Ayasofya'nın, Trabzon şehrinin önemli bir tarihi değeri olduğunu belirten Örs, "Ayasofya, Trabzon'un simge bir tarihi mekanıdır. 800 yıla yakın varlığını sürdüren ve günümüze gelen ender bir tarihi yapıyı konuşuyoruz. Şehrimiz için tarihi ve turistik bir markadır. Yüzyıllar boyunca şehri ziyarete gelen turist ve araştırmacıların ilgi odağı olmuştur.  Her açıdan tarihi dokusuna uygun olarak korunması önem arz etmektedir." dedi. 

Tarihi ve doğasıyla ender yapılardan biri olan Ayasofya’nın betonlaştırılmasının yanlış olduğunu ifade eden Milletvekili Hüseyin Örs, açıklamasını şöyle sürdürdü: "Yüzyıllardır ayakta kalan bu gibi tarihi yapıların restorasyonu normaldir. Ancak yapılan restorasyon çalışmalarının tarihi mekanın doğal görüntüsüne uygun olarak yapılması ve dokusuna zarar verilmemesi gerekmektedir. Restorasyon adı altında Ayasofya’nın yemyeşil bahçesi, yeni yürüyüş yolları yapmak süretiyle betonlaştırılmaktadır. Ayasofya'nın tarihi ve turistik değeri taş ile örtülemez. Ayasofya'nın bahçesi betona teslim edilemez.

Daha önce kentsel dönüşüm ile Ayasofya'nın çevresi açılmış ve çok güzel bir peyzaj çalışması ile yeşillendirilmişti. Simdi ise bahçesine beton dökülüyor, kaldırımlar genişletilerek, abartılı yürüyüş yolları yapılıyor. Önceden kaldırım az, yeşil alan ise çoktu. Bu haliyle yıllarca çok kalabalık gruplar halinde milyonlarca ziyaretçi Ayasofya'yı ziyaret etti. Tarihi bir mekân geçmişten gelen özelliği ve tarihi dokusuyla geleceğe taşınmalıdır. Neyse o şekilde kalmalıdır." dedi.

Açıklamasında sivil toplum örgütlerinin bu restorasyon çalışmasına karşı olduğunu vurgulayan Örs "2013 yılında müzeden camiye dönüştürülen Ayasofya Camisi'nde devam eden restorasyon çalışmalarına Mimarlar Odası karşı çıkmış ve projenin iptali için dava açmıştı. Mahke projeyi iptal etmesine rağmen çalışmalar devam ettiriliyor ve kültürel dokuyla birlikte ağaçlar ve yeşil yok ediliyor. Peyzaj Mimarları Odası Trabzon Şubesi, tarihi yapının avlusunda yapılan uygulamanın yeşil kaybına neden olduğunu, yol genişliklerinin abartılı ve uygulama işlerinin yapı tarihine uygunsuz yapıldığını söylüyor. Turizm sivil toplum örgütlerinden de çalışmalara tepki var. Bu yanlıştan acilen dönülmeli, Ayasofya'daki çalışma bir an önce sonlandırılmalıdır." dedi.