Başbakan Erdoğan, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın Ankara Spor Salonu'nda düzenlenen çevre yatırımları açılışı ve temizlik-denetim araçları dağıtımı töreninde yaptığı konuşmada, açılışı yapılan hizmet ve eserlerin ülkeye, millete hayırlı olmasını diledi ve Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar başta olmak üzere emeği geçenlere teşekkür etti.



1,5 MİLYARLIK HİZMET VE ESER KAZANDIRDIK
Toplu açılış töreniyle 365 tesis ve yatırımın resmi olarak hizmete alındığını, 389 temizlik ve hizmet aracının teslim edildiğini belirten Erdoğan, ülkeye toplamda 1,5 milyar liralık hizmet ve eseri kazandırdıklarını söyledi.

Erdoğan, Türkiye genelinde 311 belediye ve 21 il özel idaresine 60 milyon lira değerinde 332 çöp toplama aracı, 55 çevre denetim aracı ve 2 vidanjör verildiğini anlatan Erdoğan, 212 atık su arıtma tesisinin enerji sarfiyatı giderlerinin yüzde 50'sine katkıda bulunulduğunu, 100 belediye ve bir organize sanayi bölgesine ait atık su atma tesisleri ve kanalizasyon şebekelerinin inşasına 55 milyon liralık hibe katkı sağladıklarını bildirdi.
Ayrıca, 2 bin 200 belediyenin altyapı çalışmalarına bu törenle 324 milyon liralık hibe verdiklerini dile getiren Erdoğan, Marmara Bölgesi'ne kurulan 39 farklı hava kalitesi ölçüm istasyonu, 5 katı atık düzenli depolama tesisi, geri dönüşüm tesisleri, tıbbi atık tesislerini de hizmete aldıklarını kaydetti.
Erdoğan, İller Bankası tarafından yaptırılan 629 milyon liralık 211 farklı altyapı tesisini de bugün resmi olarak açtıklarını belirtti.



6,5 MİLYON YAPI DÖNÜŞECEK
Başbakan Erdoğan, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın afet riskli alanların dönüşümü çerçevesinde 5 Ekim 2012 tarihinde 35 ilde 75 farklı noktada 3 bin 169 binanın dönüşümü çalışmalarının başlatıldığını, Türkiye genelinde riskli binaların yıkıldığını ve bunun devam edeceğini anlatarak, gelecek 20 yılda 6,5 milyon yapıyı dönüştürmeyi hedeflediklerini söyledi.

BAKAN BAYRAKTAR: AFET RİSKİ TAŞIYAN BİNALAR

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, kentsel dönüşüm sürecinde, şehirleri afet riski taşıyan binalardan kurtarmanın ve çevreye duyarlı teknik altyapısını tamamlamış hale getirmenin ana hedefleri olduğunu belirtti.

Açılışı yapılan yatırımların 875 milyon liralık bölümünün Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü, 625 milyon liralık bölümünün ise İller Bankası AŞ (İlbank) tarafından gerçekleştirildiğini ifade eden Bayraktar, şöyle devam etti:
''Yerel yönetimlere ait atık su arıtma tesislerinin enerji giderlerinin yüzde 50'sinin Bakanlığımızca karşılanması kapsamında 2012 yılı için yaklaşık 27 milyon lira ödedik. Çöplerimiz yüzde 60 oranında modern tesislerde ve düzenli şekilde depolanıp bertaraf ediliyor. Öte yandan 956'ya ulaşan geri kazanım tesisleriyle ülke ekonomisine yıllık 1 milyar lira katma değer sağlar hale geldik.''
Bayraktar, İlbank'ın Hazine'den aldığı ödeneği belediyelere aktarmanın yanında gelir getirici projelerden elde edecekleri ilave kaynakla belediyelerin çevreye duyarlı ve öncelikli yatırımlarına daha çok destek vereceğini anlattı.
Bayraktar, Kentsel dönüşümlerin başarıyla yürütülmesi ve yaşanabilir çevrelerin oluşturulması için Bakanlığın merkez teşkilatlarıyla Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü ve İlbank'ta heyecanlı, titiz ve üretken bir yapı oluşturduklarını dile getirdi.

Açılışa Trabzon’dan da büyük ilgi oldu. Bordo-Mavi kaşkolları ile açılışa katılan Trabzonlu Gençler salonu inletti.