bu şekilde dünyaya açılan bakış açısının diğer illere de örnek olacağını düşünüyorum. Bize liderlik yakışır” diye konuştu.

Eski Devlet Bakanı Faruk Özak ise, “Osmanlı döneminde İstanbul’dan sonra ilk Arapça Kütüphane Trabzon’da basıldı. Abdulhamit döneminde Türkiye’de lise açılıyor biri Trabzon’da. Spor’da ilk şampiyonluklar Trabzon’da.. En büyük stat Trabzon’da. Hep ilklerin şehri oluyor Trabzon.. Bununla gurur duymalıyız.
Trabzon’un zengini ve tarihi çok önemli. Trabzon farklı bir şehir.. Bunu farklı hale getirmek böyle etkinliklerle oluyor.
Bu geçmişimizi iyi değerlendireceğiz hep beraber… “ ifadelerini kullandı. 

TRABZON GÜCÜNÜ GÖSTERECEK
Trabzon Valisi A. Celil Öz, toplantıda özetle şu ifadeleri kullandı:
“İyi gitme konusunda gayretler var. Gerçekten güzel çalışmalar yapılıyor. Turizmde de ortaya çıkan hareketlilikle, restorasyon ve bu restorasyonu sadece yapı anlamında değil kaybedilen bazı değerlerin geri kazanılması anlamında önemli çalışmalar var. Bu bize ümit veriyor.
bu paylaşımlar büyük coşku içinde geçiyor. Bunun yurt dışına açılması çok önemli. Biz geçen yıl Dortmund’a gittiğimizde orada çok daha detaylı hazırlanmamış Yayla etkinliğine katıldık. İnsanların orada bir birine ne kadar özlemle ve hasretle sarıldığını kucaklaştığını gördük. Bu etkinliğimiz de bu anlamda bu kucaklaşmayı daha güçlü kılacaktır. Biz buraya Trabzon’un bütün renklerini ve bunun yanında da turizm, ticaret sanayi gibi kapasite ve imkanlarımızı sergileyecek şekilde oraya gitmemiz lazım. Bize tahsis edilen o salonu dolduracağız ve Trabzon’un gücünü de göstereceğiz” dedi. 

AYGÜN PROJE İLE İLGİLİ BİLGİ VERDİ
Trabzon Vakfı Başkanı Bilgin Aygün de son olarak proje ile ilgili bilgi verdi. Aygün, “Bu projenin en büyük kahramanı bu kent. Her şeyimiz hepsi son derece önemli. Bu kenti ortaya koyan değerler. Projemiz 2007 yılında beri Ankara’da aralıksız olarak her yıl gerçekleşiyor. Bu projenin gerçekleşmesinde kentin aktörleri her zaman arkamızdaydı. Ama bu yıl 4 yapı içinde gerçekleştirmeye çalıştık. Projenin 3 ana bölümü var. Bir tanesi Yöresel tatlar, Kentin ve kentlinin tanıtımı.. Hedefimiz 300 bin kişinin ziyaret etmesi…en önemli amacımız yöremizi Avrupalılara ve hemşehrilerimize tanıtmak. Bu uyum sürecini daha kolay gerçekleştirecektir. Son zamanlarda yabancılara ve özellikle Türk vatandaşlarına oluşan negatif düşüncelerin pozitife çevirmesi projenin amaçlarındadır. Açılış 17 bin kişilik salonda gerçekleştirilecek. Devlet Demiryollarından kiraladığımız 2 ayrı trenle 555 kişi’den oluşacak yolculardan oluşacak.İki ayrı holde yapılacak. Biri 6 bin biri de 5 bin metre kare.. Kimle konuşsak herkes bir katkı veriyor. Bu Trabzonluluğu gösteriyor “ dedi.