Tarım Gıda ve Hayvancılık bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba’nın Karadeniz bölgesinde miras yolu ile küçülen ve verimi düşen fındık bahçeleri içen toplulaştırılıp devlet tarafından kiralanması önerisi Karadeniz’de çok yankı buldu.

Karadeniz Fındık Mamulleri ve İhracatçıları Birliği başkanı Edip Sevinç, Bakanın bu açıklamasını bazı şartların yerine getirilmesi halinde destek verilmesi gerektiğine belirtti..

Sevinç’in açıklaması şöyle: "Sayın Bakan Fakıbaba tarafından dile getirilen husus son derece önemlidir. Kamuoyu tarafından ciddiyetle değerlendirilmesi gerekliliğine inanıyorum.
Bilindiği gibi fındık bahçelerinin miras yolu ile bölünmüş olması nedeniyle küçülmesi verimli bir tarım imkanının ortadan kaldırmış durumdadır. Ayrıca bahçe sahiplerinin çok önemli bir bölümünün başka kentlerde yaşıyor olması da bir başka olumsuzluktur.
Halbuki verim düşüklüğünden kaynaklanan maliyet yüksekliği üretici açısından özellikle Doğu Karadeniz de en ciddi problemdir.
Türk fındığının problemlerinin çözümü ve üretici memnuniyeti için;
- Üretimin arttırılması yanında,
- Verimliliğin arttırılarak maliyetin düşürülmesi,
- Bağlantılı olarak dünya ve iç tüketimin tabiki Türk fındığı kaynaklı olarak arttırılabilmesi,
- Alternatif üretici ülkelerdeki dikim alanlarının genişlemesinin durdurulması, hatta geriletilmesi, mutlaka gerçekleştirilmelidir.
Bunun için çeşitli yasal yolların açılarak özel sektöre arazi kiralama yöntemi ile modern fındık tarımı yapabilme imkanı tanınmalıdır.
Bütün bu işler devletin yasa koyuculuğu ve hukuki denetimi altında olmalıdır. Zaten başka türlüsü düşünülemez."

ÖNERİYİ KİMSE SAPTIRMASIN

Spekülasyon yaparak kimse konuyu saptırmamalı... Türkiye bir hukuk devletidir. Kabile devleti değil. Hiç kimse üreticiyi ve arazi sahibini istemediği veya kendince karlı bulmadığı bir işe rızası dışında mecbur edemez. Arazilerin nasıl birleştirileceği, arazi sahibi ne hangi oranın önerileceği, sağlanacak verim ve üretim artışının nasıl paylaşılabileceği karşılıklı anlaşmalar dışında elbette yasa ve yönetmelikler altında yapılacaktır/ yapılmalıdır.
Değişimden ve yenilikten korkmayalım. Yeni fikirleri doğar doğmaz boğmak yerine aklın, ekonominin ve bilimin ışığında medeni olarak tartışalım. Bu sistem bugün zaten var olan "yarıcılık uygulaması" nın üretici lehine yasalarla teminat altına alınacak bir başka şeklidir sadece.
Aksi halde fındık tarımının zor ve verimsiz olduğu Doğu Karadeniz'de bu gidişle üretim hızla düşecektir. En çok zararı da üretici görecektir. Sayın Bakan Ahmet Eşref Fakıbaba bu düşüncelerini cesaretle daha da açmalı ve sektör tarafından tartışılmasına hepimiz yardımcı olmalıyız. "Devlet versin. Başka yol bilmeyiz" anlayışını artık terk etmeliyiz. "Çok üretelim, hep birlikte çok satalım ve çok kazanalım" sektörün tüm paydaşlarının ortak sloganı olmalıdır.