61SAAT HABER SERVİSİ - Sri Lanka Milli Günü dolayısıyla Trabzon’un Tonya İlçesi Erikbeli Yaylası Foleya Otel’de, Sri Lanka Büyükelçisi Mohamed Rizvi Hassen ve Karadeniz Bölgesi Sri Lanka Fahri Konsolosu Atilla Ataman’ın ev sahipliğined bir toplantı yapıldı. Toplantıya Tonya Belediye Başkanı Osman Beşel, TTSO yönetim kurulu üyeleri KKTC Trabzon Başkonsolosu Zeliha Erden, Romanya Trabzon Fahri Kosolosu Mustafa Beyazlı ve çok sayıda iş insanı katıldı.

Sri Lanka & Türkiye  karşılıklı ticaret fırsatlarını konu alan kahvaltılı basın toplantısında, iki ülke arasında gerçekleştirilecek ticari fırsatlar masaya yatırıldı. 

Trabzon Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili ve Sri Lanka Fahri Konsolosu Atilla Ataman “Hayatımda hiç kağıda bakıp konuşmadım, rahat konuşacağım merak etmeyin. Otel yönetim kurulu başkanı eşim Suna hanımdır. burada bulunmamam Büyükşehir ile ilgili değil Sri Lanka fahri konsolosluğu ile alakalıdır. Bu tesisin yapımı esnasında devletten bir kuruş almadık. Biz verilen görevi yaptık amelesi ve işçisiyiz. 30 tane villa, toplantı salonu,  kahvaltı yaptığımız restoran 220 yatak kapasiteli  tesisin, süresi dolduğunda devlete iade edilecektir, yani yap işlet devret. 

Yaptığımız bu iş gerek ulusal gerek yerel basında farklı yerlere konuldu.  Kuruş destek almadan, sadece kendi imkanlarımızla sadece nakdi olarak 25 milyon TL’ye tamamladığımız bu tesisin yaklaşık 5 milyon TL daha ilave yatırım ihtiyacı vardır. Sayın Cumhurbaşkanımızın açılışı yaptığı sırada gördüğü bir eksiklikti helikopter pisti. Kendisi Tonya’ya gelmişti, oradan buraya karayoluyla gelmiş, ardından karayoluyla dönmek zorunda kaldı. 

BÖLGEDE HELİKOPTER PİSTLERİNİ ARTTIRMAMIZ LAZIM
Sayın Cumhurbaşkanının talimatlarını verdiği helikopter pisti için “Biz yaparız” dediğimde “Hayır devlette üstüne düşeni yapmalıdır. Bu bölgede sadece burada değil, civarda bu tür alt yapı yatırımlarını tamamlamamız lazım. Bölgede helikopter pistlerini arttırmamız lazım” dedi. Ancak bazı basın bu tarafıyla hiç ilgilenmedi. Yaptığımız bitirdiğimiz bu tesis son dönemde bu muhteşemliği ile değil etrafına yapılmakta olan helikopter pistiyle gündeme geldi” dedi. 

Ataman, sözlerine şu şekilde devam etti: “Helal ile yasal olanı ayrıştırmaya gayret eden insanlarız. bu çerçeveyle bölgemize ilave bir helikopter pistinin yapılmasını istiyoruz. Ömürleri, olmazla, hayırla geçmiş insanlar burayı da istismar ettiler. Ancak manidar olan şudur, buralar davos olmalı derken helikopter pistine karşı çıkmanın mantığı ne? 

Onlara inat, Karadeniz bölgesi turizme açılacaktır, ellerinden geliyorsa yolu bile iptal etsinler. bunlar Marmaris’te Bodrum da yapsınlar. buraya yapılan pistin karşılığında lazım olarak bir yere kendim pist yapacağım. bitirdiğimiz bu tesis hizmetinizdedir hepimize hayırlı olsun. 

Büyük bir şerefle Sri Lanka konsolosluğunu sürdürüyorum. Benzer olaylarla üzülen, benzer olaylarla sevilen iki sempatik milletiz.  Türkiye Sri Lanka dayanışması birleşmiş milletlerde oy lazım olduğunda ilk koşan Sri Lanka’dır. Türkiye ve Sri Lanka terör belasından çok çekmiştir. 286 kişi şehit vermiş bir Sri Lanka var.  Türkiye’den yeniden başsağlığı diliyoruz. İşin keyifli taraflarını da konuşmak istiyoruz. Biz çay konusunda mesafe almak istiyoruz. Trabzonluların seveceği bir teklifle gelmişler. Sri Lanka’da altyapı ve üst yapı inşattılya ilgili kendisine önerilerde bulunacağız” 

Sri Lanka Büyükelçisi Mohamed Rizvi Hassen ise şu ifadeler eyer verdi;

BÜYÜKELÇİ HASSEN, ''SRİ LANKA VE TRABZON ARASI TİCARİ LİMAN İLİŞKİSİ ORTAYA ÇIKMAKTADIR''

“Hepinizi en kalbi duygularımla selamlıyorum. Bağımsızlık üzerine bulunduğumuz bu anlamlı günde, Şubat ayı boyunca Sri Lanka’yı tanıtmak için etkinlik düzenlemiş bulunmaktayız. Türkiye ile aramızda tarihi ilişkiler mevcut olup Osmanlı döneminde kurulmuş büyükelçilik ile hız kazanmış olduğunu ifade etmek istiyorum. Sri Lanka’nın konumu birçok yabancı ziyaretçileri çekmiş durumdur. Osmanlı döneminden bu yana devam etmiş bulunmaktadır. Türk seyyahlar dini liderler padişahların izlerinin mevcut olduğunu düşünmekteyim. Sri Lanka’nın bulunduğu bölgede deniz yollarının daha uygun olduğunu bende düşünmekteyim. Belirli aktiviteler burada bulunmaktadır, ticaret için utygun olduğunu izlemekteyim. Gelen ziyaretçiler de bizleri iş yapma merkezi olarak limanları, ticareti göstermiştir ekonomik açıdan önemlidir. Yabancı gezginler ülkeye geldiğinde padişah kalıntıların görmüş bulunmaktayız, atalarımız da bunu gösterdi. Ticaret merkezi olarak belirlenmiş limanlarıyla ilişkiler bu durumu ortaya çıkarmaktadır. Benzer şekilde Trabzon’un karadenizin merkezinde konumlandığını da görmüş durumdayız. Bağımsızlığımız zaten duyulmuş durumlarda ilişkiler yavaş gidiyor biraz daha hızlı gitmesi gerektiğini söyleyebilirim. 2 ülke arasındaki ilişkiler bakıldığında rekabet olduğunu görüyorum ancak hızlı ilerleyecektir. Ülkeler arasındaki politik ilişkilerin hızlı ilerlediğini gözlemledim''

BÜYÜKELÇİ HASSEN, ''TRABZON BENİM  VE SRİ LANKA İÇİN ÖNEMLİ BİR YER''

''Kurulan inşaatlar Sri Lanka ve Türkiye arasında köprü oluşturmaktadır. 2006 yılından beri bu yana devam etmekte olan ilişkilerimizin ilerlediğini gözlemlemekteyim.  Daha önce buraya geldim, Atilla Ataman destekçi oldu, burayı açan Cumhurbaşkanı Erdoğan destek verdi, bu desteğin anlamı büyük çok şaşırdım. İki ülke arkadaşlık iyi olabilir, Erdoğan’a ve Türk milletine müteşekkirim. Gerçekten yardımcı olduklarını gösterdiler, 2012 yılından bu yana ilişkinin devam ettiğini gözlemliyorum. Büyükelçi olduğumda Trabzon’a geldiğimde Atilla Ataman’ın yanına geldim ve Ataman ile buradayım. Sri Lanka ve Trabzon’un arasındaki bağ güçlüdür. Fahri konsolosumuz Ataman’ın yardımcı ve destekçi oluyor, Sri Lanka’nın iş adamlarıyla tanıştım ve Trabzon’daki iş adamlarıyla tanıştım Özgün Fındık’ın sahibiyle tanıştım. yeri geldim gördüm, fındık ürettiklerini bu üretilen şeylerin Sri Lanka ve Türkiye arasında ilişki sahibi olacağını ifade etmek istiyorum. Trabzon benim ve Sri lanka için önemli bir yer sayın atilla atamann benim için çok daha değerli ve önemli. gerçektene çok büyük ürünler buradan çıkmaktadır. büyük ürünlerin çıktığını görüyor ve gözlemliyorum. umuyorum ki buradaki ürünlerin Sri Lanka’ya gönderileceğini umuyuyorum''

BÜYÜKELÇİ HASSEN, ''İKİ ÜLKE ARASINDA İYİ İLİŞKİLER OLACAĞINA İNANIYORUM''

''Sri Lanka’nın bir çay üreticisi ülke olduğunu bilmekteyiz. Buna rağmen burada bu pazara bir çok ürün sunabileceğimizi söylemek isterim. İstatistiksel bilgilere baktığımda Trabzon’un doğal güzellikleri görmüş bulunmaktayım.  Deniz ürünlerinde ve hastane konusunda belirttiğim üzere bu istatistiksel baktığımda bir çok sektörün önemli olduğunu gözlemlemekteyim. Çay üreticileri ve yönetim kurullarının burada olduğunu gözlemlemekteyim. İnanıyorum ki o üreticiler Sri Lanka’ya gelecek buna inanıyorum.  Sri Lanka ve Türkiye arasındaki ilişkinin önemli olduğunu biliyorum. Sizin insanlarınız çayı çok seviyor ve tüketiyorlar. bu üreten ve tüketen insanların burada olduğunu biliyorum. daima gelmek isteyen insanların yanındayız. Trabzon insanı bizim için çok önemlidir. İki ülke arasında iyi ilişkiler olacağına inanıyorum. Sayın Ataman’a çok teşekkür ederim, Suna Hanıma teşekkür ediyorum. Bu güzel doğayı sundukları için… İnanıyorum ki sizler Sri Lanka’yı ziyaret edeceksiniz, mutlaka bekliyorum. Diyalog içinde olacağız

DEĞİL HELİKOPTER PİSTİ HAVALİMANI YAPILSIN...
Tonya Belediye Başkanı Osman Beşel : Tereyağının ve horonun memleketi turizm cenneti Tonya ilçemize hoş geldiniz diyorum. 
Bütün Trabzon halkımızın bildiği üzere turizm yatırımlarımız genelde doğu bloğunda yer almış. Ayder Uzungöl Meryem Ana da yoğunlaştı. Trabzon’un batısında elzem olan turizm ihtiyacına yer verildi. Foleya tesisiyle ilk adım atılmıştır. Foleye ilçemiz henüz tam manasıyla keşfedilmemiş, doğal güzellikleriyle yaylalarıyla misafirperverliğiyle turizm destinasyonu olma yönünde önemli bir aday ve yer olduğuna inanıyorum. Bu tesisin yerinin de emeği geçen Veysel Kodalak meslektaşımız bu ihalenin çok değerli iş adamımız yöremizin değerli şahsiyeti Atilla Ataman’a verilmesinde katkısı olan eski Valimiz Abdil Celil Öz’ü anmadan geçemeyeceğim. Ben Orman Mühendisiyim Atilla bey Ziraat Mühendisidir kendimi doğaya saygı noktasında önemli bir noktada hissediyordum, gördüm ki atilla beyi doğaya bendenn daha saygılı bir şekilde doğayı işlediği için teşekkür ediyorum. 
Bu ülkenin sevenleri de olmuştur, inşaa etmek isteyenleri de olmuştur, ileri gitmesine her zaman taş koymak çomak sokmak isteyenler olmuştur ve halen de vardır. Ben TOnya Belediye Başkanı sıfatıyla ülkemizin bütün ilçelerine yatırımdan nasibini alamayan ilçelere değil helikopter pisti havalimanları yapılmasını temenni ederim. Bu ülkenin kalkınmasına siyasi çıkarlar uğruna engel olan insanları huzurlarınızda kınıyorum. Acaba şurada bir helikopter pisti olsa da o eleştiren insanlardan birisi ani rahatsızlık geçirse “hayır ben bu helikopter pistine binip gitmek istemiyorum” der mi? Ben dost ve kardeş ülke Sri Lanka ve ülkemiz Türkiye arasında ekonomik ve ticari ilşkiler adına davet edildiğim ve parçası olduğum için mutluyum, teşekkür ederim.