Şavşat’ta Turistik Efkar Tepesi Tesisleri’ne giden cadde kenarında Askerlik Şubesi’ne 100 metre, Hükümet Konağı’na 500 metre, Jandarma Karakolu’na ve Polis Karakoluna 650 metre mesafede kışlık için arılarını yerleştiren vatandaşlar her akşam bölgeye gelen ayı ile başlarının dert olduğunu söylediler.
Ayının ağır kış şartlarına rağmen kış uykusuna yatmaması da vatandaşlar arasında ilginç bir gelişme olarak görülüyor. Ana cadde üzerinden geçerek arı kovanlarının yanına giden ayı şehrin değişik yerlerinde bulunan Hamza Çimen, Yalçın Karaarslan ve Fuat Tekin’e ait arı kovanlarını parçalayarak arıları ve içerisindeki petek ve balları yedi.
Her akşam mahallenin içine kadar gelen ayı mahalle sakinlerinin korkulu rüyası haline geldi. Artık gece başka komşulara gidemediklerini de belirten vatandaşlar “Şehir merkezinde işimiz olduğunda da gidemiyoruz veya gittiğimizde de araçla dönmek zorunda kalıyoruz” dediler.
Şavşat şehir merkezinde Mehmet Ural Caddesi ve Efkar Caddesi civarında yaşayan vatandaşlar bu ayı karşısındaki çaresizliğe adeta isyan ettiler. Arılarına büyük bir zarar verdiğini söyleyen arıcı Hamza Çimen “Bizler geçimizi arıcılıktan sağlıyoruz. Kış olunca bölge tamamen kar olduğundan arılarımızı da mahalleye getirerek baharı bekliyoruz. Ama yıllarca bu işle uğraşırım, bu bölgede yaşarım, hiç bu şekilde bir işe denk gelmedim. Dağda kırda bayırda ayılar olurdu ama şehrin içine kadar hem de her akşam gelen ayıyı da ilk defa görüyorum. Bizler ne yapacağımızı şaşırdık. Ayıyı vurunca ceza alıyoruz. Ama bu ayı yüzünden artık gözümüze uyku girmez oldu” diye konuştu.
Şavşat ilçe merkezinin ve bölgenin tamamen karla kaplı olmasına rağmen ayının kış uykusuna yatmadığına da şaşıran vatandaşlar “Bizim ayılarımızda kış uykusuna yatmaz oldu” dediler.