Adalet Bakanlığı Arabulucular siciline kayıtlı  olarak  Trabzon’da Arabuluculuk yapan  Mesut İskenderoğlu, 2018 yılında bazı davalar için zorunlu hale gelen  arabuluculuk sayesinde çok sayıda davanın mahkemeye gitmeden çözüldüğünü söyledi. Türk Hukuk sisteminde bazı davalar için zorunlu hale getirilen ve son bir buçuk yılda fiilen uygulanan arabuluculuk;  ticari uyuşmazlıktan, tüketici davalarına , boşanmanın mali sonuçlarına dair davalara , işçi - işveren uyuşmazlıklarına kadar pek çok hukuki uyuşmazlık alanında uygulanıyor. Trabzon’da çalışan arabulucu Mesut İskenderoğlu, arabuluculuğun mahkemelerin iş yükünü azalttığını , adaletin hızlı tecelli etmesine yardımcı olduğunu  ifade ederek, “Arabuluculuk sayesinde taraflar mahkemeye gitmeden arabulucu sayesinde kendi işini kendileri  hızlı bir şekilde çözebiliyor” dedi.

BARIŞ İÇİN ARABULUCULUK
Arabuluculuğun Adalet Bakanlığı tarafından da çok önemsendiğini dile getiren İskenderoğlu, “Arabuluculuk sayesinde tarafların arasındaki bir çok  anlaşmazlık da ortadan kalkıyor. Olay mahkemeye intikal edince taraflar nasıl karar çıkarsa çıksın aralarında yine de huzursuzluk devam edebiliyor. Oysa sorun   Arabulucuya geldiği zaman ise buradan helalleşip öyle çıkıyorlar. Kısacası arabulucu hem başvuran  hem de karşı tarafın  işine yarıyor. İki taraf hem barış için de ayrılıyor hem de yıllarca sürecek davalardan kurtulmuş oluyor. Sistemin yürürlüğe girdiği 02.01.2018 tarihinden itibaren 641 bin 965 işçi-işveren davasından 392 bin 987 dava arabulucular sayesinde çözülerek davaların yüzde 66’sı mahkemeye intikal etmemiştir. Arabulucular sayesinde mahkemelerin iş yükleri de azalmıştır” diye konuştu.
İskenderoğlu, ceza davaları ve aile davalarının bir kısmı dışında ki tüm davaların arabulucular tarafından çözüme kavuşturulduğunu dile getirerek, işçi-işveren, ticari, miras, kira uyuşmazlığı, tapu ve mal paylaşım davalarının arabulucular sayesinde mahkemeye gitmeden çözüldüğünü belirtti.