61SAAT HABER SERVİSİ - Bu kapsamda Arsin Belediyesinin öncülüğünde, Arsin Kaymakamlığının desteği ile Doğal ve Tarihi Değerleri Koruma Derneği tarafından yapılacak proje bitiş tarihi 2018 yılı Haziran ayı olmak üzere 1 yılda bitirilecek.
Arsin İlçesi Kültürel ve Doğal Varlıklar Envanter Projesi kapsamında ilk olarak projeyi yürütecek  uzmanlar  tarafından, kamu idareleri,  muhtarlar, öğretmenler,   yöre halkı ve ilgililerden  alan bilgileri derlenecek.

Ardından  ilçe ve köyleri ile ilgili  yapılmış arşiv belgeleri,  araştırmalar,  basılı yayınlar, eski fotoğraflar   vb  bilimsel bilgi ve veriler derlenerek inceleneceği kaydedildi.
Konuyla ilgili 61saat.com’un sorularını yanıtlayan Arsin Belediye Başkanı Erdem Şen, “Arsin’in doğal ve tarihi güzelliklerini özel bitki çeşitleri de olabilir, hayvan çeşitleri olabilir, Yanbolu ve Santa Vadisi de dahil olmak üzere bir envanter çalışması yapıyoruz. Eski yayla yolundan tutunda varsa tarihi yollarına kadar hepsini açığa çıkartan çalışma yapıyoruz. İlçemizin kültür hazinesini çıkartacağız” dedi.

Projenin ikinci aşamasında muhtarlar ve köyü iyi tanıyan köy sakinlerinin rehberliğinde ilçenin bütün sınırlarının dolaşılıp henüz incelenmemiş doğal, tarih ve kültürel değerlerin tespit edileceğini kaydeden Şen, burada kapsamlı bir envanter verisi oluşturmaya çalıştıklarının altını çizdi.



Şen, “Alan çalışması, tespit   ve değerlendirme çalışmaları   Mimar, restorasyon uzmanı, İç Mimar,   biyologlar (bölge  bitki ve hayvan türleri konusunda çalışmış),  tarım uzmanları, ekoturizm, Tarih uzmanı, su kaynakları uzmanı, harita   uzmanlarından oluşan bir ekiple   yürütülecektir.

Projenin üçüncü aşamasında  belediye tarafından belirlenecek zaman ve mekanda ,  proje uzmanları ve ilçe  idari yöneticiler, ileri gelenler, akademisyenler, kültür ve turizm ile ilgili uzman ve yetkililerin katılacağı bir çalıştay düzenlenerek proje çalışmaları ile elde edilen bilgi, belge ve sonuçlar  çok yönlü olarak irdelenecektir.
Çalıştay ile  Arsin ilçesinin  sahip olduğu doğal, tarihi ve kültürel varlıkların korunması, sürdürülebilir planlama ile kültür ve ekoturizm kapsamında değerlendirme potansiyeline dönük bir stratejik planlama öngörüsü ortaya konulacak” dedi.



Şen, sözlerine şu şekilde devam etti: “Projenin son  aşamasında elde edilen tüm belge ve bilgiler değerlendirilerek kapsamlı bir;   Arsin İlçesi Doğal, Tarihi ve Kültürel Varlıklar Envanter İlçe Tanıtım Kitabı hazırlanacaktır.  
 
Bu aşamada elde edilen fotograf ve belgelerden   Arsin İlçesi Doğal, Tarihi ve Kültürel Varlıklar Fotoğraf Sergisi ve proje galası gerçekleştirilecektir.
 
Proje kapsamında araştırılarak, tespit ve belgeleme yapılacak  varlıklar:
Tarihi kaleler, tarihi yollar, köprüler, çeşmeler, hanlar ve diğer konaklama merkezi yapıları, Camiler, medrese vb dini yapılar,  tarihi  ev, konak, serander, fırın vb sivil mimari yapılar,  anıtsal ağaçlar ( doğal orman ağaçları ve meyva vb tarımsal ağaçlar)  ve diğer doğal korunması gereken kayalık, mağara, tepe vb doğal veya efsanesi olan  varlıklar.  Yaşam kültürünün önemli öğesi olan el sanatları, ileçeye yada köye   has tarım ürünleri, teknikleri vb tarımsal ve yaşamsal açıdan önemli  değerler”