ASKON (Anadolu Aslanları İşadamları Derneği)Trabzon Şube Başkanı İbrahim Beşir ve Yönetim Kurulu Üyeleri, Göksal Bankoğlu, Hasan Yazıcı ve Zeki Altunsoy Arsin Organize Sanayi Bölgesi Başkanlığı Yönetim Kurulunu ziyaret etti.

Samimi bir hava içerisinde gerçekleşen ziyartte, Trabzon yatırımcısının, üreticisinin, sorunları konuşuldu. Üretim, İstihdam ve İhracat hakkında bilgi alındı.

Bilgilendirmeyi yapan Arsin Organize sanayi Bölgesi Başkanı Erkut Çelebi şu açıklamalara yer verdi:

''Sanayi Bölgesi 983.420 metre karelik bir alanda kurulmuştur. 80 parseldir, bu parsellerin üzerinde 80 fabrika kurulmuştur. Yaklaşık beşbin kişi istihdam edilmektedir. Yılda 400 milyon dolar İhracat hacmi vardır. Bölgedeki tüm parseller tahsis edilmiştir. İş ve İşçi bulma kurumunun mevsimlik işçi adı altında yapmış olduğu çalışmanın, sanayi kesimindeki işverenleri zor durumda bıraktığını beyan eden Başkan Çelebi, İşçi ve İşveren arasındaki yasaların yeniden gözden geçirilmesi gerekir. Bazı yasalar işçiyi çok fazla korurken, işvereni mağdur etmektedir. Bu sistem kalifiye eleman bulma, yetiştirme noktasında işverenleri zor duruma sokmaktadır. Bu işlerde çalışanlara ayda 12milyoTL ödendiği söyleniyor. Bu para ile her ay bir fabrika kurulabilir. Sorunların başında “Enerji” sorunu gelmektedir. Enerji iletişim hatlarının acilen güçlendirilmesi gerekir. Bu sene sonuncusu yapılacak olan ihalenin, tekrar yapımcı firma bulunamayışı ilerde Bölgeyi sıkıntıya sokacaktır. Budan dolayı alternatif enerji doğalgazın biran evvel faaliyete geçirilmesi lazım.'' dedi.

Daha sonra ASKON Trabzon'un görüşlerini aktaran Başkan Beşir ise; ''Tarımda desteğin tarlaya değil, Ürün’e verilmesi gerektiğini ifade etti.''

ÖNEMLİ OLAN KAZANDIKTAN SONRAKİ İCRAATLARDIR

Şu andaki Kriz ’in kaynağının elde edilen gelirlerin asıl mezralarına aktarılmadığından kaynaklandığını beyan eden Beşir, hem devlette hem millette aşırı bir israf var. Devleti yönetenlerde Ülke insanı da bu huyundan vazgeçmelidir.'' dedi.

Bazı idareciler başarının seçimden geçtiğini iddia ediyor. Eğer seçimi kazanırsanız siz başarılısınız. Bu pencereden bakmamak lazım. Aslında önemli olan kazandıktan sonraki icraatlardır. Bir dönüm araziden 60-70 kilo fındık alınıyor. Bakımı yapılan arazilerde bu miktar 100liloya kadar çıkıyor. Hükümetimizin boş ve ekilmeyen arazilerin kiralama usulü ile ekilmesi kararını destekliyoruz. Bu suretle elde edilen gelirin, hem aile bütçesine hem de ülkenin kalkınmasına katkı sağlayacaktır.

Yatırım adası Trabzon için çok önemlidir. Bu iş güncelliğini yitirmemelidir. Bu adadan yer almak isteyen yatırımcılarla görüşüp şimdiden yapılacak olan sözleşme ile dolgu işlemleri başlatılabilir. Ara eleman sayısında da gün geçtikçe geriye gidildiğini ifade eden Başkan Beşir, Ara eleman yetiştirilmesi tekrar gündeme gelmelidir dedi. Yabancı sermayeyi destekliyoruz. Sonuçta bizim insanımız istidam ediliyor. Yabancı yatırımcıları ürkütecek eylemlerden kaçınmamız lazım. Türkiye Dünya ile entegre olma yolunda büyük adımlarla ilerlemektedir.'' dedi