61SAAT HABER SERVİSİ

Trabzon’un Ortahisar İlçesi’nde hizmete başlayan Aynur Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi, engelli bireyleri ve ailelere psikolojik destek vererek engelli bireylerin bağımsız yaşam becerelerini kazanmaları için fırsat sağlıyor.

Kurucu müdür Adem Çelik önderliğinde kurulan merkezede zihinsel, bedensel, işitsel, yaygın gelişimsel bozukluk, dikkat eksikliği, hiperaktiflik, özel öğrenme güçlüğü ve davranış bozukları olan bireylere uzman eğitmenler ile birlikte eğitim programları hazırlanıyor.

Engelli bireylerin yakınlarının şikayet ettiği konulardan biri olan eğitim eksikliğine son verilmeye çalışlan merkezde bireysel eğitimden sosyal ortam takibine kadar birçok konuda eğitim veriliyor.

Otizm hastası olan bireylerde görülen yaygın gelişimsel bozukluğuna destek eğitimi verildiğini söyleyen Kurucu Müdür Adem Çelik, ‘Otizm, rett sendorumu, dezintegratif bozukluk, asperger sendromu, atiptik otizm gibi hasta bireyleri merkezimde güvenli ve sevgi dolu bir eğitim ortamında özel hazırlanmış programlarla ve uzman ekibimizin kontrolünde uyumlu ve kendine yetebilen bireyler olarak yetiştirmek için çalışıyoruz. Bu merkezimizde zihinsel engelli bireylerin bağımsız yaşam becerilerini kazanmalarını, öz bakım ve günlük yaşam becerelerine hakim olmalarını, psikomotor becerilerini geliştirmelerini, dil ve konuşma becerilerini geliştirmelerini, sözü ve yazılı anlatım becerelerini geliştirmelerini sağlıyor sosyal ve toplumsal uyum konusunda geliştirmelerine ön ayak oluyoruz’’ ifadelerini kullandı.

Özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde rehabilitasyonun amacına değinen Çelik, ‘’Çocuklarda görülen hareket bozukluklarını en aza indiriyor oluşabilecek kas-iskelet sistemi bozuklarını önlenemeye çalışıyoruz. Günlük yaşam aktivitelerinde bağımsızlık sağlamak için yardımcı araç, gereç ve cihazları belirmek ve bunların nasıl kullanılacağını öğretiyoruz. Burada en önemli bir konu da fizyoterapi ve rehabilitasyon programına erken dönemde başlanması. Erken tedavi SP’li çocukta anormal kas tonusunun düzenlenmesi ve normal motor gelişiminin sağlanmasını kolaylaştıracak’’ dedi.

Aynur Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkez’inde engelli bireylerden ziyade ailelere psikolojik danışmanlık ve rehberlik hizmetinin verildiğini anlatan Çelik, ‘’Burada engelli bireylerle yaşayan yakınlarda çok önemli. Öncelikle onları anlamaları gerekiyor. Onlar özel insanlar. Farklı şeyleri farklı şekilde isteyebilir ve yapabilirler. Bizde merkezimide engelli bireyler ile birlikte yakınlarına psikolojik destek vererek rehberlik ediyoruz. Bu sayede merkezimizde eğitim ve rehabilitasyon sonrası evinde birlikte yaşadığı engelli birey ile iletişim kolaylaşıyor ve iyileşme süresi hızlanıyor’’ ifadelerini kullandı.

11 bireysel eğitim odası, 6 grup eğitim odası ile birlikte fizik tedavi salonu ve spor salonu bulunan Aynur Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi’nde tedaviler için ek ücret alınmadığı devlet desteği tarafından eğitim programlarının ve rehabilitasyon hizmetlerin verildiği açıklandı.

Aynur Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi
Adres: 
Toklu Mah. Yavuzselim Bulvarı (Tanjant yolu) No.224 ORTAHİSAR / TRABZON
Tel: 0 462 300 50 60