61SAAT HABER SERVİSİ- Samet Emirzeoğlu

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Trabzon’a geldi. 

Gün boyu bir dizi ziyaret yapacak olan Varank, bir otelde Cazibe Merkezleri Destekleme Programı imza töreni ve iş adamları buluşmasına katıldı. 

Programa, Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu, AK Parti Trabzon Milletvekilleri Bahar Ayvazoğlu, Muhammet Balta, Salih Cora, Adnan Günnar, İYİ Parti Milletvekili Hüseyin Örs, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Suat Hacısalihoğlu, Trabzon Baro Başkanı Sibel Suiçmez, Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Onur Adıyaman, AK Parti İl Başkanı Haydar Revi ile diğer ilgililer de katıldı.

BÖLGE ADINA ÖNEMLİ BİR GÜN
Burada açıklamalarda bulunan TTSO Başkanı Suat Hacısalihoğlu, “Bugün gerçekten bölge adına önemli bir gün. Bildiğiniz gibi 10. kalkınma planı. bölgelerin kalkınması. Bölgelerdeki metropol şehirlerin altyapılarının değiştirilmesi konusunda alınan bir karardır. Bir türlü bölgemize gelmemişti. Bakanımız daha önceki gelişinde bunu hayata geçirdi. Projelerin uygulanmasında hızlı adımlar atılmasını gördük. Geleceğimize dönük cazibe merkezlerinin gelişmesi burada 10 tane projeye verilen bir para değil. Göç alan şehirlerin altyapılarının düzenlenerek ekonomiye katkısı” dedi.

BÜTÇELERİ 12 MİLYON LİRA
Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, “Bugün sanayi be teknoloji bakanlığının iki önemli programları kapsamında desteklenmeye hak kazanmış bazı projelerin imza vesilesi ile bir araya geldik. Bu projelerin şehrimize ve ülkemize hayırlı olmasını temenni ediyorum. Trabzon ilk kez bu programa dahil oldu. 13 olan bu sayı Trabzon ile birlikte 14. il oldu. Sayın bakanımız Varank’a şehrimiz adına teşekkürlerimi iletiyorum. Bu program kapsamında 5 proje başarılı bulundu. Toplam bütçeleri yaklaşık 12 milyon lira civarında. 2 tanesi de büyükşehir belediye başkanlığı tarafından hazırlanan ve kabul gören projelerdir. İlimizde kuyumculuk tasarım merkezi oluşturmamız halinde özellikle İstanbul’a bağımlı olmaktan kurtulacağımızı ve özel tasarımlarla çok mesafe kat edeceğimizi düşünüyoruz. Bu projenin toplam maliyeti 2.3 milyon lira. 2 milyon lirası bakanlık tarafından karşılanıyor” diye konuştu.

SANAYİ SİTELERİ TAŞINIYOR
Zorluoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Sanayi sitelerinin taşınması ve dönüştürülmesi. Değirmendere’de sanayi alanlarımızı ilgilendiriyor. Şehrin içnide kalmış durumda. Burada bir çalışma başlattık. Komisyon kurduk ve çalışmalarını sürdürüyor. Nereye ve nasıl taşınabileceği gibi hususlar fizibilite ve projelendirmenin sonucunda net bir şekilde tespit edilmiş olacak. Şehrin ışında daha konforlu hizmet verebilece şekilde taşınacaklar.”

YERLİ OTOMOBİL TEDARİKÇİLERİ BÖLGEMİZDEN SEÇİLSİN
Ak Parti Trabzon Milletvekili Bahar Ayvazoğlu, “Trabzon’da toplam 115 milyon TL ile sanayicelerimizin yanında olduk olmaya devam edeceğiz. Konu Trabzon olunca Trabzonlu bakanımızı evinde ağırlayınca destek talep etmek ve sözcülüğünü yapmak bize nasip oldu. Yerli otomobil herkeste heyecan yarattı. Bu işin başında gelen bakanımız Varank beyfendi aramızda bulunmaktadır. Yerli otomobil için belirlenecek tedarikçilerin bölgemizden seçilmesi veya bazı parçalarının şehrimizde üretilmesi konusunda sayın bakanımızdan sanayicilerimizin isteklerini iletmek istiyorum” şeklinde konuştu. 

ŞEHRİMİZE KATKI SAĞLAYACAK PROJELERİN ARKASINDAYIZ
İYİ Parti Trabzon Milletvekili Hüseyin Örs, “Bu güzel anlamlı günde Trabzon’da olmaktan sevinçliyim. Şehrimize katkı sağlayacak her hareketin destekçisiyim. Ben inanıyorum ki bugün imzasını atacağımız bu projeler Trabzon’a ve bölgeye çok önemli katkılar sağlayacak. Biz iyiye iyi demeyi de eksikleri de dile getirmeyi kendime prensip edinmişimdir. Projeye katkı koyan tüm arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Genç ve dinamik bir bakanımız var. Hepimizin ortak amacı ülkemize hizmet etmektir diyorum” dedi.

TRABZON’U İLERİYE TAŞIYACAĞIZ
Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu, “Projelerimiz ülkemiz ve milletimiz için hayırlı olsun. Cazibe Merkezleri Destekleme programı ülkemiz geneline bakıldığında nispeten geri kalmış göç veren şehirlerin katma değeri yüksek üretim teknoloji ve istihdam yenilikçi kapasitelerini artırmaya yönelik programlar içerir. Şehrimiz nüfus sıralamasında 27.sırada. Diğer alanlarda ise 20.sırada yer almaktadır. Karadeniz’de Trabzon en fazla ihracat yapan konum durumunda. Turizm hedeflerinde inşallah 2020 yılında ilimizi ve bölgemizi daha ileriye taşıyacak bu alanda yapacağımız çok güzel hizmetler olacak. Takının takip edilen Sümela Manastırı bu yıl Mayıs ayında tam ziyarete açıldığında turizmde çeşitliliği artıracak. Trabzon’a katkı sağlayacak. Teknokentte toplam 42 firmaya tahsis gerçekleştirilmiştir. Yazılım ve bilişim alanında çoğu faaliyet göstermektedir. Öte yandan KTÜ bünyesinde ilaç ve farmasötik uygulama merkezi kurulmuş ve ulusal planlarımız doğrultusunda yerli ilaç geliştirilmesine yönelik ciddi çalışmalar yürütülüyor” şeklinde ifadeler kullandı. 

1 MİLYAR DOLARI AŞAN İHRACAT
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ise, Trabzon’un ve bölgenin kalkınmasına katkıda bulunacak 28,5 milyon liralık 12 farklı projenin imza töreni yapılacağını ifade ederek, “Trabzon, 1 milyar doları aşan ihracat hacmiyle Karadeniz Bölgesinin medar-ı iftiharıdır. Trabzonumuz, 2019 yılında ihracatta yüzde 20’nin üzerinde bir artış gerçekleştirerek, Türkiye ortalamasının oldukça üzerinde bir performans sergiledi. Aslında bu potansiyeli çok daha ileriye taşıyacak güce, birikime ve yatırım iştahına sahip. İşte bugün imzalayacağımız projeler, Trabzon’un mevcut altyapısını daha da sağlamlaştırmaya hizmet edecek. Trabzon’u ilk kez geçtiğimiz sene Cazibe Merkezleri Destekleme Programına dahil ettik. Bu kapsamda toplamda 12 milyon liralık, 5 projeyi bugün başlatıyoruz. Kısaca bu yatırımlara değinmek istiyorum. Karadeniz Teknik Üniversitesi İlaç ve Farma-sötik Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin (İLAFAR) kapasitesini daha da güçlendiriyoruz” dedi.

5 MİLYON LİRA TASARRUF YAPILACAK
Varank, sözlerini şöyle sürdürdü: “Vereceğimiz destekle; İlaç sektöründe ihtiyaç duyulan analiz ve Ar-Ge çalışmaları hız kazanacak, Araştırma ve eğitim bazlı işbirlikleriyle İLAFAR bir çekim merkezi haline gelecek.
Bir diğer projemiz, Büyükşehir Belediyemizin öncülüğünde Kuyumculuk Tasarım Merkezi’nin kurulması.
Bu merkezle; ilimizin benzersiz el sanatlarından hasır, telkâri ve kazaziye’de doğal rekabet üstünlüğümüzü perçinleyecek bir adım atıyoruz. Hali hazırda firmalar; hem tasarım hem de döküm faaliyetlerini İstanbul’da gerçekleştiriyor. Bu da sektöre zaman kaybı, aşırı iş yükü ve maliyet olarak geri dönüyor. Kuyumculuk Tasarım Merkeziyle; tasarım ve kalıp döküm hizmetini Trabzon’da yapmak mümkün hale gelecek. Böylelikle 5 milyon liraya yakın bir tasarruf sağlanacak, bu tutar şehrin ekonomisinde kalacak.”

20 YIL İÇİN ÇÖZÜLMÜŞ OLACAK
“Arsin Organize Sanayi Bölgesi’nin öneminin farkındayız” diyen Varank, “Burada, kurulu kapasitelerini geliştirmek isteyen sanayiciler kadar, yeni yatırım talebi olan firmalar da var. Firmaların bize iletmiş oldukları ilave enerji talebine kayıtsız kalamazdık. İşte bu kapsamda, Arsin OSB’ye yeni bir enerji nakil hattı kuruyoruz. Böylelikle, Doğu Karadeniz sanayisinin can damarı olan bölgenin enerji problemini, önümüzdeki 20 yıl için çözmüş olacağız. Sanayiyi güçlendirip, ekolojik dengeyi koruyacak bir başka adımı da Beşikdüzü ve Şinik (Akçaabat) Organize Sanayi Bölgelerinde atacağız. Kuracağımız arıtma tesisleri sayesinde, firmalar verimli, katma değerli ve temiz üretimle ülke ekonomisine daha fazla katkı sunacak” dedi.

SANAYİ SİTELERİ ŞEHİR DIŞINA ÇIKACAK
Varank, “Cazibe Merkezleri Destekleme Programı kapsamında son projemizse, Küçük Sanayi Sitelerinin Dönüşümüne ilişkin. Ortahisar Değirmendere’de dönüşümü gerçekleştirecek, bölgede bulunan küçük sanayi sitelerini şehir dışına taşıyacağız. Burada faaliyet gösteren üreticilerimiz yeni yerlerinde nefes alacak. Bu kapsamda öncelikle; yer seçimi, mimari projelendirme, yönetim modeli ve finansal hesaplamaları da içeren fizibilite etüdünü tamamlatacağız” ifadelerini kullandı.

234 PROJE HAYATA GEÇİRİLDİ
Bakan Varank, “Son 7 senede şehrimizde 2 buçuk milyar liranın üzerinde sabit yatırımı teşvik ederek, yaklaşık 6 bin vatandaşımıza yeni iş kapıları açtık. Kalkınma Ajansımız Trabzon’da 234 projenin hayata geçmesini sağladı. Burada özellikle Trabzon Yatırım Adası Endüstri Bölgesi’ne değinmek istiyorum. Biliyorsunuz Yatırım Adası, Karadeniz’in inovasyon ve teknoloji üssü olacak. Altyapı hazırlıkları hala devam ediyor. Ajansımız bu projenin etüt çalışmaları, fizibilite, jeolojik raporların hazırlanması ve yönetici şirket kurulumu gibi farklı safhalarında tüm paydaşlarla birlikte özenle çalıştı. Ayrıca; bölgenin yurtiçi ve yurtdışı tanıtımıyla ilgili lobi faaliyetlerini de Ajansımız yürütüyor. Ben de, katıldığım tüm yatırımcı toplantılarında, ziyaret ettiğim ülkelerde, fırsatını bulduğum her yerde Yatırım Adasından bahsediyorum. Ümit ediyorum ki, 2020 yılı Yatırım Adası’na uğurlu gelecek…” dedi.