Cazibe Merkezleri ve Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı kapsamında yatırımcılarımıza 28,5 milyon TL destek sunacak 12 projenin sözleşmesi, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank'ın katıldığı törenle imzalandı.

Törende açıklamalarda bulunan AK Parti Trabzon Milletvkili Bahar Ayvazoğlu açıkalamsında şu ifadelere yer verdi;

Sınırsız tüketim ve ihtiyaç arzularına sahip İnsanoğlunun bu arzularını sınırlı kaynaklar ile karşılama gereksiniminin bir sonucu olarak, bu kaynakların tasarruflu ve etkin kullanılması için teknoloji, yeryüzü atölyesinin usta eli olmuştur. 

Dayanağını, bilimsel bir zeminde  oluşturan bu ustalık marifeti ile, düşünülmeyenin düşünülmesi, son derece matahlaşan evrensel bir değeri de tedavüle sokmuştur. 
Üreticilerin veya sunucuların hedeflediği ürün veya hizmet, insanoğlunun her arzu ve ihtiyacını karşılayan bir değişim aracı olmayabilir.  Zira; Bu salonu dolduran ve birtakım bilgiler, yöntemler, araçlar  ile elinde bulundurduğu hammaddeyi işleyerek ona değer kazandıran siz kıymetli sanayici iş adamlarımız, geliştirilen her ürünü kullanıcısına sunmak yerine doğru ürünü doğru zamanda insanlığın hizmetine sunmak noktasında önemli bir görevi ifa ediyorsunuz.

Sanayinin veya sanayileşmenin gelişmesi, yeni keşiflere ihtiyaç sahibinin göz merceğine evrilmemiz ile mümkündür ve bu evrilişin öncülü  ülkemiz ekonomisinin, kalkınmasının ve refah seviyesinin artan ivmesine hizmetkar olunmasıdır. 

Dünya çapında otorite olarak kabul gören, refah seviyesi yüksek ülkelerin, bu mercekten bakarak özellikle endüstri 4.0 ile birlikte sanayi endüstrisinde iyi bir tırmanış yakaladıkları görülmektedir. 

Sayın Cumhurbaşkanımızın riyasetinde, sayın Bakanımızın yoğun gayretleri ve siz kıymetli sanayicilerimizin cesur girişimleri sonucu Türkiye artık yüksek teknolojik sanayii ürünleri üreten bir ülke konumuna erişmiştir. 

Şehrimiz ölçeğinde DOKA Genel Sekreterimizin değindiği gibi 62 milyon TL, Kalkınma Ajansımız marifetiyle, 53 milyon TL ise Tarım Kırsal Destekleme Kurumumuz marifetiyle toplam 115 milyon TL tutarındaki bir destekle Sanayicimizin yanında olduk. Olmaya da devam edeceğiz.

Konu Trabzon ve Trabzonlu olunca, Trabzon aşığı kıymetli bakanımızı evinde ağırlarken şehrimizde hayati öneme sahip birkaç hususta destek talep etmek ve bu taleplerin sözcülüğünü yapmak ne mutlu ki bana nasip olmuştur.

Hepimizin malumu; Türkiye Otomobil Girişim Grubu tarafından geçtiğimiz aylarda sadece ülkemizde yaşayan vatandaşlarımız değil, gurbetçilerimiz ve tüm Müslüman coğrafyalarda büyük heyecan ve mutluluk kaynağımız olan aynı anda tüm dünyada da büyük yankı uyandıran yerli otomobilimizin tanıtım törenini gerçekleştirdik. 

Bu işin mimarlarının başında gelen Kıymetli Bakanımız Sayın Mustafa VARANK Beyefendi bugün burada Trabzonumuza, Trabzonlu Sanayici İş Adamlarımıza yeni bir heyecan ve yeni bir umut olmak üzere aramızda bulunmaktadırlar.

Türkiye Otomobil Girişim Grubu marifetiyle üretilecek yerli otomobil için belirlenecek tedarikçilerin bölgemizden seçilmesi veya yerli otomobilin birkaç parçasının şehrimizde üretilmesi noktasında Trabzonlu Sanayici İş Adamlarımızın istekli olduklarını ve bu işin üstesinden rahatlıkla kalkabileceklerine inanıyor ve Sayın Bakanımızdan bu noktada sanayicilerimizin destek talep ettiklerini ilk ağızdan iletmek istiyorum.

Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından ilimizin Arsin ilçesinde bulunan bir alan "Trabzon Yatırım Adası Endüstri Bölgesi" ilan edilmiş ve Trabzon'un önünü açacak bu önemli proje ile şehrimizde orta ve yüksek teknolojik ürünler üretilmesinin önü açılmıştır. Bu sürece başından beri desteklerini hiç esirgemeyen ve aynı zamanda İlimiz Trabzon’u 2019 yılında Cazibe Merkezleri Destekleme Programına (CMDP) dâhil eden sayın bakanımıza sizlerin huzurunda bir kez daha teşekkür etmek istiyorum.

Yüksek teknolojiye dayalı endüstri bölgesi olacak Arsin Yatırım Adasının proje çalışmaları bu yıl nasipse tamamlanacaktır. Projenin 2021 yatırım programı kapsamına alınması ve İleri teknoloji üretimi için alt yapı olacak olan ve Trabzon Ticaret Odası tarafından yürütülen innovasyon merkezi için gerekli olan makine ekipman alımı için bakanlığımıza sunulan İPA projesine de Sayın Bakanımızdan destek arz ediyoruz.

Ayrıca; Trabzonumuzun yeniden 5. yatırım teşvik bölgesi statüsüne kavuşturulması noktasında da; Trabzonumuzun ticaret ve sanayi erbapları Sayın Bakanımızdan destek beklemektedirler.

Son olarak Trabzon Milletvekili olarak şahsıma ait bir talebi de sizinle paylaşmak istiyorum!!!  
Ülkemizin savunma sanayii ve güvenlik politikalarında attığı adımlar; hem bağımsız hem de müreffeh bir ülke olabilmemiz açısından kritik önem taşımaktadır. 

Bu şehrin evlatlarının kurduğu BAYKAR; Ülkemizi, Taarruzi İnsansız Hava Aracı (TİHA) sınıfında insansız hava aracına sahip dünyadaki 4 ülkeden biri yapan AKINCI TİHA’sı ile nereden nereye geldiğimizi açıkça göstermektedir.

Savunma sanayimizde yerli ve millilik oranı iktidarımız öncesinde %10 seviyelerindeyken bugün elhamdülillah %70’lerin üzerine çıkarılmış, kendilerini Dünya’nın jandarması gören ülkeler, Ülkemizi yok sayma, küçümseme politikalarını yeniden gözden geçirmek zorunda kalmıştır.

İşte tam bu noktada Şehrimize ve talebime tekrar dönecek olursak SİHA’ları ve TİHA’ları yapabilen bu şehrin evlatları bu şehirde fazlası ile var. Evinin altındaki atölyelerinde yeri geldiğinde kendi silahını yapan bizlere imkan verildiğinde yapabileceklerimizin farkındayız. Savunma Sanayisinin Lokomotif kuruluşlarının yöneticilerinin, sahiplerinin, hep bu toprakların çocuklarından olması asla tesadüf değildir.

Yüksek teknolojiye dayalı endüstri bölgesi olacak Arsin Yatırım Adasının; Savunma Sanayimiz marifetiyle üretilen silahların üretim üssü olmasının önünde bir engel görmüyorum. Savunma Sanayii alanında üretim yapan şirketlerin üretim tesislerinin Trabzon’a kazandırılması için siz kıymetli bakanımızdan şahsım hasseten destek talep ediyorum.

Elbette ki; üretimin ve üretilen ürünlerin dünyaya pazarlanması konusunun birbirinden bağımsız olduğunu düşünemeyiz. Hatırlarsak geçtiğimiz aylarda Çin'den hareket eden bir yük treni 5 Kasım'da Türkiye'ye ulaşmış, Marmaray üzerinden Avrupa'ya geçen ilk yük treni olmuştu. Bu hat, dünya ticaret ve ulaşım ağında önemli değişimlerin başlangıcı olacaktır. 2050 yılına kadar dünyadaki üretimin yarısından fazlasının Asya Beşlisi olarak bilinen ülkelerde yapılacağı, tüketimin de yarısından fazlasının Avrupa, Kuzey Afrika ve Kuzey Amerika'da oluşacağı biliniyor. Bu ticari bağlantıların en büyük kısmı bahsettiğimiz demiryolu hattı ile gerçekleşecektir. Ve bu hattın denizle en yakın buluşma noktası Erzincan üzerinden Trabzon Limanı veya Limanları olacaktır. Bu sayede şehrimiz dünya ticaretinden doğrudan pay almaya başlayacaktır." Ve yine bu sayede; Global Firmalar mutlaka üretim aşamalarının bir veya birkaç bölümünü veya tamamını Yüksek Teknolojik Ürün Üretilen Arsin yatırım adasında yapmak isteyeceklerdir. 
4000 yıllık tarihi boyunca ticaret kenti olarak bilinen Trabzon'un yeniden dünyanın önemli ticaret noktalarından biri hâline gelmesi gerçekleştirilemeyecek bir hayal değildir.
Tabi bu şehrin insanının refah düzeyini ve yaşam standartını yükseltecek ve en önemlisi istihdam sorununun çözümüne büyük katkıları olacak olan Arsin Yatırım Adasının önemi Erzincan-Trabzon Demiryolunun hayata geçirilmesi ile bir o kadar daha artacaktır. Sayın Bakanımızın Bakanlıkları uhdesinde olmamasına rağmen bu projeye de gerekli desteği ve katkıyı sunacaklarına dair şüphemiz yoktur. 

Trabzonlular olarak hemşehrimiz siz sayın bakanımızdan bu zamana kadar gördüğümüz gibi bundan sonra da desteklerinizi talep ediyor ve  bizden esirgemeyeceğinize canı gönülden inanıyoruz.