Trabzon Araklı’da Katı Atık ve Bertaraf Tesisi Projesi kapsamında yapımına başlanan çöp tesisinin, yakınından geçen Yanbolu Deresini kirlettiği; tesisi inşa eden şirketin mağaraları betonla doldurma çalışmaları nedeniyle yeraltı sularına karışan zararlı maddelerin Yanbolu Deresi’ne taşındığı iddia edildi.

BirGün’den İsmail Arı’nın haberine göre; derede balık ölümleri yaşanmaya başlandı. Dereye karışan kimyasal beton malzemeleri buradan da Karadeniz’e aktı. Tesisin yapıldığı alanda geçen hafta sonu heyelan meydana geldi. Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporunda karartılan ve “yokmuş gibi” gösterilen iki ev ile vatandaşların arazileri zarar gördü. Vatandaşlar çöp tesisi inşaatının durdurulması ve zararlarının tazmini için Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ve Araklı Kaymakamlığı’na şikayet dilekçeleri verdi.

TMMOB ve Karadeniz Teknik Üniversitesi’nin iki farklı raporunda da heyelan riski bulunduğu belirtildi. İddiaya göre şirket, zemini güçlendirmek amacıyla tarihi karstik mağaralarını betonla doldurdu