Bakan Albayrak'ın konuşmasından notlar; 

* İnsan tabii hep şu örneği hatırlar baba olmadan babaların kıymeti anlaşılmaz gibi. Yine darbe ile ilişkilendirilen gecede evlatlarımla bu durumu yaşadım. Babaysanız güçlü olacaksınız, babaysanız her zaman dimdik ayakta olacaksınız. İnşallah layıkıyla yaşamış ve yaşatmışızdır. Böyle sıkıntılı süreci Cenabı Allah'ın yardımıyla atlattık.
"HİÇBİR ŞEKİLDE KARAMSARLIĞA DÜŞMEDİK"
 
* Açık bir darbe girişimiydi. Kaç telefon görüşmesi sonrası, resim kafamızda netleşince şüphe duymadık. Bu yapı, darbe girişimi hiçbir şekilde karamsarlığa düşmedik. Her ne kadar operasyon insanlara karşı çevrilen silahlar tanklar bombalar Meclis'imizin başına gelenler ancak hiçbir zaman umutsuzluğa kapılmadık.
* Bekliyorduk, ama bugün ama yarın. Bu terör örgütünün halka kalkışma yapacaklarını bekliyorduk. Bu yapı ne için hazırlandığının belki zirvesiydi. Sözde bir eğitim, toplumun gelişmesi motivasyonuna dayalı anlatılsa da hep bu sistematik düzen üzerine yürüdü.
* 90'larda sayıların artmasıyla birlikte öğrencilere şunu enjetkte eder, öğretmen yetiştirelim. Öğretmen olalım ki daha kaliteli nesiller yetiştirelim. 28 Şubat darbesi ve eğitim sisteminin düşmesi, meydanın boş kalması oldu. Bu zatın yurtdışına yerleşmesi ve sonucunda piyasadaki boşluğun mantar gibi artar ve bu öğretmenler bir siyasi amaçtı.
* Artık yeterli öğretmenle birlikte öğretmen altyapısı tamamlandıktan sonra bu dönem hukuk yazılacak, şu dönem işletme yazılacak. Birçok alanı kontrol edip sahip olduğu kaynağı ele geçirmek için kendi okulları dışında kalanları da ele geçirmek için dershaneler açarak ve özellikle onlara tahsis edilmiş abi ve ablalarla bu şekilde oluşturdular.

"ÖYLE BİR YAPI Kİ TESPİTİ ZOR, HER KILIĞA GİREN BİR YAPI"

* Türkiye'de muhafazakar kesime geniş bir yelpaze olarak baktığımızda bunların onlardan ayrıldığına katılıyorum. Genel bir anlayış içinde muhafazakar olan ve olmayan kesimin inançlarına saygı duyan bir profilde yetiştik. Tabii ki kula kulluk edilmeyeceği, Allah'tan başka kimseye secde edilmeyeceğini öğrendik biz.
* İmam Hatiplerin 600-700 bin öğrencisi varken 100 binlercesi erimiş gitmiş. Devletin sistemindeki medrese sisteminin tasfiye edilmesi, Cumhuriyet dönemi sonrası neler yaşandığıyla ilgili hep bahsedilir. Bu yapı insan kaynağını çok hızlı geliştirdi.

"DEHŞET BİR CANAVARA DÖNÜŞEN BİR YAPI"

* Devlette neden var bu hep var. Tespit çok zor. Her kılıfa kıyafete giren bir yapı. İçki içiyor, şunu yapıyor bunu yapıyor. Subaylarla denize girince standart değil daha açık bir deniz kıyafeti seçin diyen bir yapı. Dehşet bir canavara dönüşen bir yapı her geçen gün.
* Böyle bir sistem bu coğrafyada olan bir sistem değil. Böyle bir sistematik işleyiş yok, milli değil. Nerelerde var? Bu çok basit insan araştırırsa bulur diye düşünüyorum. Bir insan başka bir insanla iletişime geçince biz inancımız gereği inanırız. Sizin adınız Veyis inanırız.

"AMAÇLARI DOĞRULTUSUNDA FARKLI DARBELER YAPTILAR"

* Sizin içinizde kötülük var bunu işleme potansiyeliniz var. Bu suç unsuru ama karşınızda öyle bir yapı var ki. Ben öyle söylemedim orada değildim, şurada değildim.
* Bunu her yerde suistimal edip, her yerde kullandılar. Fiili darbeyi hayata geçirene kadar.

"VATAN SEVGİSİ İLE MANEVİ İKLİM OLUŞTU"

* Darbe kurgu diyenler akıl tutulması yaşıyor. Asker ve halk tarafında çatışma yaşanıyor. Ölümler oluyor, hangi yerde kimin öleceğiyle ilgili kurgu demek akıl tutulmasıdır.
* Böyle bir tiyatroyu uygulayıp bu topraklarda nesiller boyu vatan haini olarak adlandırılacak. Tüm torunlarına bir bardak su verilmeyecek. Buna inanmıyorum. Böyle bir soruya cevap verme tenezzülünde bulunmamak lazım.
* Kimin destekleyip desteklemediğini halkımız görüyor. Herkesin dünü, bugünü yarını iyi okumamız lazım. Herkes sineklerden bahsediyor. Ortada bir bataklık var. Teröre karşı bir hareket etmeden, barışı söylemde değil eylemde olması gerekir.
* 15 Temmuz'dan sonraki Türkiye öncekine göre çok daha birlik beraberlik için kucaklaşan, çok daha güçlü manevi iklime kavuşan Türkiye.
* Başörtülü, başı açık, çarşaflı tüm Türkiye yelpazesi, tüm Türkiye'de meydanlara inip özgürlüğüne, demokrasisine sahip çıktı. Vatan sevgisi ile manevi iklim oluştu. Millet vatanına sahip çıktı. 

"HİÇBİR DARBEDE MİLLETE BÖYLE BİR ZULÜM OLMADI"

* Burada önemli nokta dünki zirve. Tüm toplumun beklediği özlenen bir fotoğraf bu. Çok yakın bir şekilde takip edilecek. Konu vatansa gerisi teferrüattırın ete kemiğe bürünmüş hali. Geçmişteki darbe girişimlerinde bu kadar net zulüm yapıldığı dönem yoktur. 

* Meclis'in kafasına bombalar atılıyor. Kim vardı Meclis'te. CHP'li MHP'li AKP'li vekiller de vardı. Birliktelik mesajını eyleme geçirmesi gereken dönemden geçiyoruz. 

* Bu mesele artık, Türkiye'nin içinde olduğu mesele. Yurtiçi ve yurtdışında çok büyük etkileri olacak. Türkiye'nin bekasıyla ilgili yaşadığı sorunlar, her bir ülke kurum noktasında bakıyorum 79 milyonun takip ettiği bir süreci doğurdu. Siyaset birliktelik mesajını eyleme dönüştürmeli. Bu işin nasıl yürütüleceği ve bunun neticesi uzun yıllar test edilecektir.
* Bu artık 79 milyonun meselesidir, bu artık milli meseledir. Bu iş artık Türkiye'nin meselesidir. 50 yıllık Türkiye'nin macerası, 60 yıllık batıyla ilişkisi, Amerika'yla Avrupa'yla ilişkiler, tüm ilişkiler için geçerli.
* Biz bütün ortamlarda bunu görüyoruz vatandaşlar meydanlarda soruyor. Bu süreci ve bundan sonraki süreci ben şöyle diyorum batıda siyaset pragmatik bir iklim üzerinde yaşanır.

"HANGİ DELİLİ ARARSANIZ ARAYIN HEPSİ ORTADA"

* Bir ülke adına konuşmak benim görevim değil, Türkiye adına bugüne kadar benzer uygulamalara bakıyoruz. Bu bir tarafta onun dışında Türkiye'nin bu talebi gerçekleştirmesiyle ilgili hazırlığı yok denince bilgi bankasına bakınca 79 milyonun böyle düşündüğünü düşünüyorum; çıkacağıyla ilgili kimsenin şüphesi yok.
* Partilerin ortak tavır alması bu belliydi aslında. Kimsenin şüphesinin olmadığı sadece bu örgütün elinde olan, ruh sağlığını kaybetmiş yapının elinde olan dışında durum yok.
* Ezici çoğunluğun kesin hüküm verdiği durumla ilgili açıklamalar ortada. Nasıl bir delil mekanizması işleyecek ama biz işin prosedürünü yerine getireceğiz. Bundan sonrası onların bileceği iş.
AYRINTILAR GELİYOR...