“Bilim ve teknoloji her geçen gün gelişmektedir. Yaşanan depremler ve doğal afetler karşısında inşaat teknolojileri de bu gelişime ayak uydurmak zorunda kalmaktadır. Günümüzde, dünya üzerinde yaşanan depremlerin zamanını ve büyüklüğünü önceden tespit edebilecek bir teknoloji henüz yoktur. Bu sebepten dolayı dünyanın çeşitli üniversitelerindeki bilim insanları yapıları her büyüklükteki depreme karşı her an koruyabilecek yenilikçi teknolojiler üzerine sürekli çalışmaktadırlar. Bu konuda Türkiye’de de Avrasya Üniversitesi İnşaat Mühendisliği bölümünde AR-GE ve AR-GE sonrası deneysel çalışmalar hızla sürdürülmektedir.

Deprem sönümleme sistemleri üzerine geçmişte TÜBİTAK 1512 sermaye desteği ile AR-GE çalışmalarını yürütmüş olduğum ve hayata geçirilmiş olan çok yönlü mafsal sürtünme tipi sismik sönümleyici cihazların testlerinden başarılı sonuçlar elde edilmişti. Sönümleyici cihazların yapılar üzerindeki etkisinin araştırılması hususunda yeni AR-GE çalışmaları halen devam etmektedir.

Bir diğer deprem sönümleme sistemi olan taban izolatörleri konusunda da çalışmalar tüm hızıyla sürmektedir. Şahsen çalıştığım ve patent başvurusu yapılan başka bir sistemde Kayar hidrolik tabanlı izolatör sistemleridir. Türkiye ve dünyada yaşanacak olan olası yıkıcı depremlere karşı can ve mal güvenliğini sağlamada bu sistemin etkili ve alternatif bir sistem olacağını düşünmekteyim.

Bu projemi Avrasya Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Birimi’ne sundum, üniversitemizin desteği ile bu önemli konuda çalışmalarımızı hızlıca sürdüreceğiz. Bu konularda dünyanın sayılı üniversiteleri AR-GE çalışmaları yapıyor. Bizlerde o üniversitelerin arasına katılmış olacağız. Amacımız ülkemizde ve tüm dünyada depremlerin sebep olduğu can kayıplarını en düşük seviyelere indirecek yenilikçi teknolojik sistemlerin geliştirilmesine katkı sağlamaktır”