TRABZON (AA) - Trabzon'un en önemli tarihi ve turistik mekanlarından Atatürk Köşkü, ramazanda da yerli ve yabancı turistlerden rağbet görüyor.

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Trabzon'un tarih, sanat, kültür ve turizm şehri olduğunu söyledi.

Trabzon'da turizmin yükselen bir değer olduğunu dile getiren Gümrükçüoğlu, "Trabzon'u her yıl 3 milyonu aşkın yerli ve yabancı turist ziyaret ediyor. Atatürk Köşkü de yerli ve yabancı turistlerin ziyaret ettiği mekanların başında geliyor." ifadelerini kullandı.

Gümrükçüoğlu, Atatürk Köşkü'nün yakın zaman içerisinde belediyenin bütçesi ile kapsamlı restore edilerek, yeniden ziyarete açıldığını belirterek, köşkün 2 kilometrelik yolunun da yeniden asfaltlandığını kaydetti.

Atatürk Köşkü'nün bölge turizmi açısından da önemli bir değer olduğunu vurgulayan Gümrükçüoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Köşk her mevsim yerli ve yabancı turistlerin uğrak mekanları arasında yer alıyor. Yılın ilk 5 aylık dönemindeki verilere göre tarihi mirasımızdan olan Atatürk Köşkü'nü yaklaşık 55 bin yerli ve yabancı turist ziyaret etti. Bu sayının bu aydan sonra artarak devam edeceğini biliyoruz. Şu anda ramazandayız ama ziyaretçi sayımızda büyük oranda düşüş yok. İki haftalık rakamlarımıza baktığımızda ramazan olmasına rağmen köşkü yaklaşık 8 bin kişi ziyaret etmiş. Bu sayı her geçen gün artıyor."

Gümrükçüoğlu, turizm sezonunun başladığına işaret ederek, "Köşk, haftanın her günü ziyarete açıktır. Ziyaretçi sayılarını incelediğimizde doğal olarak özellikle yaz aylarında çok ciddi bir yoğunluğun yaşandığını görüyoruz. Bu kapsamda da yeni turizm sezonundan umutluyuz." dedi.

- Atatürk Köşkü

Mustafa Kemal Atatürk'ün kente ilk geldiği 15 Eylül 1924 yılında konakladığı Soğuksu Mahallesi'ndeki çam ormanları içerisinde yer alan köşkte, 19. ve 20. yüzyıla ait mobilyalar, porselenler, halılar ve Atatürk'e ait tablolardan oluşan çeşitli etnografik eserler sergileniyor.

Atatürk, köşke üçüncü ve son ziyaretini yaptığı 10 Haziran 1937 yılında tüm mal varlığını Türk ulusuna armağan etme kararı almış, mal varlığının bir listesini hazırlayarak gereğinin yapılması için Başbakanlığa talimat vermişti.

Köşkte yer alan "Vasiyet Odası" isimli bölümde de Atatürk'ün mal varlığını armağan etmesiyle ilgili olarak, "Hayatımın hatırlayabildiğim en mutlu dakikalarını yaşıyorum. Yıllarca önce düşündüğüm bu işi Trabzon'da tamamlamak mukaddermiş" sözünün yer aldığı bir tabela bulunuyor.