Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıkarak ateşini yaktığı bağımsızlık meşalesinin 101 yıldır Türk milletinin göz bebeği olduğunu belirten TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, “19 Mayıs 1919 dünya tarihinin dönüm noktalarından biridir. Milli Mücadele, emperyalist güçlere karşı tüm mazlum milletlerin örnek aldığı bir direniş olmuştur. Bu günün gençlerimize bayram olarak armağan edilmesi de çok anlamlıdır.

Atatürk, Türkiye Cumhuriyeti’nin geleceğini gençlerde görmüş, cumhuriyetin gençlerle ileriye gideceğine inanarak onlara güvenmiştir. Bizler de gelecek güzel günlerin gençlerimizin elinde şekilleneceğine, cumhuriyetimizin onların çabalarıyla daha da ileriye gedeceğine inanıyoruz. 19 Mayıs 1919’un yıldönümünde, başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere bütün gazi ve şehitlerimizi bir kez daha minnet, şükran ve rahmetle anıyor, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramını yürekten kutluyorum” diye konuştu.

Trabzon'un da Milli Mücadelede ayrı bir yeri olduğunu da vurgulayan Hacısalihoğlu, “Bu anlamlı günde Mustafa Kemal Atatürk'ün Trabzon'a yaptığı ilk ziyarette söylediği şu sözleri bir kez daha hatırlatmak istiyorum; Arkadaşlar; beş sene önce ilk kez Samsun'a ayak bastığım zaman bana kalp gücü veren vatandaşlarımın ilk sırasında Trabzonluların bulunduğunu asla unutmayacağım. Sakarya Büyük Kanlı Savaşına Üçüncü Tümen ile yetişen Trabzon evlatlarının savaş alanında gösterdikleri özverili çabaların kıymetli anısı bilincimde sürekli canlı kalacaktır.”