İçme suyu temini ve enerji üretimi amacıyla yapılarak 2011 yılında su tutmaya başlayan ve bu yıl faaliyete geçen Atasu Barajı'nın bulunduğu havzada yaşayan, ticari olarak fındık ve maviyemiş üretimi yapan 50 üreticiyle organik tarım sözleşmesi yapıldı.

Proje ile Atasu Barajı'nı besleyen su kaynakları ve barajda biriken suyun, tarımsal üretimden kaynaklanan kirliliğinin önlenmesi, içme suyu olarak kullanılacak baraj suyunun kimyasal gübre, kimyasal tarım ilacı gibi zararlı atıklarla kirlenmesi önleyerek halka sağlıklı içme suyu temini amaçlanıyor.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Sabri Topbaş, Atasu Baraj Havzası'nda, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı arasında imzalanan protokol ve İçmesuyu Baraj Havzalarında Organik Tarım Yapılması ve ayrıca İçmesuyu Havzaları Yönetmeliği gereği, kimyasal gübre ve kimyasal tarım ilaçlarının kullanımı olmaksızın tamamen doğal yöntemlerle tarımsal faaliyet yürütülmesi gerektiğini söyledi.

Topbaş, bu nedenle Atasu Baraj Havzası Organik Tarım Projesi kapsamını zamanla genişleterek havza geneline yaymayı ve organik tarım konusunda örnek bir havza oluşturmayı planladıklarını kaydetti.