Alanın tümü orman arazisinde. Artvin Yusufeli’nde Akdeniz Resources Madencilik tarafından yapılması planlanan maden arama projesi ile ilgili olarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na sunulan dosya incelendi. Dosya ile ilgili valilikçe, “ÇED Gerekli Değildir” kararı verildi.

Tamamı orman alanı

Dosyada ise projenin yapılacağı alanın orman alanında kaldığı belirtilerek, “Proje kapsamında belirlenen Sondaj-1, Sondaj-2 ve Sondaj-3 ÇED alanları, 1/100.000 Ölçekli Ordu-Trabzon-Rize-Giresun-Gümüşhane- Artvin Planlama Bölgesi Artvin Çevre Düzeni Planı’na göre ‘Orman Alanı’ içerisinde, Sondaj-4 ÇED alanı, “Çayır-Mera Alanı” ve Sondaj-5 ÇED alanı ise Baraj rezervuar alanı içerisinde kalmaktadır. Proje kapsamında belirlenen 2 bin m2’lik kısmı ÇED alanın tamamı orman alanı içerisinde kalmaktadır” denildi. Taşınamayan ağaçların kesileceğinin belirtildiği dosyada “Proje kapsamında kesilecek ağaçların kesiminden önce Orman Genel Müdürlüğü’nden uygun görüş alınacaktır” denildi.

Dosyada, Artvin İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nün ruhsat sahası için tespitlerine yer verilerek, “Çoruh Vadisi’nin pek çok endemik bitki ve hayvanın yaşadığı alan olduğu, endemik türler tarımsal gen kaynaklarını oluşturduğu, gelecekteki tarımsal araştırmalarda, ıslah çalışmalarında ihtiyaç duyulabilecek doğal kaynak olduğu” belirtildi.