61SAAT HABER SERVİSİ

260 hektar alanın zarar gördüğünü ifade eden Bakan Pakdemirli, Trabzon’da 55, bölge illerde ise 20 adet kayda değer yangın çıktığını toplamda ise rakamın 75 olduğunu açıkladı. Bakan Pakdemirli, yangınların insan faktörüyle çıktığını ifade etti.

Bakan Pakdemirli, özetle şu ifadeleri kullandı: “

Şükürler olsun can kaybımız yok. Bu yangınların çedi örtü yangınları. Hemen yangının çıkmasının akabinde başta valimizin koordinasyonlarında devletimizin tüm kurumları konuyla ilgili gerekli tedbirleri aldılar. Bende ilk saatlerinden itibaren yangını takip ettim. Bölgeye orman teşkilatımızda en güvendiğimiz, yangında en tecrübeli ekibi başta Genel Müdürümüz olmak üzere sahaya sevk ettik. Hala 190 araç, 650 personelle yangına müdahale devam etmekte. Nemin yüzde 3’lere düşmesi rüzgarın 170 km’lere kadar çıkması bu yangının şu saate kadar tam anlamıyla söndürülememesi ile alakalı en önemli etkenlerden bir tanesidir. 

Ankara’dan buraya Karayoluyla seyahat ettim. Tabiki öncelik can. Bir adet ağacın yanmaması son derce önemli ama diğer taraftan öncelik can. Öncelik yerleşim alanlarına ve eski yerleşim alanlarına verildi. Yanan dağ evleri var. Bunların bir kısmı yazın sadece kullanılan kulübe kapsamında. Her hangi bir can kaybı yok. 55 yangınımız çıkmıştı.

Ama bunun haricinde diğer illerde kayda değer 20 yangı daha vardı. toplam 75 yangın diyebiliriz. 38 tanesi, söndü. 17 yangın hala devam ediyor. Ancak bu 15 yangının kontrol altında. Yani 2 tane yangınımız halen tam anlamıyla kontrol altına alınamamış. 15 yangında soğutma ve söndürme çalışmaları devam ediyor. Kontrol altına alınmamış yangınlardan 1 tanesi önemli.

Dernekpazarı ön plana çıkıyor. Arazinin sarp olması çalışma koşullarını bizim için güç kılıyor. Dernekpazarı’nda özellikle yerleşim yerleri açısından ortada risk kalmadı. Araklı yangınını sıkıntılı olarak değerlendirmiyoruz. Toplamda 260 hektar alan zarar gördü. Bunun 10 hektarı fındık bahçesi, 2,5 hektarı da gerçekten fındık ağaçları zarar görmüş vaziyette. 10 hektarın hepsinde önemli bir zarar yok.

Trabzon’un yangın istatistiklerine bakıldığında Kasım aylarında oluyor. Özellikle bu konuda dikkatli olmak lazım. Vatandaşların çalı çırpıları, temizlik yaparken rüzgarın bol olduğu günlerde özellikle bu temizlikleri yapmamaları gerektiğini hatırlatalım. Bunun sebebi nedir? İnsan müdahalesi olmadan çıkamaz. Burada insan faktörü ön plana çıkıyor. Kasıt ve ihmal konularını araştıracak olan kolluk kuvvetleri.

Kolluk kuvvetleri gerekli çalışmaları yapıyor. Bizler için öncelik bu yangınların söndürülmesi ve yaraların sarılması. Şu ana kadar kolluk kuvvetleri bir yandan yangın sürerken, 7 kişiyi de çalı çırpı, ateş yakmaktan adli süreç başlatıyor. Önümüzdeki saatlerde meteorolojik şartların iyileşmesini bekliyoruz. Rüzgarın düşmesiyle çalışma koşulları Yarından itibaren yağış bekliyoruz. Yarına bırakmadan yangınları en kısa sürede söndürmekte kararlıyız”