Çevre ve Şehircilik eski Bakanı ve AK Parti Trabzon Milletvekili Erdoğan Bayraktar'ın istifasının ardından Trabzon adeta pas geçilmeye başlandı.

Geçtiğimiz yıllarda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı çerçevesinde  yapılan organizasyonlar Bayraktar'ın istifasının ardından başka Karadeniz şehirlerinde düzenlenmeye başlandı.

Karadeniz'in başkenti olarak kabul edilen Trabzon'u pas geçen yetkililer Uluslararası Karadeniz günü kardeş şehir organizasyonunu Rize'de kutlayacak.

Her yıl kutlanan “Uluslararası Karadeniz Günü” 31 Ekim-1 Kasım tarihleri arasında Rize’de gerçekleşecek. Ulusal düzeyde kutlamalar çerçevesinde gerçekleştirilen “31 Ekim Karadeniz Günü Çevresel Etkinlikleri ve Kamunun Bilinçlendirilmesi” organizasyonun açılışını Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Mustafa Öztürk yapacak.

Karadeniz’de karadan, gemilerden ve atmosferden kaynaklanan kirliliğin önlenmesi amacıyla, 21 Nisan 1992 tarihinde Karadeniz’in Kirliliğe Karşı Korunması (Bükreş) Sözleşmesi, Türkiye’nin de aralarında bulunduğu Karadeniz’e kıyısı olan altı ülkenin temsilcileri (Bulgaristan, Gürcistan, Romanya, Rusya, Ukrayna, Türkiye) tarafından imzalandı.

Bu Sözleşme altında, Karadeniz’in Kirliliğe Karşı Korunması ve İyileştirilmesi Stratejik Eylem Planı 31 Ekim 1996 tarihinde imzalanmış olup, 1996 yılında İstanbul’da düzenlenmiş olan Taraf Ülkeler Toplantısı’nda, 31 Ekim tarihi “Uluslararası Karadeniz Günü” olarak ilan edildi.

Bu kapsamda her yıl 31 Ekim tarihi “Uluslararası Karadeniz Günü” olarak taraf ülkelerin temsilcilerinin bir araya gelmesi ile kutlanıyor. Ayrıca taraf ülkelerde çeşitli yerel etkinlikler düzenlenerek Karadeniz’in korunması ile ilgili yapılan çalışmalar paylaşılıyor ve konu ile ilgili farkındalığın arttırılması amaçlanıyor.

Rize’de gerçekleşecek etkinliğe Çevre ve Şehircilik Bakanlığı temsilcileri, Kurum ve kuruluşlar, İl Müdürlükleri ve Belediyeler, Sivil Toplum Kuruluşları ve Üniversiteler katılım sağlayacak.