Deriner Barajı’nın sular altında kalacak olan Artvin-Şavşat karayolu yol yapım çalışmalarında çalışan Sistem A.Ş.’ye ait yol işçileri K4 karayolunun karşısında kayalıklar arasında köpek sesi duydular. Bir hafta önce duydukları bu ses karşısında işçiler bireysel olarak sesin geldiği noktayı incelediler. Sesin geldiği yerde bir çoban köpeğinin mahsur kaldığını gören işçiler, kendilerine özgü yöntemlerle köpeği kurtarmaya çalışsalar da bunu başaramadılar. Köpeği kurtarmak için hayvanseverler derneklerini dahi arayan işçilerin sesine Artvin Acil Kurtarma Ekipleri kulak verdi. Kurtarma ekipleri olay yerine gelerek sert ve geçit vermez kayalıkların arasından geçerek kurtarmaya çalışsalar da bunu başaramadılar. Yaklaşık bir hafta olay yerinde kalan çoban köpeğinin inleme sesleri işçileri perişan etti. Sistem A.Ş.’nin yol çalışmalarında tehlikeli bölgelerdeki düşebilecek kayaların düşmesini sağlayan, sarp ve kayalık alanlarda çalışabilen deneyimli işçiler bu sefer kendileri kurtarma operasyonu düzenlediler. Mehmet Turan yönetimindeki işçiler çoban köpeğini kurtarmak için seferber oldular.

Kayalıkların arasından ipler aracılığıyla uzanan işçiler yaklaşık 3 saatlik bir operasyon sonrasında köpeğe ulaşmayı başardılar. İndikleri kayalıklardan köpek ile birlikte yukarıya çıkan işçiler, köpeği iterek kayalıklardan yukarıya çıkarmayı başardılar. Sarp kayalıkları aşan işçiler köpek ile birlikte dere kenarına inmeyi başardılar. 7 gündür su içmeyen çoban köpeği dere suyunu görünce koşmaya başladı. Kendisini kurtaran Servet Özden adlı işçiyi iple sürükleyen köpek az kalsın engebeli arazide düşürüyordu. 7 gündür içemediği suyu kana kana içen çoban köpeği daha sonra ana yola çıkabilmek için yine zorlu bir yolculuk yapmak zorunda kaldı. Kayalıkları geçerek ana yola çıkan işçiler ve çoban köpeği alkışlar eşliğinde karşılandılar. Karayoluna çıkartılan çoban köpeği burada ekmekle bir süre beslendi.

Köpeğin kurtarılması karşısında duygulanan Asım Demir gözyaşı döktü. 7 gündür uyku dahi uyuyamadığını belirten Asım Demir “Köpeğin burada mahsur kaldığını gördüğümüzde vatandaş olarak, buradaki çalışan arkadaşlarımızla birlikte ulaşmamız gereken herkese ulaşmaya çalıştık. Artvin AFAT’ten yardım istedik. Hayvan severler derneğini aradık. Hayvan severler derneğine ulaşamadık. Artvin AFAT müdürlüğü ise geldi sağollunlar ama köpeği kurtarmayı başaramadılar. Hayvan orada bağırıp ağlıyordu. Vicdan azabından evde bir haftadır uyuyamıyordum. Allah razı olsun, Sistem İnşaat’a çalışan arkadaşlarımızı kendi güçleriyle bu işi gerçekleştirmeye çalıştılar. Sağ olsunlar başardılar. Artık rahat uyuyacağım” diyerek duygularını dile getirdi.