61SAAT HABER SERVİSİ

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu'nun katılımıyla Trabzon Ramada Otel’de gerçekleştirilen Trabzon Turizm Stratejisi ve Eylem Planı toplantısınde önemli konular masaya yatırıldı. 
Toplantıya Trabzon Valisi Abdil Celil Öz, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Traszon Milletvekilleri Salih Cora, Muhammet Balta, Ayşe Sula Köseoğlu, Adnan Günnar, KTÜ Rektörü Süleyman Baykal,TTSO Başkanı Suat Hacısalihoğlu ile çok sayıda turizmci ve STK başkanı ile il müdürü katıldı. 

Toplantının açılış konuşmasını yapan Trabzon Valisi Abdil Celil Öz, ‘Biz bugünkü toplantıda ve bundan sonraki çalışmada, turizm sektöründeki strateji öve eylem planlarımızı 3 başlıkta topluyoruz. 

1-Turizm alt yapısının geliştirilmesi ve kapasitesinin geliştirilmesi, 
2-Turizmde farkındalığın arttırılması, nitelikli iş gücünün geliştirilmesi konusu. 
3-Tanıtım Tanıtım ve işbirliğine yönelik faaliyetler.

Bu başlıklar altında, çok sayıda alt başlık ile birçok eylem planı hazırladık. Tüm bu planlamalarımızı icraata geçirmek üzere buradaki birlikteliğimiz çok önemli’ ifadelerini kullandı. 
Vali Öz’ün konuşmasının ardından Trabzon İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından hazırlanan bilgilendirme sunumu gerçekleştirildi. 

Toplantıda söz alan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu Karadeniz bölgesi ve özelikle de Trabzon için önümüzdeki günlerde çok önemli avantajların gelişmelerin yaşanacağını müjdesini verdi. 


TRABZON’A TURİZMDE TAM TEŞVİK Mİ GELİYOR 

Soylu konuşmasını şöyle sürdürdü, ‘. Özellikle belirtmek isterim ki geçtiğimiz sezon Trabzon’da turizm açısından- gelirleri açısından verimli bir sene oldu. Ancak hepimizin gördüğü ve hissettiği turizm konusunda atmamız gereken adımların varlığıdır. 
Biz bölgesel sorumluluğumuz, hem geleneğimizin göreneğimizin bize öğrettikleri, hem buradan elde edecekleri gelir ile şehrimizin gelişip kalkınması, hem de bütün bunlarla birlikte bu iklim ve koordinasyonu iyi yöneterek, şehrin kendi tarih ve kimliğiyle buluşabilmesini sağlamak amacıyla önümüzde yönetebileceğimiz bir zaman  dilimi bulunabilmektedir. 
Şu bir gerçek ki ehemniyet verirsek karşılığını görürüz, eğer vermezsek elimizdeki fırsatı kaçırmış oluruz. 
Şehirlerin ayaklarına bu fırsatlar çok gelmez. Trabzon gerek tarihi açısından, gerek doğal güzellikleri, gerek coğrafyası açısından şu anda çok önemli bir turizm fırsatı ile karşı karşıyadır. 
Ama bir karar noktasındayız, ya kendi başına büyüyen ve nasıl gittiğini tam anlamıyla koordine edemediğimiz bir turizm potansiyeli ile karşı karşıya kalacağız- ye de bunun önemli bir bölümünü yöneteceğiz. 
Bu kararı şehir verecek, bu karara sahipte çıkabilir, bu kararı kabul etmeyip reddedebilir de. 
Eğer herkes burada kendine ait bir  his yakalayabilirsek bu olur. Tabelalarımızdan havalimanında turistin geldiği ana kadar, eğitimimizle birlikte gelen turisti en yüksek standartta karşılamak adına, yayla yollarından fiber optik kablolalara kadar, yaylalardaki evlerin imarına, yöresel mimarın korunup geliştirilmesinden, mevcut yapılanmanın gelişip korunmasına kadar, bu şehrin esnafından, memuruna kadar. Hepimiz bir karar vereceğiz. 



Bugün daha önce Bursa’nın, Yalova’nın, Sapanca’nın karşı karşıya kaldığı körfez turizme karşı çıkabilme kararını da önümüzdeki süreçte karar vereceğiz. 
Biz her nokta da ayrı bir sorumluluk taşıyoruz. Bir çocuk gibi bunu turizmi büyütmeliyiz. Önümüzdeki sezona hazırlık konusunda neler yapacağımızı, neler yapmamız gerektiğini bir şekilde ortaya koymalıyız. Özellikle körfezde, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri olmak üzere 2016-2019 arası yükselen trend olduğunu söylemek istiyorum. Gelişen tablolar böyle bir perspektifi bize müjdeliyor. 
Evet Trabzon turizmi bugün görmedi fakat bugün bir yoğunluk var. Bu yoğunluk için şehrin tüm dinamiklerinin bu konuda el birliği ile hareket etmesi gerekmektedir. Or-Gi ve Rize Havalimanları bizim destinasyonlarımızı geliştiriyor. Oteller, kongre merkezleri, turizm merkezleri, atacağımız adımın önemini ve geleceği bize gösteriyor. 

Bu şehir bu nesile emanet, hepimiz bu şehrin yönetenleri, paydaşlarıyız, hepimiz sorumluyuz, kusurlu arayamayız. Bu masanın etrafında olanlar bu sorumluluktan kaçamaz. 

ÖNEMLİ ADIMLAR ATILACAK ÖZELLİKLE TRABZON İÇİN 
Önümüzdeki günlerde Karadeniz özellikle Trabzon merkezli çok önemli adımlar göreceksiniz. Bir devlet ve hükümet kararı olarak. Biz buna yetişmek zorundayız,. Biz buna iyi adım atmak zorundayız. Bu hepimizin sorumluluğudur. Her bir markamızı güçlendirmek adına bunları yapmakla mükellefiz. Şu çok nettir bu toplantıdan sonra yapacağım ilk toplantı icraa toplantısıdır. Yerel yönetimler, kaymakamlar, esnaflar, TTSO, KTÜ neler yapacak. Her birimin ayrı ayrı koordine ettiği, turizm derneklerimiz, otellerimiz, biz bunlardan neler bekliyoruz. Bunu ortaya koyarsak birlikte hareket edersek kaplumbağa hızında olsa da, ortak konularda birlikte hareket edelim en en azından ne yapacağımızı bilelim.