Artvin Ata Tepe'de 22 metre yüksekliğinde ve 60 ton ağırlığındaki Türkiye'nin Atatürk heykelinin yapımı tamamlanırken, açılış krizi yaşandı. Heykeli yaptıran iş adamı ve Artvin Sıtkı Kahvecioğlu Vakfı kurucusu ve Başkanı Sıtkı Kahvecioğlu ile Artvin Valiliği'nce açılış merasiminde isminin geçmemesi Kahvecioğlu ailesini kızdırdı.
Tasarımı ve imalatı Tiflis Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Jumber Jikia tarafından gerçekleştirilen heykelin parçaları, yaklaşık bir yıldır parça parça yerine yerleştiriliyor.
En son olarak heykelin bacak, gövde ve kafa kısımları tamamlanarak, Çelik konstrüksiyon şeklinde Ata Tepe'ye yerleştirildi.
Artvin'in en görünen kısmı olan Genya Dağı'nın eteğindeki Ata Tepe'de 7,5 dönüm araziye inşa edilen heykelin şu ana kadar altı metre boyundaki toplam ağırlığı 50 ton olan ve İstanbul'da inşa edilen 52 adet boru yerleştirildi. CNC makinede üretilen borular özel taşıma araçları ile Ata Tepe'ye çıkarılarak, monte edildi. Atatürk'ün Büyük Taarruz Zaferi öncesinde Afyon Kocatepe'deki duruşunu simgeleyen heykel için toplam bin 480 parça kullanıldı. Yaklaşık bir yıldır montajı devam eden heykelin proje çalışmalarının 2003 yılından beri sürdüğü öğrenildi.

Bacak ağırlığı 19 ton, gövde ağırlığı 18 ton ve kafa ağırlığı 9 ton olan üç parçadan oluşan ve destekleyici parçalar ile birlikte şu anda toplam 50 ton ağırlığındaki heykel monte edildi. Dev Atatürk heykelinin yerine yerleştirilmesi için 18 metre uzunluğunda, 75 ton ağırlığında 112 metreye kadar uzanabilen vinç ile 12 metre uzunluğunda, 63 ton ağırlığında 44 metreye kadar uzanan ikinci bir vinç kullanıldı. Rize'den kiralanan 18 metre uzunluğundaki vinç Artvin'e 3 saate getirilirken, Artvin ilinin girişinden Atatürk heykelinin bulunduğu Ata Tepe'ye 13 saatte getirildi.

Toplam maliyeti 4 milyon TL'yi bulan ve tamamı Kahvecioğlu Vakfı Başkanı Avukat Sıtkı Kahvecioğlu tarafından karşılanan proje, Artvin'de farklılık kılacak. Konuya ilişkin açıklama yapan Sıtkı Kahvecioğlu, uzun süreden bu yana yaptırmayı düşündüğü Türkiye'nin ve dünyanın en büyük Atatürk heykelini Artvin'in her tarafını görebilen bir mekana inşa etme hayalini gerçekleştiriyor olmanın mutluluğunu yaşama sevincinin yerini bu aralara küskünlükler sarmaya başladı.

Artvin'in kurtuluş günü olan Düşman İşgali 7 Mart gününde açılması planlanırken, kamuya ait arazi sorunu ortaya çıkınca açılış günü 19 Mayıs gününe ertelendi.

"BİZDEN AYRI AÇILIŞ TÖRENİ YAPILMASINI ANLAYAMIYORUM"

Türkiye'nin en büyük Atatürk heykelinin açılışı aynı günde iki kez gerçekleştirilecek olması tartışmalara sebep olurken, heykeli yapan Sıtkı Kahvecioğlu Artvin Valiliği 19 Mayıs Atatürk'ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı törenleri kapsamında, Artvin Valiliği tarafından yapılan açılış organizasyonuna kendisinin davet edilmemesini eleştirdi. Heykeli'nin açılış töreni öncesi ilginç gelişmeler yaşanıyor.

Atatürk Anıtı'nın yerleştirildiği Atatepe'de gerçekleştirilecek. Törende ise Artvin Valiliği ayrıca törenler sırasında Atatürk Anıtı'nın da açılışını yapacak. Ancak Sıtkı Kahvecioğlu Vakfı ise törenlerin ardından ayrı bir tören düzenleyerek ikinci bir açılış daha düzenleyecek. Tek heykele iki açılışın yapılacak olması çeşitli eleştirilere neden olurken Atatürk Heykeli'ni yapan Sıtkı Kahvecioğlu Vakfı Kurucusu Sıtkı Kahvecioğlu, Ata Tepe'de düzenlediği basın toplantısı ile gelişmeleri eleştirdi.

Törenlerde Atatürk Heykeli'nin kendi programları dışında açılacak olmasını ve kendisinin de davet edilmemesini eleştirdi. Açıklamalarında Sıtkı Kahvecioğlu " Atatürk Heykeli'nin açılışı için Valimiz Necmettin Kalkan ile birkaç kez görüşme yaptık. Bu görüşmelerde Atatürk Anıtını benim tamamladıktan sonra teslim etmemi istedi. Daha önceki dönemlerde şifaen yaptığımız görüşmelerde herhangi bir sorun çıkmıyordu. Valimiz Necmettin Kalkan geldikten sonra işler farklı yönlere döndü. Atatürk Anıtı'na ben 4 milyon Dolar para ödedim. Böylesine muhteşem bir eseri ortaya koydum. Ancak burada bir oyun oynanıyor. Bu oyun Sıtkı Kahvecioğlu'nun ismini açılışlarda ortaya çıkarmama oyunudur" diye konuştu.

" ATATÜRK HEYKELİ'Nİ KİMSEYE VERMEM"

Yaşanan gelişmelere karşın yorum yapan Sıtkı Kahvecioğlu, "Atatürk heykelinin yapılmasından sanıyorum herkes korkuyor. Korktuğu içinde bizi devre dışı bırakmak istiyorlar. Ben bu heykeli yapmışken bu heykeli kimseye bırakmam. Bırakmayacağımda. Onlar beni açılışa davet etmeseler de 19 Mayıs benim bayramımdır ve Bayram törenlerine katılacağım. Ata Tepe'de hazır bulunacağım. Ancak öğleden sonra ayrıca bir açılış töreni düzenleyeceğim. 4 bin kişiye davet gönderdim ve göndermeye devam ediyorum. Gelenlerin başımızın üzerinde yeri var. Şunu belirtmek istiyorum ki her şeyi ile bana ait olan Atatürk Heykeli'ni vermeyeceğim. En güzel şekilde açılışını gerçekleştireceğim. Burada Artvinlilerden bir tek isteğim daha var. Artvinliler dışarıdan gelen misafirleri kendi evlerinde misafir etsinler. Otel durumu belli, bu yüzden Artvin halkından anlayış bekliyorum. Misafirleri ağırlamalarını talep ediyorum" şeklinde konuştu.

Atatürk Heykeli tamamlandı ancak açılış törenine ilişkin sorunlar gün geçtikçe büyürken, açılış merasimlerinin nasıl gerçekleşeceği herkes tarafından en fazla merak edilen konu oldu.