Trabzonspor’a olan bağlılığı ve sevgisini her fırsatta dile getiren Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın Bordo Mavili kulübün düzlüğe çıkması için hayata geçirdiği ekonomik kurtuluş hamlesi dün tamamlandı. Uzun bir süredir borçların pençesinde yaşamaya çalışan Trabzonspor, Berat Albayrak'ın Bankalar Birliği üzerinden gerçekleştirdiği yapılandırma ile yeni bir sayfa açtı.

Yaklaşık olarak 860 Milyon TL'yi bulan yapılandırmayla birlikte mevcut futbolcuların birikmiş borçları da dahil olmak üzere, tüm kulüplere, kişilere ve menajerlere olan ödemelerini yaptı. Bu borçlar yüzünden UEFA Lisansı, FFP ve TFF Lisans - Tescil gibi kritik önem taşıyan pek çok konuda çıkmaza giren Trabzonspor, yapılandırmayla birlikte futbol dünyasına olan 200 Milyon TL'lik acil ödemelerinin hepsini gerçekleştirdi. Trabzonspor’un futbol dünyasına 1 lira borcu kalmadı.

Yerel ve uluslararası pek çok kişi ve kurumla mahkemelik olan ve birçok alacaklının Mehmet Ali Yılmaz Tesisleri’nin kapısında beklediği Bordo Mavili kulüp Bakan Berat Albayrak'ın öncülüğünde tarihinde beyaz bir sayfa açtı. 

TRABZONSPOR’U ÖRNEK GÖSTERDİ

Geçtiğimiz yıl Aralık ayında Berat Albayrak'ın kulüp başkanlarıyla bir araya geldiği görüşmeyle birlikte Süper Lig’deki kulüplerin 14 Milyar TL'yi aşan banka borcu olduğu görülmüştü. Ülke ekonomisini de büyük zora sokan kulüpler, Berat Albayrak'ın, Bankalar Birliği üzerinden borçlarının yapılandırılması çalışmasına destek verdi. Koyu bir Trabzonspor sevdalısı olan Bakan Albayrak, tüm Süper Lig kulüplerine 2018 – 2019 sezonunda fırtına gibi esen Trabzonspor yönetimini örnek göstererek hem ekonomik hem de futbol takımı anlamında attığı adımların aynı şekilde uygulanmasını istedi! 

EN KRİTİK 200 MİLYONUK ÖDEME GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Bakan Albayrak, önceki dönemlerde yapılan fahiş transfer yanlışlarını bir kenara iterek hem ekonomisiyle hem de takıma kazandırdığı genç, yetenekli ve maliyeti düşük oyuncularıyla futbolcu maaş bütçesini 20 milyon Euro azaltan kulübün Trabzonspor olduğundan hareketle Bankalar Birliği üzerinden süreci hızlandırdı. Bankalar Birliği Trabzonspor’un mevcut banka borçları dahil futbol dünyasına olan borçlarını iki yıl ana para geri ödemesiz 5 yıl süreyle yapılandırdı. Trabzonspor bu sayede kritik önem taşıyan yaklaşık 200 milyon liraya yakın ödemeyi gerçekleştirdi. Bu ödemeyle birlikte UEFA Lisansı, Finansal Fair Play kuralları ve TFF Lisans - Tescil gibi hayati önem taşıyan bir çok sorun aşılmış oldu. 

YENİ BİR FEDERASYON

Bakan Albayrak’ın Türk futbolunun kurtuluşu adına uyguladığı başka bir hamlesi de Türkiye Futbol Federasyonu’na talimatları değiştirmesi oldu. Geçtiğimiz günlerde yayınlanan yeni talimatnameye göre TFF, kulüplere transfer yasağı ve kadro sınırlaması cezaları da verebilecek. Belirlenen harcama limitinin aşılması durumunda ihtar, puan silme. Kadro sınırlaması, transfer yasağı ve para cezası uygulanacak. İhtar, para ve puan silme cezalarının yanı sıra kulüpler belirlenen harcama limitine uymazsa transfer yasağı ve kadro sınırlandırmasıyla da karşılaşabilecek.

AHMET AĞAOĞLU: BAKANIMIZA TEŞEKKÜR EDİYORUZ

Trabzonspor Başkanı Ahmet Ağaoğlu ise sürecin her kademesini büyük bir özenle takip eden ve Trabzonspor’un kurtuluşu için yürekten çalışan Berat Albayrak'a sonsuz teşekkürlerini sundu. Ağaoğlu şunları söyledi: “Sayın Bakanımız Berat Albayrak, Trabzon ve Trabzonspor için çok önemli bir değerdir. O olmasaydı kesinlikle bu yapılandırmayı gerçekleştiremezdik. Trabzonspor’u büyük bir darboğazın ortasından çekip aldı. Düşünün önceki gün yani Cuma günü, futbol ailesine olan borçlarımız için ‘temiz kağıdı’ alarak UEFA’ya gönderdik. Bunun toplamı yaklaşık 200 milyon lira. Bu parayı hiçbir şekilde bulmamız mümkün değildi. Yapılandırmada ısrar eden, olması için bütün gücüyle mücadele eden ve bizi bu zor süreçlerden çıkaran Bakanımız Berat Albayrak’a camiam adına sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum”