Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler Derneği (KOBİDER) Genel Başkanı Nurettin Özgenç, 16 yıl önce başlayan ve 10 yılı aşkın süredir çıkması dört gözle beklenen, deyim yerindeyse yılan hikayesine dönen  alışveriş merkezlerine ilişkin düzenlemeyi de içeren tasarı, nihayet TBMM Sanayi Komisyonu'nda kabul edildi.

Esnafın başlıca şikayet konularından en önemlisi olan alışveriş merkezleriyle ilgili düzenleme yapılacağı yıllardan beri söyleniyordu ama ne hikmetse 16 yıldan beri genel kurula sunulamamıştı. Evvela  Gümrük Birliği Süreciyle başlayan süreçte Ecevit hükümeti döneminde hazırlanan 'Alışveriş Merkezleri, Büyük Mağazalar ve Hipermarketler Yasa Tasarısı' 16 yıl sonra nihayet ‘Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun Tasarısı' adı altında TBMM Sanayi Komisyonu'nda kabul edildi.

'AVM YASASI' AVUTMA YASASI OLDU

Çünkü aradan geçen bu zaman içerisinde AVM yasası net olarak bilinmeyen nedenlerden dolayı bir türlü çıkmamıştır. Şehirlerin en merkezi yerlerine konuşlanmış AVM’lerle rekabet edemeyen esnaf mağdur olmuştur. Türkiye'nin en işlek yerlerinde bile dükkanını kapatmak zorunda kalan esnafa rahat nefes aldıracak düzenlemeler zamanında yapılmamıştır.

AVM YASASI İLE 'ONALTIDOKUZ' KULELERİ BENZERLİĞİ

AVM yasasının gecikmesi İstanbul'un siluetini bozan 'OnaltıDokuz' kulelerinin durumuna benzemektedir. Şöyle ki;  kamuoyunda 16.9 kuleleri olarak tanınan Zeytinburnu sahilindeki ' OnaltıDokuz' isimli gökdelenlerin  yapımında İstanbul’un binlerce yıllık tarihi ve kültürel birikimine karşı, göz yumulmuş, görmezden gelinmiş, rant uğruna korunmuştur. İş işten geçtikten sonra da şikayet üzerine yüksek katlarının tıraşlanması için yıkım kararı verilmesi gibidir. Şimdi ise bazı kesimlerin menfaatlerinden olsa gerek yapıyı korumalarından dolayı yıkım kararı uygulanamamaktadır.

Oysa AVM’lerin ilk çıkış noktası olan Amerika’da ve Avrupa’da AVM anlayışı günümüzde bizden oldukça farklı olarak gelişiyor. Sistem ve kural olmadan mantar gibi çoğalan alışveriş merkezleri ülke ekonomisine zarardır.

Modernleşiyoruz diye, çağdaşlaşıyoruz diye adeta her caddeye bir alış veriş merkezi açıldı. Hızla yayılan Alış veriş merkezleri (AVM) çılgınlığı ile sadece cadde ve sokak esnafı mağdur olmadı. Ayrıca tüketimin azdırılması mantar gibi her yerde açılan  AVM'ler sayesinde olduğu bilinen bir gerçektir.

YILLARDIR BEKLİYORDUK ÇIKSIN ARTIK

AVM yasası ile ilgili bizim de bir çift söyleyecek sözümüz var. Kamuoyunda " AVM Kanunu" olarak bilinen tasarının son aşamada olduğu, kurumların ve paydaşların temsil edildiği kuruluşların görüşlerinin alındığı gibi küçük esnafı AVM’lere karşı koruyacak bir yasa için bizimde bir çift söyleyecek sözümüz var. Bu hususta bizimde görüşlerimiz alınmalı. Esnafın resmi temsilcileri Oda ve onların bağlı olduğu Konfederasyon olabilir ancak esnafın kaderi sorunun çözümü zorunlu üye olduğu bu kuruluşlardan ibaret değil.  Kaldı ki tür bu kuruluşlar yarı resmi devlet organı oldukları için pek öyle etliye sütlüye karışamazlar. Ama ülkemizde KOBİDER gibi aktif olan ekonomi sivil toplum kuruluşları daha serbest konuşabilirler. Bu nedenle esnafın sorunlarını ve çözüm önerilerini  gönüllük esasına göre yapan biz KOBİDER gibi derneklerinde görüşleri alınmalı.

GECİKMİŞ ADALET ‘ADALET’ DEĞİLDİR!

AVM'LER PAZAR GÜNÜ KAPATILAMAYINCA ESNAFA AÇMA İZNİ VERİLİYOR!


Küçük esnafın korunması amacıyla meclise sunulan yasa teklifinde, büyük mağazaların pazar ve resmi tatillerde kapalı olması istendi. Ancak bu talep Komisyonda karşılık bulmadı. AVM'lerin ‘pazar günü ve resmi tatillerde kapalı olması yerine Esnaf ve sanatkar işletmelerinin çalışma saatlerinin belirlenmesinde, meslek kuruluşunca ilgili esnaf ve sanatkar odasının görüşü alınarak esnafa da pazar günleri açma izni verilmesi AVM lobisinin gücünü ve baskısını göstermektedir.