61SAAT HABER SERVİSİ

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun katılımıyla Pazarkapı Mahallesi esnaflarıyla Pazarkapı'da kahvaltı programı düzenlendi.

SİS OLUNCA GECE 2'DE GELDİK
Bakan Soylu, burada yaptığı konuşmada, "Sis olunca gece 2'de geldik. Defalarca bu konuyu gündeme getirdik zamanın sıkışıklığı ile ilgilenemedik. Referandumdan sonra gelelim istedik. Sabahtan akşama kadar oturduk neleri tamamlamamız gerektiğini konuştuk. Bugün de birkaç program için Trabzon'dayız. Vali bey nasıl bir emanet içerisinde yaşadığımızı emanetleri koruyarak yaşamamız gerektiğini ifade etti" dedi.

YIKMAK KOLAYDIR DEVAM ETTİRMEK ZORDUR
Soylu: "Bu kentsel dönüşüm yapılmasın diye gönlünden isteyebilir ama bu adımın faydalı olduğunu düşünüyorum. Burayı satacak mıyız. Belediye kiraya mı verecek. Birinci problem bu. İkinci problem herkesin hesabına para yatırılmış. 4-6 bin kişilik esnafa başınızın çaresine bakın mı diyeceğiz. Kim nasıl götürecekse götürsün biz ne olacağız diyor. Üçüncüsü bu konuların bir bölümü imar izni veriyor. TOKİ, belediye, anıtlar kurumu ile ilgileniyor. Meseleyi ortada bırakmamaktadır. Bizim ilk önce bütün arkadaşlarımız hep beraber bir araya geleceğiz. TOKİ'yi de getireceğiz kime adım atıp kimden fedakarlık kar bekleyebiliriz. 15 gün içerisinde bunu konuşur tekrar bir araya geliriz. Şunu söyleyeyim şehirlerin kültürleri kolay oluşmaz. Yıkmak kolaydır devam ettirmek zordur. Bunu değiştirmek olabilir ama kolay değildir. Devam ettirmekle mükellefiz. Bir saat müzakere ettik. Eksikler olabilir. Mimarlar ve büyükşehir tarafından burası devam edecek diye bir karar verildi. 14 yıldır bu ülkede idare şekli var. Milletin vicdanına uyacak şekilde adımlar atılmıştır. Kanun bir haksızlık oluşturuyorsa bunu parlamento yapar. O esnekliklerin tamamına bakarız. Burada atılabilecek adımlar olabilir. Bu meselede nasıl bir adım atabilir ortaya koyarız. Burada bir takım değişimler yapılmak zorunda. Kentsel dönüşüm bir vakaysa insanlar da bir vakadır. Tüm adımları zorlayacağız. Tüm TOKİ ile bir araya geleceğiz. Derneklerle bir araya geleceğiz. Sözünde tatmin olacağınız bir sonuç getirmek için gayret edeceğiz. Referandum da destek verdiniz çok teşekkür ederim. Vatandaşımızdan Allah razı olsun özellikle şehrimiz de destekliyor."

SORUNUN TOKİ BOYUTU VAR
Burada esnaflara açıklamalarda bulunan Ak Parti Trabzon Milletvekili Salih Cora, "Bakanıma çok teşekkür ediyoruz. Buradaki sorunun TOKİ boyutu var. Hep birlikte bir araya gelerek böyle bir organizasyona karar verdik. Esnafımızın mağdur olmaması için çaba sarf ediyoruz. Kentsel dönüşümün devam etmesini istiyoruz. Ak Parti her zaman esnaftan yana siyasi harekat olmuştur. Esnafa ve emekliye bir çok yatırımımız oldu. Esnaftan yana duruşumuz vardır. Sayın bakanımız katılmış oldu. İnşallah güzel sonuçlar çıkacaktır" dedi.

KONUŞARAK ANLAŞILABİLİR
Ak Parti Trabzon Milletvekili Muhammet Balta, "Büyükşehirimiz bu konu ile ilgili elinden geleni yapacak. Çok önem verildiği belli. Bakanımız bizler buradayız. Konuşarak anlaşılabilir. Esnaf kardeşlerimiz düşüncelerini söyledi. Sizlerin mutluluğu bizim mutluluğumuzdur" diye konuştu.

YASALARA DİKKAT EDECEĞİZ
Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, "Sayın bakanımızın çok gayretli ve etkili çevresi ve vekillerimizin gayreti ile hareket edeceğiz. Yasalara dikkat ederek tabi ki. Büyükşehir belediye meclisinde dinledim il başkanlarımız vekillerinmz ile ne yapabileceksek yaparız. Damdaki esnafı mağdur etmiyorum. STK mimarların görüşlerini alarak yapıyorum" şeklinde konuştu.

ŞEHİR SIKIŞMIŞ DURUMDA
Trabzon Valisi Yücel Yavuz, "Bu şehir dinamik bir şehir ve bu alanda imar yönünde yapılması gerekenler var. Şehir sıkışmış durumda. Park sorunundan esnaf misafir yakınıyor. Kentsel dönüşüm ne demektir kul hakkı yemeden düzenleme yapmaktır. Esnafımızın hakkı korunacaktır. TOKİ muhattaptır. Türkiye'nin çehresini değiştirmektedir. Kimse kimsenin hakkını yemek durumunda değildir. Mevzuat ile izleyecektir. Biz şuna inanıyoruz sayın bakanımızın duruşunu biliyoruz. Hakemliğinde inşallah çözülür. Geçen yılın 3 katı turist bekliyoruz. Endişe etmeyin sabırlı olun. Herkes çözüm üretmek zorunda. İnşallah güzel sonuçlara vesile olur" ifadelerini kullandı.