Cumhurbaşkanı ve Ak Parti Genel Başkanı Recep Tayyip  Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde  düzenlenen  "2017-2018 Akademik Yılı Açılış Töreni"ne katıldı.  Erdoğan törende konuşma yapıyor. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, belirlenen 10 araştırma üniversitesini açıkladı. Yedek 5 üniversitede de belirlendi. Belirlenen üniversiteler arasında Türkiye'nin en köklü üniversiteleri arasında yer alan Trabzon'da ki  Karadeniz Teknik Üniversitesinin yer almadığı görüldü. Buna göre, Ankara, Boğaziçi, Erciyes, Gazi, Gebze Teknik, Haccettepe, İstanbul, İTÜ, İzmir Yüksek Teknoloji, ODTÜ Araştırma Üniversiteleri oldu.  Yedek araştırma üniversiteleri ise, Ege Üniversitesi, Yıldız Teknik Üniversitesi, Çukurova Üniversitesi, Selçuk Üniversitesi ve Uludağ Üniversitesi olarak ifade edildi. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan'un konuşmasında satır başları şu şekilde: 

Araştırma üniversitelerini açıkladıGeçtiğimiz yıl yüksek öğretim sisteminde kaliteyi yükseltmenin yollarından birinin misyon farklılaşması ve ihtisaslaşma olduğunu ifade etmiştim. Bu çerçevede YÖK'ün koordinasyonunda gerçekleşen projede yer alan 5 pilot üniversitenin ismini de açıklamıştım. Araştırma üniversitelerinin tespit edilerek özel olarak desteklenmesi ve uluslararasında çok daha farklı bir konuma gelmemiz gerektiğini ifade etmiştim. Yüksek öğretim kalite kurumuna olan ihtiyacı ifade etmiştim. Bu konularda mesafe kat edildiğini görüyorum.

10 ARAŞTIRMA ÜNİVERSİTESİ

Araştırma üniversitesi olarak tespit edilen 10  üniversitemizi alfabetik sıraya göre açıklamak istiyorum; Ankara Üniversitesi,  Boğaziçi Üniversitesi, Erciyes Üniversitesi, Gazi Üniversitesi, Gebze Teknik  Üniversitesi, hacettepe Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi, İstanbul Teknik  Üniversitesi, İzmir Yüksek Teknoloji Üniversitesi ve Orta Doğu Teknik  Üniversitesi. Bu sistem ile her dönemde sözü edilmesine rağmen bir türlü arzu ettiğimiz seviyeye ulaşmayan üniversite - özel sektör işbirliği için de önemli adımlar atılıyor. 

İKİ HEDEF AÇIKLADI 

YÖK'e iki yeni hedef açıklmak istiyorum. Öğretmen yetiştiren programlarının geliştirilmesi bunlardan ilki. Öğretmen kalitesi mesleenin önemli boyutlarından biri. Müfredattan ders kitaplarına, yüksek öğretime geçişe kadar eğitim ve öğretimde çözmemiz gereken pek çok sorun bulunuyor. Türkiye'de her alanda çok büyük reformalara imza attık. İki alanda arzu ettiğimiz gelişmeyi sağlayamadık. Bunlar eğitim ve öğretimdir. Kültürdür. 

Eğitim öğretimde istediğimiz neticeyi  alamadıkça, tabii olarak yeni arayışlar içerisine giriyoruz. Sınav sistemlerini  defalarca değiştirdiğimiz halde hala öğretmenlerimizi de öğrencilerimizi de  velilerimizi de memnun edecek bir sonuca ulaşamadık. Biz bütün bu olaylara iki  kere iki dört demek suretiyle bir matematik olarak bakamayız, sosyolojik bir  olaydır. Yaptığımız son düzenlemeye rağmen müfredat ve ders kitapları hususunda  da istediğimiz neticeyi elde edemediğimiz anlaşılıyor. Ne yapıp edip, eğitim  öğretim meselesini çözmek mecburiyetindeyiz."

"DERS KİTAPLARIYLA İLGİLİ ŞİKAYETLER GELİYOR"

Böylesine önemli bir konuda en küçük bir ihmale tahamülümüz olamaz. Ders kitapları konusunda daha fazla şikayet gelmeye başladı. İlgili arkadaşlara, başta hükümetimiz olmak üzere zaman zaman YÖK Başkanımla bunları paylaşıyorum. Demek ki bunda bir sıkıntı var. Bakanımızla bu meseleyi konuştuk. Gerekli tedbirler alınacak. Bu da ayrı bir eleştiri konusu. Hala öğretmenlerimizi de öğrencilerimizi de velilerimizi de memnun eden bir sistem kuramadık. Bir toplumun inşası burada söz konusu. Son düzenlemeye rağmen, müfredat ve ders kitapları konusunda da istediğimiz neticeyi elde edemediğimiz anlaşılıyor. 

ÖĞRETMENLERİN NİTELĞİNİN GELİŞTİRİLMESİ GEREKİYOR

Üzerine durmamız gereken diğer önemli konuda öğretmenlerin niteliği meselesidir. Özellikle öğretmen kalitemizin yükseltilmesine  yönelik çalışmalara da ihtiyacımız olduğu açıktır. Milli Eğitim Bakanlığı ile  işbirliği içinde bu hususun masaya yatırılması ve etkin bir eylem planı ortaya  konması şarttır. 

EN İYİ OKUL EVE EN YAKIN OKULDUR 

TEOG ile ilgili görüşlerimizi kamuoyu ile paylaşmıştım. Özel nitelikli okullar dışında lise eğitiminde ortalama standardı tutturduğumuzda hiçbir öğrencimizin böyle bir arayışı kalmayacaktır. Yavrularımızı sınav noktasındaki sıkıntılardan arındırmamız ve kendilerini derslerine yönlendirmemiz gerek. En iyi okul aslında evladımızın evine en yakın okuldur.

ÖĞRETMENLERE SESLENİYORUM...

Benim şu anda en çok mutlu olduğum, geçmiş dönemlerde olduğu gibi terörün ciddi manada azaldığıdır. Terör eylemleri çok çok düşmüş vaziyette, neredeyse sıfırlanma noktasına doğru geliyor. Bunu daha ileriye taşımamız lazım. Öğretmen adayı olan tüm evlatlarımıza sesleniyorum. Kurada Güneydoğu, Doğu Anadolu'dan bir il çıktı, gitmemek diye bir şey yok. 780 bin kilometrelik vatan toprağının her yerinde görev yapmaya hazır olan öğretmen idealist bir öğretmendir. 

ÜNİVERSİTE SINAV SİSTEMİ 

YÖK Başkanımız az önce bazı müjdeler verdi, bunları daha da kolaylaştırırız, böylece öğrencilerimiz bu kolaylıkla, sağdan, soldan dışarıdan, müfredatı bırakıyor, milli eğitim müfredatının dışında sorular çıkıyor. FETÖ denen ahlaksızlar bunları da yaptılar. Kendilerinin dershanelerinin verdiği sorularla üniversite imtihanlarını da yaptılar.Ve o kitaplarla maalesef çocuklarımız belli istikametlere yönlendirildi. Artık bunlardan kurtulmaya başladık. Fakat tamamıyla kurtulmamızın gereğine inanıyorum. Onun için müfredat konusunda MEB ile YÖK’ün işbirliği burada büyük önem arz ediyor. Ve daha sade, daha kolay ulaşılabilir, evlatlarımızın üzerinde daha az baskıya yol açan bir sistemi hep birlikte geliştirmeli ve hayata geçirmeliyiz.?Eğitim-öğretim meselesi öyle önemlidir ki  Türkiye'yi dershaneler ve kolejlerde yetiştirdikleri kişiler üzerinden teslim  almaya teşebbüs eden örgütlerin saldırılarına dahi bu ülkede maruz kaldık. 15  Temmuz, daha öncesinde 17-25 Aralık işte böyle bir organizasyonunun ürünüdür.  Türkiye'nin en parlak beyinlerini eğitim ve öğretimin cazibesini kullanarak  devşirip, zihinlerini kendi ülkesine ve milletine karşı kullanacak derecede iğdiş  eden bir örgüte karşı en büyük mücadeleyi vereceğimiz yer yine aynı alandır

'MESLEK YÜKSEKOKULLARININ YENİDEN YAPILANDIRILMASI GEREKİR'

Meslek yüksekokullarının yeniden yapılandırılması dahil her türlü çalışma gerçekleştirilmelidir. YÖK’ten benim bir başka talebim var. Sanayimizin ihtiyaç duyduğu kalitede beceriye sahip elemanların yetişmesini sağlayacak adımların atılmasıdır. MYO’ların müfredatından yeterliliklerine kadar baştan sona gözden geçirilerek yeniden yapılandırılması dahil gereken her çalışma yürütülmelidir.

Kültür konusundaki kuraklığımızı her alanda görüyoruz. Teknolojiyi, interneti, sosyal medyayı kültürel kuraklığımızın sebepleri olmaktan çıkartarak kültürel yükselişimizin alt yapısı haline dönüştürmeliyiz. Ecdadımızın en zor şartlarda başardığı bir işten, biz elimizdeki bu imkanlarla gelemezsek dönüp kendimizi sorgulamalıyız. Bilim bu iki konu benim için böylesine önemlidir. İlgili tüm kurumlarımızdan bu doğrultuda içi dolu, tutarlı, uygulanabilir ve netice almaya yönelik çalışmaları özellikle bekliyorum.Zihinlerini ya bir terör örgütünün ya da başka  bir gücün emrine vermiş olanlarla, ne eğitimi ne adaleti ne de başka bir meseleyi  konuşma, müzakere etme imkanı bulamazsınız. Elinde sadece çekici olan, her şeyi  çivi gibi görür. Bunların da ellerinde sadece ihanet çekici olduğu için sürekli  Türkiye'ye ve Türk milletine zarar vermek için uğraşıyorlar. Meydanı bunları  bırakmadık, bırakmayacağız

ALMANYA SEÇİMLERİ 

Almanya'da seçimler oldu. Bize saldırdılar saldırdılar sonuç ortada.  Şimdi hükümet kuramayacaklar, göreceksiniz. Birkaç aylarını alır.

IKBY REFERANDUMU 

Tüm ikazlarımıza rağmen referandum gerçekleştirdiler. İsrail dışında destekleyen yok. Bir İsrail ile neyi elde edeceksiniz. Yapılan referandumun bir kısymeti yok. Vanayı kapatında iş biter. TIR'lar çalışmayınca bunlar yiyecek giyecek bulamayacaklar. Mecburuz yaptırım...