Trabzon Ticaret Borsası (TTB) Meclis Başkanı Mehmet Cirav’ da, Araklı’daki borsa üyelerinin isteği üzerine söz konusu alanda incelemeler yaptıklarını belirterek, “Doğa harikası böyle bir yerin çöple doldurulmasını doğru bulmuyoruz” dedi.

Mehmet Cirav, söz konusu alan ile ilgili ilk alınan çöplük kararının yanlış olduğunu ifade ederek şunları söyledi:

“Böyle bir karara rağmen, burası sonradan turizm alanı olarak ilan edilmiş ise doğru yapılmıştır. Çünkü hatadan dönmek fazilettir. Şimdi yapılması gereken, çevresi çam ağaçları ile çevrili bu alanın en iyi şekilde değerlendirilmesi için proje geliştirmektir. Örneğin, burada tabiatın yapısını bozmadan sanatoryum diye de bilinen göğüs hastalıkları ile ilgili bir hastane kurulabilir.”

Mehmet Cirav, çöp depolama alanı olarak kullanabilecek daha iç kesimlerde yerler bulunabileceğine de dikkat çekerek, “Her ne olursa olsun, böyle bir yerin bu şekilde, hele hele çöplük hesabıyla heba edilmesine asla müsaade edilemez. Devletin üst kademesinin de böyle bir yanlışa “dur” diyeceğini sanıyoruz” diye konuştu


BELEDİYE BAŞKANI NE DEDİ
Araklı Belediye Başkanı Recep Çebi’de TRT’ye verdiği röportajda çarpıcı ifadeler kullandı. İ


Araklı Belediye Başkanı Çebi Turizm Bölgesi olan Turup'un ise 1995 yılında çet raporu alınarak çöp alanı yapıldığını kendilerinin iktidara gelmeleri ile birlikte konunun iptali için mahkemelere kadar gittiklerini her platformda bu konuyu taşıdık ama elimizden gelenN bu kadar inşallah geçmiş yönetimlerin bu sorununu da halledeceklerini komşu ilçelerin kendilerine yardımcı olmadığını ne hikmetse hep Of, Sürmene, Araklı çöp sahası olarak düşünüldüğünü ama diğer ilçelerin düşünülmediğini bununda kendilerini rahatsız ettiğini ifade etti.

ARAKLI HALKI MİTİNGE HAZIRLANIYOR
Araklı Muhtarları derneği tarafından ilçenin çeşitli yerlerine ilanlar asılarak Turup bölgesi için yapılacak mitinge vatandaşlar davet edildi. Çamburnu, Çöp Depolama Sahası’nın fotoğraflarının kullanıldığı afişte, “Geleceğimiz yok olmasın. Araklı Turup Çöp olmasın” başlıkları kullanıldı. Mitingin 04 Haziran 2012 günü saat 12:00’da Taksi Durağı önünde yapılacağı açıklandı.

Trabzon Gazeteciler Cemiyetinde, beraberindeki platform üyeleriyle basın açıklaması yapan AraklıMuhtarlar Derneği Turup Platformu Başkanı Hüseyin Şahintürk, ilçedeki Turup mevkisinde, Trabzon ve Rize illeri Yerel Yönetimleri Katı Atık Tesisleri Yapma ve İşletme Birliğince (TRABRİKAB) katı atık tesisi yapılmasının planlandığını ifade etti.
Böylece turizm cenneti olan Turup'un katledileceğini savunan Şahintürk,
"Trabzon ve Rize'nin 154 belediyesi, her gün 2 bin çöp kamyonu ile ilçemizden geçerek çöplerini ilçemizin akciğeri olan Turup mevkisine dökecek. Bu, ilçemiz için cinayettir, vahşettir, çevre katliamıdır. İşte bu nedenle ilçemizin geleceği için susmayacağız, kabullenmeyeceğiz. Bir olacağız, diri olacağız" dedi.
Şahintürk, Turup'un Bakanlar Kurulunca "turizm alanı ilan edildiğini" söyleyerek, "Turup'a sahip çıkmak için düzenleyeceğimiz mitinge, Araklı Belediye Başkanımız Recep Çebi, eski belediye başkanlarımız, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum örgütleri ve muhtarlar katılacak. Araklı sevdalısı olan herkesi yarın yapacağımız 'Turup Çöp Olmasın' mitingine davet ediyoruz" diye konuştu.
Araklı'daki mitingin yarın saat 12.30'da Balıkhane önünde yapılacağı belirtildi.