61SAAT HABER SERVİSİ - Trabzon’da bu yıl 4.’sü düzenlenen İpekyolu İşadamları Zirvesi bugün saat 10:00’da başladı. Ramada Otel’de yapılan iş adamları zirvesine, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın yanı sıra Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu, AK Parti Trabzon Milletvekili Muhammet Balta, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, Çin Halk Cumhuriyeti Büyükelçisi Deng Li, Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı İsmail Gülle,  TTSO Başkanı Suat Hacısalioğlu, DKİB Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan ile çok sayıda yerli ve yabancı iş adamı katıldı. 

RAYLI SİSTEM İÇİN ÇALIŞMALAR YÜRÜYOR
Türkiye dahil yaklaşık 25 ülkenin iş adamları ve temsilcilerinin katılacağı zirvenin açılış konuşmasını TTSO Başkanı Suat Hacısalihoğlu, yaptı. Hacısalihoğlu, “Trabzon lojistik açısından bakınca, deniz yolu, hava yoluyla lojistik açıdan parametreleri tamamlamış bulunmakta. 
Raylı sistem için çalışmalar yürütülmekte.  Trabzon yatırım açısından bakılınca, alt yapı bakımından, işgücü bakımından gerekse hazır alt yapıya dönük ihtiyaç olan teknik düzeyi tamamlama açısından gerekli donanıma sahip şehirdir. Trabzon yatırımcılar açısından çok önemlidir. 

Ticari konuda yine şehrimizin alt yapısı buna fazlasıyla müsait. Ulaştırma açısından gerekli iletişim alt yapısı şehrimizde mevcut. Uluslararası ticaretin gelişmesi konusunda hazır bir ortamdır.  Bütün iş adamlarını şehrimize davet ediyoruz” dedi. 

TRABZON LİMANI 10 MİLYON YÜKLEME KAPASİTESİ.. 
TİM Başkanı Gülle ise,  “Trabzon limanı ortalama 10 milyon yükleme kapasitesi ile Avrasya’da dünyaya açılan en etkin kapılardan birisi olarak ortaya çıkmaktadır. 
21. YY ile birlikte Avrasya’nın en doğusu, en batısı da Çin’den Macaristan’a kadar uzanacak yeni ve köklü ticari iş birliğinin eşiğindeyiz. Geleceğin ticaret yollarını, geçmişte olduğu gibi bugün de coğrafya üzerinden tasarlıyoruz. 
Asya Pasifik ve Avrasya’nın yükseldiği bu altın çağa şimdiden hazırlıklı olmalı, Türkiye ve bölge ülkeleri olarak gerekli yatırımı yapmalıyız. 
Enerji boyutunda da İpekyolunun yükselişi, Türkiye’nin binlerce yıla dayanana üretim, ticaret lojistik merkezi olması özelliğini küresel ölçekte önceliklendirmektedir” dedi. 

İPEKYOLU, YENİ BİR REFAH DÖNEMİ YARATACAK
Çin Halk Cumhuriyeti Büyükelçisi Deng Li’de, “Bir kuşak bir yolun ortak inşaat süreci yeni bir refah dönemi yaratmaktadır. 
Bizim kendi kalkınma anlayışlarımızı dünya ile paylaştık. 
Çin kendisini dışarı açarak fırsatları kucaklayacak, ortak kazanç peşinde koşacak. 
Türkiye dahil güzergahtaki bütün ülkelerle, iş birliğinde dünya ülkeleri arasında ki iş birliğinde yeni adım atacak” diye konuştu. 
İş adamları zirvesinde son olarak ise Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak konuştu. Bakan Albayrak, “Türkiye olarak zor dönemi geride bıraktık. Geçen yıl Ağustos ayında başlayan kur ve finansal atakların etkilerini geride bıraktık. 
Daha sağlıklı ve güçlü büyümek için yeni yol haritamızı kamuoyuyla paylaştık. 
Geçen yılın ana vurgusu dengelenmenin önemi olmuştur. Bu konuda hedeflediğimizin ötesinde bir performansla 2019’u geride bırakıyoruz. 
Büyük bir kararlılık gösterdik, piyasalarda kısa vadede normalleşmeyi sağladık. Gerek kurdaki oynaklık, enflasyon  ve faiz oranlarında ki artışa bağlı olarak büyüme ve istihdam oranında önemli adımlar aldık.  
2019 yılını pozitif büyümeyle geride bırakacağız. 4. Çeyrek nasıl gelecek diye rakamlara baktığımızda Ekim ve Kasım’da ki gibi ivmeyle devam ederse son çeyrekte yüzde 4 – 5 seviyesinde büyümeyi, doğal büyüme noktasında inşallah göreceğiz. 

KARANLIK SENARYOLARI GERİDE BIRAKTIK
Olumsuz konuşmalarına alıştığımız Kredi Derecelendirme Kuruluşlarının Türkiye’nin bu performansına kayıtsız kalamayarak Kasım ayında Aralık ayında pozitif büyüme noktasında revizelerini gerçekleştirdiler. Doğru yoldayız. Güçlü adımlarla hedeflerimize emin adımlarla ilerliyoruz. 
Bütün bunların yanında en son olarak dünyaca ünlü bir düşünce kuruluşu Türkiye Ekonomisini revize ederken kolay kolay altında kalkılamayacak süreci geride bıraktığını ifade etti. 
Ekonomimizin üzerinde oluşturulmak istenen karanlık senaryoları geride bıraktık. Görece olarak çok daha kolay, daha uzun yolumuz var. Enflasyon, kur ve faizde sağladaığmızı bu kazanımları daha ileri noktaya taşıyacağız” dedi. 
Trabzon’da bugün başlayan İpekyolu İş Adamları Zirvesi 29 Kasım tarihine kadar devam edecek. Zirvede bir çok ülkeden iş adamı konuşma yapacak ayrıca görüşmelerde bulunalacak.