Karadeniz müziğinin genç temsilcilerinden Apolas Lermi’nin 4.solo albüm çalışması Momoyer;

Cinan Müzik etiketiyle mayıs ayında dinleyiciyle buluşacak.

Lermi bir sürpriz yaparak albümde yer alan ‘Bir Baktım’ isimli eseri önceden yayınlandı.

Daha önce birçok klip çalışması yapan Lermi, ilk defa bir horon klibi çekti. Klip Lermi’nin memleketi olan ve son zamanlarda mor çiçekleriyle gündeme gelen Trabzon’un Tonya ilçesinde çekildi.

Albümün adı Momoyer, dünyanın birçok yerinde benzer şekillerde gerçekleşen geleneksel kış eğlencelerinin Trabzon’daki adıdır. Kılık değiştiren bir grup insanın müzik eşliğinde dans ederek icra ettiği bir halk tiyatrosudur. 2016’dan beri bu oyunlar, UNESCO’nun manevi kültürel miraslar listesinde yer almaktadır.

Apolas Lermi’nin bu albümü öncekilerin devamı niteliğindedir.

Albümün kayıtları İstanbul ve Ankara’da tamamlandı. 13 eserlik besteler ve türkülerden oluşan repertuarın 2 tanesi Karadeniz Rumcasıyla kaydedilmiştir.

Farklı enstrümanların tınılarıyla Karadeniz’in tarihsel ve duygusal geçmişine gizemli bir müzikal yolculuk için, arşiv değeri taşıyan özel bir albüm diyebiliriz.

APOLAS LERMİ KİMDİR?

Apolas Lermi, Türkiye’de Karadeniz kültürüyle tanınan bir müzisyendir. 2001 yılından itibaren müziğin içinde yer alan Lermi ve çeşitli projelerde çalıştı. Türkiye, Avrupa ve Amerika’da birçok organizasyonda sahne aldı.

Kalandar 2011, Santa 2014, Romeika 2016 ve Momoyer 2018 isimli 4 albüm çalışması vardır. Bu albümlerle güzel bir başarı yakalayan Lermi ve çeşitli müzik ödülleri aldı. Şarkıları birçok sinema filminde, belgeselde ve televizyon dizisinde kullanıldı. Karadeniz Rumcası’nın Türkiye’de tanınmasında ciddi katkıları oldu. Kalandar isimli bir TV programı hazırladı ve Geleneksel Karadeniz Müziği’ne dikkat çekti. Çalışmaları bu açıdan önemlidir.

Karadeniz Müziğinde kendine özgü bir çizgisi olan Apolas Lermi; çeşitli organizasyonlarda yer alarak sahne hayatına devam etmektedir.