Samsun bölgesinde açılan ilk cam işleme ve üfleme sanatı kursu ile atık camlardan sanat eserleri meydana getiriliyor.

19 Mayıs İlçe Halk Eğitim Merkezi’nde bir taraftan kursiyerlere meslek edindirirken, aynı zamanda iş imkanı oluşturularak aile bütçelerine ekonomik katkı sağlıyor. Pek çok alanda üretim yapan kursiyerler, ilçenin gurur kaynağı olmaya devam ediyor. Özellikle cam işleme ve üfleme ve hat sanatı herkesin zevkine uygun bir şekilde özenle hazırlanıyor ve sipariş alınarak çok kısa sürede teslim ediliyor.

23 yıldır halk eğitim merkezinde görev yapan cam işleme ve üfleme sanatı kurs hocası Ayşe Nur Öztürk, “Burada geri dönüşüm camları değerlendiriyoruz. Bu kursun en güzel tarafı da bayanlar için terapi gibi olması. Kendi figürlerini kendileri yapıyorlar, kendi ürünlerini kendileri çıkartıyorlar. Bu yapılanları satarak harçlıklarını da çıkartıyorlar” dedi.

Boş zamanlarını değerlendirdiklerini ifade eden kursiyerler, “Aynı zamanda değişik şeyler öğreniyoruz. Kendi hayal gücümüzle değişik şeyler çıkartabiliyoruz. Bu işi severek yapıyoruz. Biz burada çıkış saatimizden fazla kalıyoruz. Severek çalıştığımız için yorgunluk hissetmiyoruz. İsteyerek geliyoruz buraya. Bu sanata bir hevesle başlamadık ama şu anda çok hevesliyim. Daha da ilerisini yapmayı düşünüyoruz” diye konuştu.
19 Mayıs İlçe Halk Eğitim Merkezi Müdürü Hasan Yiğit, “Geçen önemi Türkiye genelinde istatistiksel anlamda ilk sırada tamamladık. Ülkemiz genelinde geçen yıl itibariyle halk eğitim çalışmalarına katılma oranı Türkiye genelinde yüzde 7 olarak gerçekleşmiş görüyoruz. İlimiz genelinde halk eğitim kurslarına katılım yüzde 10 dolayında oldu. Bu oran ilçemizde yüzde 38 olarak gerçekleşti. Yani ilçemiz nüfusunun her yüz kişisinden 38’i açtığımız kurslara katılmış oldu. Bu faaliyetleri 74 değişik branşta açılan 506 kursumuza 9 bin 500 insanımızın iştirakini sağladık. Bize bu çalışmalarımızda büyük destek veren herkese teşekkür ediyoruz” şeklinde konuştu.

Hasan Yiğit şöyle devam etti: “Cam işleme ve üfleme sanatına dayalı kursumuz bölgemizde ilk defa tarafımızdan açılmış bulunuyor. Bunun sevincini geniş kitlelere yaymak ve beraber paylaşmak için bu kursu açtık. En önemli özelliklerinden bir tanesi geri dönüşüm mantıklı olması. Bu çerçevede artık çamları topluyoruz, 850 derecede eritip önce boru haline, daha sonra da bu boru aynı derecede ısıtılarak çeşitli objelere dönüştürülüyor. Ellinin üzerinde ürün çeşidimiz var. Süs eşyası, takı eşyası, masa üstü eşyası objeleri olarak değerlendirilebilir. Bu kursu bitiren kursiyerlerimiz kendi işlerini yürütüyorlar. Bir hayli sipariş alıyorlar ve kazanç noktasında kendilerine katkıda bulunmuş oluyorlar. Bu çalışmamız 5.5 ay sürecek. Kursun sonunda alanında nitelikli kalifiye elaman haline gelmiş olacaklar.”