ENERJİ BAĞIMSIZLIĞI VE DALGA ENERJİSİ AVRASYA ÜNİVERSİTESİ’NDE MASAYA YATIRILDI


Avrasya Üniversitesi, Başkent Üniversitesi, TÜBİTAK, İstanbul Teknik Üniversitesi, Deniz Harp Okulu, Karadeniz Teknik Üniversitesi, Atatürk Üniversitesi, Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü ve Meteoroloji Bölge Müdürlüğü’nden akademisyen ve uzmanların katıldığı Çalıştaya Enerji Şirketlerinin yetkilileri de yoğun ilgi gösterdi.


Çalıştayın açılış konuşmasını Avrasya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kenan İnan Yaptı. İnan konuşmasında şu cümlelere yer verdi. ‘’ Enerji dediğimizde bir yandan rüzgar enerjisi, diğer taraftan güneş enerjisi, fosil yakıtlardan elde edilen enerjiler var. Birkaç gün önce televizyonlarda izledik.  Durum kulağa biraz garip gelmiş olsa da Çin’in Soochow Üniversitesi’ndeki araştırmacılar tarafından yağmur damlacıklarını kullanan panel başarıyla çalıştırıldı, yani güneş panelleri yağmurlu günlerde de elektrik üretmeye devam edebilecek. Gerçekten bu çok enteresan bir şey, ben aslında tarihçiyim, sizlerin alanlarına çok uzak biri olarak görünüyorum ama mesela Tarih Bölümünde Matematik dersi niye yok diye çok hayıflanan bir insanım. Matematikten ve Fizikten uzak olan insanlar ne yapabilir? Bence hiçbir şey yapamaz, bu hayatın bir gerçeği. Sizler enerjide yeni bir boyut yakalamak istiyorsunuz. Tabi ki sizin üzerinde çalışacağınız konu ilk defa ortaya atılmış bir konu değil. Yıllar önce bir belgesel seyrederken, atlas okyanusu kenarında Danimarka’nın ve Hollanda’nın hem bir yandan rüzgar enerjisinden faydalanması, diğer yandan da dalganın üzerine oturttukları platformlarla enerji üretip depoladıklarını görüyorduk. Keza yine atlas okyanusunda ki çok ciddi gelgitlerden faydalanılarak Fransızların yaptıkları gelgit santrallerinden elektrik üretmeleri gibi. Bizim denizlerimiz tabi bu kadar gelgite sahip değil ama mevzu ile amatörde olsa bir şekilde ilgileniyorum ve gerçekten bu Çalıştayın, Türkiye’nin bu kadar değişik alanlardan kamu ve özel sektör, Milli Güvenlik gibi alanlardan uzmanların toplanarak burada Üniversitemizin ev sahipliğinde yapılması bizi gerçekten heyecanlandırdı’’.

KESKİN; GELİN DENİZLERİMİZİ ENERJİ BAĞIMSIZLIĞIMIZ İÇİN KULLANALIM


Avrasya Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölüm Başkanı ve BAP Birimi Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Ferudun Keskin konuşmasında ‘’ Bap Koordinatörü olarak biz üniversitemizde öncelikli çalışma alanı olarak dalga enerjisi konusunu belirledik ve bunu çalışmalarımıza ekledik. Neden dalga enerjisi diye soracak olursak ben diyorum ki   Anayasamızın 43. Maddesinde şu şekilde bir cümle var sahil şeritlerinden yararlanma da öncelikle kamu yararı gözetilir. Bizde devletin ilgili kurumlarına diyoruz ki gelin kamu yararını gözetelim ve denizlerimizi enerji bağımsızlığımız için kullanalım. Peki neden birçok yenilenebilir enerji türü, ya da birçok çalışmalar varken neden dalga enerjisini bu kadar genç bir üniversite olarak öncelikli araştırma konusuna katıyorsunuz diye sorabilirsiniz. Dalga enerjisi alanında gelişmiş ülkeler ile aradaki fark birkaç yılda kapatılıp ilgili alanda Dünyada söz sahibi olunabilir. Özellikle bakın samimi konuşmak gerekirse otomotiv sektörü yada İngiltere’nin, Almanya’nın sanayi devrimi belki yüz yıllık belki iki yüz yıllık geçmişe sahip, belki bunu kapatmak zor ama dalga enerjisi özellikle son otuz yıldır var olan ve hatta son dört, beş yıldır da artık Avrupalı şirketlerin şehir şebekesine bağlandığını iddia ettiği bir yapı. Yani benim görüşüme göre şu an dünyada bu konuda çalışan herkes hemen hemen aynı safhada. Adımını yüksek atan öne geçecek ve biz genç dinamik bir üniversite olarak ülkemizin birikmiş bilgi birikimini ki onlar şimdi buradalar devlet kurumlarımız ve özel kuruluşlarımız hepsini bir araya toplayalım. Gelin birlikte bu genç üniversitenin dinamik ve hızlı karar alma mekanizmasını kullanarak ülkemize ulusal ve tamamen yerli, her parçasıyla yerli ve lider bir çalışma alanı oluşturalım. Başlığımı ARGE, ARGE , ARGE diye koyuyorum. Aramızda Yüksek İnşaat Mühendisi Ali Metin Çokan gibi ülkemizde bu alanda tek çalışması olan, denize bir apartman büyüklüğünde bir platformu indiren bir büyüğümüz var. Bu deneyimlerden neden yararlanmayalım. Bakın Atatürk Üniversitesi dahi burada, bana ya arkadaş Atatürk Üniversitesi dalga ile ne işi var diyen hocalar oldu. İyide jeneratör için denizin kenarında olman gerekmiyor ki. Hepimiz gelin bunu birlikte devlet kurumlarını da arkamıza alarak yapalım ve ülkemizi enerji bağımsızlığı konusunda en ileri seviyeye taşımaya çalışalım’’cümlelerine yer verdi.
Avrasya Üniversitesi Ömer Yıldız Yerleşkesinde gerçekleşen Çalıştayda üniversitenin Bilgisayar, Elektrik Elektronik ve Makine Mühendisliği Bölümü öğrencilerinin  ürettiği dalga enerjisi projeleri de yer aldı. Trabzon Valisi Yücel Yavuz beraberindeki yetkililerle birlikte projeleri teker teker inceledi ve öğrencilerden bilgi aldı. Trabzon Ted Koleji, Mektebim Koleji ve İlke Birey Temel Lisesi yetkilileri ve öğrencileri de Çalıştaya katılanlar arasındaydı.