Konferans Karadeniz Teknik Üniversitesi, Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Sayın Prof. Dr. Necmettin ALKAN tarafından gerçekleştirildi.  

Konferansa Araklı Kaymakamı Ömer Övünç KOŞANSU, Araklı Belediye Başkanı Recep ÇEBİ,  Araklı Meslek Yüksekokulu Müdürü Dr. Öğr. Üyesi  Hasan Çebi BAL ile Araklı protokolünden ve halktan yoğun bir katılım oldu. 

Araklı Kaymakamı Ömer Övünç KOŞANSU konuşmasında “15 Temmuzun bu milletin ülkesine ve demokrasisine sahip çıktığını” ifade etmiştir. Tüm şehitlerimizi saygı ve minnetle andığını söyledi.

Daha sonra Kürsüye gelen Araklı Belediye Başkanı Recep ÇEBİ konuşmalarında “Ülkemize karşı girişilen darbe direncimizin ikinci yıl dönümü münasebetiyle yapmış olduğumuz darbelere karşı etkinliklerimizin hayırlara vesile olmasını” diledi. Recep ÇEBİ konuşmasının sonunda‘’Ülkemiz yeniden dirilmiş, yeniden dirilişe geçmiş, yeniden çağ açmış Cumhurbaşkanı ile, hükümeti ile, polisiyle, askeriyle, eğitimcisiyle bütün camiası ile beraber güçlü bir ülke olmuştur” ifadelerinde bulundu. 

Daha sonra kürsüye gelen KTÜ Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Necmettin ALKAN “Türkiye’nin Darbeler Tarihi ve 15 Temmuz Milli İradenin Zaferi” isimli konuşmasını gerçekleştirdi. Konuşmasına bu etkinliği düzenleyen Araklı MYO Müdürü  Dr. Öğr. Üyesi Hasan Çebi BAL’a teşekkür ederek başlayan Prof. Dr. Necmettin ALKAN  kadim tarihten modern tarihe kadar yaşanan darbeler hakkında bilgiler vererek, geçmişte yaşanan darbelerle ile 15 temmuz darbe girişimi arasındaki benzerlik ve farklılıklara vurgu yaptı.

Tarihimizin bir darbeler tarihi olduğunu ifade eden Prof. Dr. ALKAN, konuşmasının ilk kısmında 15 Temmuz dahil Türkiye’de yaşanan darbeler hakkında bilgiler verdi. Konuşmasının ikinci kısmında Prof. Dr. ALKAN, darbe kavramı ifade eden kelimeler ve kavramların literatürde ne kadar çok olduğunu ortaya koyarken, konuşmasının  son kısmında ise 15 Temmuz ile ilgili şahsı değerlendirmelerine yer verdi. Prof. Dr. ALKAN, 15 Temmuzda Türkiye’de yaşanan darbe girişimine insanların sokağa çıkarak silahlara karşı durması örneğinin Avrupa tarihinde olmadığını ifade etmiş ve aktör olarak sokağa çıkan insanlar nedeniyle Türkiye’de bir daha bu tür eski müdahalelerle darbe olacağını sanmadığını dile getirdi.

Son olarak kürsüye çıkan Araklı Meslek Yüksekokulu Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Hasan Çebi BAL,  gerçekleştirdikleri bu Konferans ile 15 Temmuzda yaşanan hain darbe girişiminde yaşananların unutturulmayacağını ifade etmiş ve 15 Temmuzda şehit düşenlere Allahtan rahmet ve Gazilerimize ise sağlıklı ve hayırlı ömürler dileyerek Prof. Dr. Necmettin ALKAN’ a günün anlamını ifade eden plaket vererek  konferans sona erdi.