Trabzon'un Çaykara ilçesine bağlı, yörenin en önemli turizm merkezlerinden Uzungöl beldesine geçen yıl 1 milyondan fazla turist geldiği, bunların 250-300 binini Arapların oluşturduğu bildirildi.

Doğu Karadeniz turizminin lokomotifi konumundaki Uzungöl, eşsiz doğası, yeşilliği, "doğal klima" olarak nitelendirilen havası ve bölgeye özgü yemekleriyle milyonları kendisine çekiyor.

Özellikle sıcaktan bunalan vatandaşların, sıcak ülke insanlarının serinlemek için akın ettiği Uzungöl'deki konaklama tesislerinde, yaz aylarında yer bulmak genellikle olanaksız oluyor. Bunun için günler, hatta haftalar öncesinden rezervasyon yaptırmak gerekiyor.

Deniz seviyesinden yüksekliği bin metrenin üzerinde olan Uzungöl, son yıllarda Arap turistlerin ilgi odağı haline geldi. Uzungöl'ü mesken tutan Arapların yer bulabilmek için adeta birbirleriyle yarıştıkları bildirildi.

Uzungöl Belediye Başkanı Abdullah Aygün, 3-4 yıl öncesine kadar Uzungöl'ü 500 civarında turistin ziyaret ettiğini belirterek, "Son yıllarda ilgi inanılmaz arttı. Geçen yıl 1 milyondan fazla turist geldi. Bu rakamlar daha çok artacak" dedi.

Uzungöl'e en fazla Arapların geldiğini dile getiren Aygün, şöyle devam etti:

"Gelen turistlerin yüzde 25-30'unu Araplar oluşturuyor. Yılda 250-300 bin Arap turisti ağırlıyoruz. Yılda 250-300 bin Arap turisti ağırlayan Uzungöl, 12 milyon avroluk teleferik projesinin hayata geçmesiyle daha fazla turisti çekecek. Teleferik, Uzungöl'den Garester Yaylası'na turist taşıyacak. İran'dan ve Suudi Arabistan'dan, Trabzon'a direkt uçak seferleri konulmasını istiyoruz. Uçak seferleri ile bölgemize gelen Arap turist sayısında da patlama olacağını düşünüyoruz. Ayrıca, Kuveytli bir iş adamı, Uzungöl'e 14 milyon lira yatırımla kongre merkezi kuracak. Trabzon Valimiz, Uzungöl için elinden gelenin fazlasını yapıyor. Uzungöl'ü dünya giderek daha fazla tanıyor. İlk etapta hedefimiz 2 milyon turist sayısını geçmek."

-"Üç ay konaklayan Araplar oluyor"-

Çaykara Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı ve turizmci Murat Akyüz ise Uzungöl'ün 1974'te Almaya'dan kesin dönüş yapan bir girişimcinin küçük çaplı alabalık tesisi kurmasıyla turizm merkezi olduğunu söyledi.

Bugün yatak kapasitesinin 3 bin 500'e ulaştığını ve gelecek yıl 5 bini yakalayacaklarını ifade eden Akyüz, şunları kaydetti:

"Yaz aylarında Araplar, kışın ise Ruslar ve Fransızlar bölgeye akın ediyor. Her mevsim ayrı bir güzellik sergileyen Uzungöl'e Arap turistlerin ilgisi çok büyük. 2-3 günlüğüne gelip, 3 ay konaklayan Arap aileler var. Avrupalı turistlere göre daha fazla harcıyorlar, daha çok alışveriş yapıyorlar. Özellikle İranlı turistlerin sayısı son yıllarda çok arttı. Kent merkeziyle 10 dereceye varan hava sıcaklığı farkı, sıcaktan bunalanları Uzungöl'e çekiyor. Arap ülkelerinden Trabzon'a uçak seferleri konulmadığı için turist sayısı olması gerekenin altında kalıyor. Suriye olayları, turistlerin yolunu kesti. Trabzon'a doğrudan uçak seferi olsa, sadece Uzungöl değil ülke turizmi de kazanacak."

Akyüz, Uzungöl'ün Araplar açısından Bursa ve İstanbul'un önüne geçtiğini belirterek, "Burada her şey var. Serin, temiz hava, yeşillik, eşsiz güzellik sergileyen göl, ahşap oteller, doğal yiyecekler, turistlerin ilgisini çekiyor. Doğayla baş başa hayat varken, büyükşehir kalabalığını kim ister-" diye konuştu.