Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Trabzon'un Sürmene ilçesi Çamburnu mevkiinde çıkan orman yangının ardından Katar Emiri'nin bölgeye otel inşa edeceği iddialarına "Yanan ormanlık alanın başka maksatlı kullanılması söz konu değildir. 2003' ten bu yana 1 metre alan dahi işgal ettirilmemiştir. İşgal ettirildiğini söyleyen varsa hodri meydan diyorum" dedi.

Bakan Eroğlu, Orman ve Su İşleri Bakanlığında basın açıklaması yaptı. Trabzon'un Sürmene ilçesi Çamburnu mevkiinde çıkan orman yangını ile ilgili konuşan Bakan Veysel Eroğlu, "Piknik yapanların yaktığı ateş sonucunda çıkan bir yangındı ve biz anında müdahale ettik. Bu bir örtü yangınıydı. Yanan alandaki ağaçlar yeşerdi çok büyük bir sıkıntıya neden olmadı" ifadelerini kullandı. Bakan Eroğlu, yangının ardından, Katar Emri'nin Trabzon semalarındaki gezisinin bölgenin yatırım için ranta açılacağı, villalar, oteller inşa edileceği iddialarının kuyruklu bir yalan olduğunu söyledi.

Yanan ormanlık alanlarda hiçbir faaliyete müsaade edilmeyeceğinin altını çizen Bakan Eroğlu, "Yanan ormanlık alanın başka maksatlı kullanılması söz konu değildir. Çamburnu'nda orman köşkleri var. Orman köşkü ormana ait değil, doğal koruma milli parkların vatandaşın, turistlerin istifade etmesi, yemek yemeleri için yapılıyor. 2003' ten bu yana 1 metre alan dahi işgal ettirilmemiştir. İşgal ettirildiğini söyleyen varsa hodri meydan diyorum. Buyursunlar ispat etsinler. Son 15 yılda orman varlığımız 1,5 milyon hektar 15 milyon dekar arttı. Türkiye'de odun serveti artıyor. Odun serveti 1,2 milyar metreküpken şuanda 1,6 milyar küpe yükseldi. Yüzde 25 oranında orman servetimiz artmıştır" diye konuştu.

Ağaçlandırma çalışmalarının erozyonu önlediğini ifade eden Bakan Eroğlu, "Bizden önce 500 milyon ton toprak her yıl denize ve göllere akarken biz bunu 168 milyon tona yani 3'te 1'e indirdik. Sadece Türkiye değil komşu ülkelere de İsrail'den Rusya'ya kadar orman yangınları konusunda destek verdik" ifadelerini kaydetti.

"Bin 100 tonluk Türbeyi taşıyacak özel bir araç hazırladık"

Zeynel Bey Türbesi ile ilgili de bilgi veren Bakan Eroğlu, "Ilısu Barajı inşaatı hızla ilerliyor. Tarihi eserleri koruma konusunda büyük çalışma yaptık. Ilısu Barajının suları yükseldiği zaman su altında kalacaktı. Biz bunu kurtarmak için çalışma yaptık. Tarihi bir hadise ve dünyada bir ilk olan bin 100 ton ağırlığında türbeyi taşımak için dünyanın en iyi teknolojilerini kullandık. Taşıma işlemi 12 Mayıs'ta gerçekleştirilecektir. Bin 100 tonluk Türbeyi taşıyacak özel bir araç hazırladık" şeklinde konuştu.

Bakan Eroğlu, Ormancılık ve Su Şurası hakkında da, "56 karar aldık. 183 tane eylem yapılmasına karar verildi. 5-7 Mayıstaki şurada işletme körlüğü ile ilgili olarak tenkit, tavsiye, teklif 3T prensibini uygulamalarını tavsiye ediyoruz. Orman köylerinde vatandaşın kalkınması için ceviz, badem, kestane, dikiyoruz. 3 yıl bakımı bakanlığa ait geliri 49 yıl vatandaşa ait olmak üzere kura çekerek teslim ediyoruz. Meteorolojide ise 2003 yılında 32 otomatik meteoroloji ölçüm istasyonu varken şimdi bin 674 tane otomatik ölçüm istasyonu var. Türleri koruma konusunda 'Nuh'un Gemisi' adlı veri tabanı 1 milyon tane 'Nuh'un Gemisi' veri tabanı işlendi. İlk veriyi Eber Gölü'nde eber sarısı şeklinde endemik türde aldık. 3 bin 700 tane endemik tür vardır. Üniversitelerden mezun olan vatandaşlar kamu kurum kuruluşlarına yerleşiyor. Bakanlıkta ihtisas grupları, heyetleri oluşturduk. Bakanlıkta hangi konuda çalışacaksa çalışacağı grubu seçiyor. Bakanlık aynı zamanda bir araştırma, geliştirme merkezi olacak. Her vatandaşın kendi alanında bir ihtisas grubu seçerek kendisini geliştirmesi gerekiyor. Her yeni gelen eleman bir ihtisas sahasını seçerek o konuda araştırma yapması gerekiyor" dedi.

Devlet Su İşleri ile alakalı 6 bin 447 su tesisinin tamamlandığını kaydeden Bakan Eroğlu, "423 tane baraj, 491 tane hidroelektrik santral inşa ettik, bin 68 sulama tesisi kurduk, 177 tane içme suyu tesisi yaparak su olmayan yere su temin ettik, şu an 18 tane meteoroloji radarına sahibiz" açıklamasında bulundu. - ANKARA