Her yıl yerli yabancı binlerce turiste yerel, ulusal ve evrensel kültür mirasın eşsiz bir parçasını sunan Ayasofya, yapılan çalışmaların ardından camiye dönüştürüldü. I. Dünya Savaşı sırasında Trabzon’u işgal eden Rus ordusu tarafından depo ve askeri hastane olarak kullanılan Ayasofya, savaş sonrasında 1961 yılına dek cami olarak kullanıldı. Yapının freskleri 1957-62 yılları arasında Edinburgh Üniversitesi’nden Russell Trust tarafından temizlendikten sonra Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından restore edilerek 1964 yılında müze haline getirildi. TOKİ ve Trabzon Belediyesi işbirliği ile 800 yıllık bir tarihe sahip Ayasofya, yapılan çevre düzenlemesi ve alt yapı çalışmaları ile çevresini saran ve çirkin bir görüntüye neden olan gecekondulardan arındırdı. Ayasofya'nın görünürlüğünü engelleyen 44 gecekondu hak sahipleri ile varılan anlaşmalar neticesinde yıkıldı.

İKİNDİ NAMAZINDA İBADETE AÇILDI

Trabzon’un Fatih Mahallesi’nde bulunan ve yılda binlerce turisti ağırlayan Ayasofya, bugün ikindi namazında ibadete açıldı.
Ayasofya’ya Trabzon Müftülüğü tarafından Nurdoğdu Camii’nde imam olarak görev yapan Metin Aydın atandı. Aydın, bundan sonra Ayasofya'da namaz kıldıracak. Ayasofya’nın içinde bulunan motifler ise Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından perde ile kapatıldı. Perdeyle kapatılan ve bugün ibadete açılacak Ayasofya'ya minber ve mihrap yerleştirildi.

TURİSTLERİN GİRİŞİNE KAPATILMADI

Resmi açılışı yapılmayan Ayasofya Cami'nin ilk namazını kılan vatandaşlar çok mutlu olduklarını ve 52 yıl sonra tarihe düşecek ilk namazda yer almaktan mutluluk duyduklarını ifade etti. Vakıflar Bölge Müdürü Mazhar Yıldırımhan'da ikindi namazını kıldıktan sonra cami önünde bir açıklama yaparak, " Resmi açılış olmamasına rağmen bugün halkımız tarafından ilk namaz kılındı. Ayasofya Cami içinde biz turistlerimizin de gerek namaz esnasında gerek namaz vakitlerinin dışında ayakkabı ile girebilecekleri alanlar oluşturduk. Ayasofya turistlerin girişlerini kapatılmamıştır. Gerek turistlerin gerek merak eden bütün vatandaşlarımız eskiden olduğu gibi buraya gelip gezebilirler" dedi.

İlk namazda ilginç görüntülerde ortaya çıktı. Erkekler cami içinde ibadetlerini gerçekleştirirken kadınlara özel bir yer olmadığı için onlar cami dışında çimenin üzerinde namaza kıldılar. Namaz esnasında turistler cami içine girmekten çekindiler. Caminin resmi açılışının haftaya hükümet sözcüsü Bülent Arınç'ın katılacağı bir törenle yapılacağı öğrenildi.