61SAAT HABER SERVİSİ

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Trabzon Uzungöl'de yaptığı açıklamalarda şu ifadelere yer verdi;

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanım, değerli basın mensuplarımız, bugün ülkemizin geneline ilişkin iklim değişikliğiyle ilgili mücadele çercevesinde 7 bölgemizde çalışma yaptığımızı ve Karadeniz'e ilişkin eylemlerimizi sizler aracılığıyla kamuoyuyla paylaştık. İnşallah önümüzdeki süreçte de hızlı bir şekilde iklim değişikliklerinin etkilerini en az indirecek şekilde Karadeniz bölgemizdeki 6 ilimizden başlamak üzere hem dere güzergahları üzerindeki yapıların hem de vatadaşımızın can ve mal güvenliğini taşıdığı heyelan riski taşıyan alanlardaki yapıların taşınması ve yerel yönetimlerde birlikte de iklim değişikliğinin etkilerini en aza indirecek gerekli altyapı çalışmalarını yapacağımızı ifade ettik. Trabzon’umuzun Türkiye’mizin medarı iftiharı Uzungöl’deyiz. 1650 hektar 1983 yılında milli park ilan edilmiş 30 bin hektara varan, özel çevre koruma bölgesi ilan edilmiş önemli bir yerimiz. 
Yılda 2-3 milyon turist ziyaretçisi olan geldiğinde herkesin doğasına hayran kaldığı cennetimiz.  

Ayder de olduğu gibi Uzungöl’de de Osmanlı’dan bu yana kalan vatandaşlarımızın olduğu o günden bu güne yapılaşmanın olduğu kaçak yapılaşmanın olduğu süreci izliyoruz.   Ayder’imize ilişkin bir süreci başlatıyoruz, Uzungöl’de incelemeleri yaptık aynı Ayder’de olduğu gibi vatandaşlarımızla birlikte dönüşümüz gerçekleştireceğiz.   İmar barışına uygun olmayan 118 yapı var. Süreç içerisinde yıkımını gerçekleştireceğiz. Uzungöl’de uluslarası anlamda da bir çalışma başlatıyoruz.  

Bunu Büyükşehir Belediyemizle birlikte yine Çaykara belediyemizle birlikte yapacağız.   Sezon bitimine müteakip uygulamaya geçmek istiyoruz. Kaçak yapılan yıkımını gerçekleştireceğiz akabinde Uzungöl’ün içinde trafik problemini halledecek bir otoparkı bir den fazla otoparkı kazandıracağız.  

Girişinde ve çıkışında 2 otopark öngörüyoruz. Büyükşehir belediyemiz, ilçe belediyemize ve bakanlık olarak her türlü desteği vermiş olacağız.   81 ilimizde millet bahçesi yapıyoruz burasıda en önemli bahçemizden birisi olacak.  

Etrafındaki yürüme yollarını iyileştireceğiz güzelleştireceğiz. İmar planına uygun olmayan yapılan var. Koruma amaçlı imar planı hazırlayıp süreci yönetmiş olacağız. Uygun olmayan yapılan yıkımını gerçekleştireceğiz. Vatandaşımızı mağdur etmeyecek şekilde kira yardımı vereceğiz bir projeyi Uzungöl’de yapacağız taşınma sürecini de ilçe belediyemiz ve büyükşehir belediyemizle yapacağız. Kısa sürede özlenen atalarımızın emanet bıraktığı alan koruyarak gelecek nesillere aktarmayı planlıyoruz." ifadelerini kullandı.