TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, son dönemde yatırım teşvik sisteminde çok önemli bir atılımın hayata geçirildiğini ve ilçe bazlı teşviklerin başlatıldığını söyledi. Hisarcıklıoğlu, “Sanayi ve Teknoloji Bakanımıza, icracı vizyonu ve inovasyonu öne çıkaran yapısıyla, reel sektör dostu bir çalışma tarzı benimsediği ve bu zor günlerde reel sektörün yanında olduklarını gösterdiği için teşekkür ediyorum” dedi.

VARANK: İLÇE BAZLI TEŞVİKLE İSTİHDAM ARTACAK, EKONOMİ CANLANACAK

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ise, yıl sonuna kadar Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi programının mobilite, kimya ve tıbbi cihaz çağrılarına çıkacaklarını bildirdi. Varank, ilçe bazlı teşvik sistemi hakkında ise şu bilgileri verdi:

"Tüm il ve ilçelerimizin sosyo ekonomik gelişmişlik endekslerini güncelledik. Şehirler için 52 göstergeyi, ilçeler içinse 32 göstergeyi dikkate alarak bir sıralama yaptık. Daha az gelişmiş 263 ilçemiz, bulunduğu ile göre daha fazla destek almaya hak kazandı. Yeni sistemle birlikte şehirlerin az gelişmiş ilçelerinde yapılacak yatırımlar, bir alt bölge desteklerinden faydalanacak. Bu yatırımlar, o ilçenin OSB'lerinde yapılıyorsa, doğrudan 2 alt bölge teşviğinden yararlanacak. Böylece görece dezavantajlı ilçelere daha fazla yatırım gitmesi teşvik edilecek, istihdam artacak ve ekonomik hayat canlanacak.”

HACISALİHOĞLU PROJELERİ ANLATTI, TALEPLERİ DİLE GETİRDİ

Toplantıda söz alan TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu da, Trabzon’u geleceğe taşıyacak projeler olarak görülen İnovasyon ve Biyoteknoloji Merkezi ile Yatırım Adası Endüstri Bölgesi projelerinin son durumu hakkında Bakan Varank’a bilgi verdi ve ileriye dönük talepleri iletti.

VARANK CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’IN FINDIK ANISINI ANLATTI

Toplantıda fındıktan söz açılınca Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, 2013 yılında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası’nı ziyaret ettiklerinde yaşadığı bir anekdotu da anlattı. Varank, “Giresun ve Ordu da burada ama bir anımı anlatacağım. Suat beyi ziyaret ediyoruz. O gün Cumhurbaşkanımız sabahtan akşama kadar çalışmış yorulmuş. Suat beyin ikram ettiği fındığı beyefendi gerçekten çok beğendi ve bayağı da yedi. Ondan sonra fındıkları Trabzon’dan getirmeye başladık. Dolayısıyla Trabzon’un fındığı değerli” dedi.